Линията на бедност ще е 369 лв. догодина, скокът е с 6 лв.

Социалният министър ще може да я определя при спад на БВП
100
Линията на бедност ще е 369 лв. догодина, скокът е с 6 лв.
Снимка: БГНЕС

369 лв. ще бъде размерът на линията на бедност за 2021 г. Той е с 6 лв. по-висок в сравнение 2020 г., реши правителството.

Определеният размер отразява потреблението на най-ниско доходните групи от населението и индекса на цените на малката по състав кошница и е в съответствие с намаления икономически ръст и предприетите бюджетни разходи за преодоляване на икономически и социални последствия от Ковид 19.

Така финансовата подкрепа за около 670 000 хора с трайни увреждания ще нарасне с 1,9% и ще запази покупателна си способност при очаквана инфлация от 0,1% през 2020 г.

С друго решение Министерският съвет прие Постановление за допълнение на Методиката за определяне на линията на бедност за страната. Промените се налагат заради влошената икономическа ситуация, предизвикана от разпространението на коронавируса.

С тях се създава възможност за определяне на линия на бедност за страната, когато през предходното тримесечие на текущата календарна година Националният статистически институт е отчел забавяне на темпа на растеж на Брутния вътрешен продукт.

В този случай министърът на труда и социалната политика може да предложи размер на линията на бедност на базата на обективна информация, съобразена с възможностите на бюджета, който не може да е по-нисък от равнището й през текущата година.

При прилагането на новата методика линията на бедност за 2021 г. ще се промени, в зависимост от ценовата динамика и потреблението на най-нискодоходните домакинства по време на пандемията.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичко е ДС, Всичко е БКП - друго не е имало от 1944
64
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НОЕМВРИ 2013Г ЕВРОПА СПИРА ЗА БГ 900 МИЛИОНА ЕВРО ПО ОП "ОКОЛНА СРЕДА"- ТОГАВА НЕ УПРАВЛЯВАХА ГЕРБ.
63
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичките до един от 89та година насам са свързани пряко или косвено в БКП! Колкото по-скоро го схванете толкова по бързо ще възкръсне България! Събудете се!
62
4
 
2
 
! Отговори
Мрънкащи тролчета преди 3 години
Мрънкащите гадни крадливи червени тролчета повече няма да видят власт през живота си! и точно така им се пада!
61
7
 
4
 
! Отговори
Мрънкащи тролчета преди 3 години
Комунистите знаят само да критикуват, но когато бяха на власт населението тънеше в нищета и мизерия, защото червените бяха заети да крадът от всичко което имаше за крадене и да си правят незаконните митничарски имения в защитени местности. Крадяха от всичко (а то не беше много), което имаше за крадене! Частен бизнес - Рекети!Топлофикация - надути сметки за парно!Щом влязахме в ЕС, викнаха оха Еврофондове! Помните как викаха еврокомисар да им открие уж завъшена магистрала люлин от 3 КИЛОМЕТРА!
60
0
 
4
 
! Отговори
Винету преди 3 години
Линията на бедност ще е 369 лв. догодина...., Скокът е с 6 лв.!?---------6 Лева??????Многу пара, многу нещу, ве!!!!!!Де шъ ги изхарча, а???Еййй......, доживяхме, ве!Минахме ги всичките... и хЪмиранците, и швейцарците.... е, отзад-напред, мъ и туй е повод за радост!Ъм, тъй де!)))))))
59
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз мисля че герб са бавни! Хем хвърлят трохи, хем крадат мн и си вярват че тия трохи ще затворят на хората устата! Ет ви 50 лв катона свирджии към пенсията, мълпете си там! И като недоволства народа те чак изглеждат шокирани някак! Ама защо протестирате вика, вс е 6! Не знам какви субстанции вземат!
58
1
 
255
 
! Отговори
До 49 преди 3 години
А заплатите и другите потребления ????Заплатите скочиха с над 300% !!!Животът ти да не е само бира и безалкохолно бе ? Опасали по два gsm ,във всяка стая кабелна,интернет,всеки с автомобил,ремонти и битови изгъзици-всичко това не е мръднало като цени !
57
0
 
397
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
Всичко е ДС.Мафията превзела страната е ДС мафия.
56
0
 
294
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е тва е !Богата работа!Евала Каскет Евала Бойко!
55
0
 
291
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Уау 6лв! Страхотно е!
54
0
 
329
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 57Гласувайте пак за ГЕРБ!Няма никакво значение в момента за кой точно ще гласуваш тъй като всичко е БКП! Айде поумнейте вече или просто не се изправяйте, няма смисъл! Търсете спешно алтернатива, млади и истински образовани българи без БКП наследство! Има ги, лансирайте ги!
53
0
 
361
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази смешка не я пишете дори. Няма смисъл.
52
0
 
296
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Поручик Ржевски"Майка ми я спонсорирам с 500лв""Пенсии под 500 лв означава бавна и мъчителна гладна и студена смърт."Помисли за друго по-устойчиво решение, защото така я поставяш в зависимост от тебе. Ако теб те няма и тя умира от гладна смърт с 250лв.
51
0
 
320
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гласувайте пак за ГЕРБ!
50
1
 
328
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БЪЛГАРИНО- НАДУЙ СЕ ЗДРАВО- ТВОЯТА ЛИНИЯ НА БЕДНОСТ 363ЛВ Е ПО ВИСОКА ОТ СРЕДНАТА КЛАСА В РУСИЯ, ПУТИН: "СВЕТОВНАТА БАНКА ОПРЕДЕЛЯ КАК СЕ ФОРМИРА СРЕДНАТА КЛАСА- ЕДНА МИНИМАЛНА РАБОТНА ЗАПЛАТА И ПОЛОВИНА-70% ОТ РАБОТЕЩИТЕ В РУСИЯ СА СРЕДНА КЛАСА''- УИКИПЕДИЯ МИН ЗАПЛАТА В ЕВРОПА 2020 Г, В РУСИЯ- 118ЕВРО+59ЕВРО- СА 346.18ЛВ-
49
0
 
354
 
! Отговори
Светла преди 3 години
Едно предложение нека всички депутати министри директори собственици на хотели и ресторанти да получат това възнаграждение с 6 лева увеличение прага на бедността и да живеят поне 6месеца с този доход .Много ще ми е интересно как ще живеят и дали после ще гласуват линия на бедността 369л.
48
2
 
449
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичко е наред. Гласувайте пак за ГЕРБ!
47
0
 
488
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 3 години
Хем не лиже микрофона на Борисов, хем има пари, чудна работа бря бря бря....Аз лично не се оплаквам, но не е редно правителството да оставя хората да умират от глад.Пенсии под 500 лв означава бавна и мъчителна гладна и студена смърт.От друга страна, наивно е да очакваме един пожарникар да ни оправя данъци, пенсии и икономика...
46
0
 
522
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Но точно "най-нискодоходните домакинства по време на пандемията" и една маска не са получили за сметка на това високите четирицифрени пенсии си получават добавките просто така, без какъвто и да е било морал и етика, макар че това е вопиеща несправедливост от герб.