Поехме нов външен дълг за 2.5 млрд. евро

Ананиев: Постигнахме уникален резултат като доходност
121
Поехме нов външен дълг за 2.5 млрд. евро
Снимка: БГНЕС

България е поела нов външен дълг за 2,5 млрд. евро в две емисии - със срочност от 10 и от 30 години.

Oт финансово министерство потвърдиха, че България успешно пласира облигации, представляващи Главен, необезпечен заем във формат "Regulation S", в два транша от по 1,25 млрд. евро и срочности от 10 и 30 години.

Постигнатите на 15-и септември параметри на двата транша са следните: за 10 годишната облигация – средна цена 99,863, лихвен купон в размер на 0,375 % и доходност от 0,389%, докато за 30-годишните книжа средната цена е 99,566, лихвен купон в размер на 1,375% и доходност от 1,476%. За първата емисия е имало 255 поръчки, а за втората - 236 поръчки, което е сигнал за наистина висок интерес.

Министър Ананиев заяви, че първоначалният план е бил да се предложат облигации за около 2 млрд. евро, но емисията е била четирикратно преподписана. Според него заявките са били за над 7 млрд. евро, като в крайна сметка са били продадени по 1,25 млрд. евро от всяка една от две емисии, предаде БНР.

Ананиев определи проведения аукцион като "уникален резултат", тъй като постигната доходност може да се сравни с тази на страни с по-висок кредитен рейтинг от този на България.

Това е първото излизане на нашата страна на международните дългови пазари от 2016 година насам и първото емитиране на 30-годишен дълг.

Парите ще отидат за рефинансиране на съществуващ дълг, увеличение на фискалния резерв и покриване на социално-икономическите мерки, приети от правителството. Средствата ще се използват и за икономическото възстановяване на страната, както и за финансиране на бюджетния дефицит.

Българските инвеститори са придобили 16% от общия размер на книжата, имало е и много чуждестранни и институционални инвеститори. "Постигнахме доходност, която намалява разходите при обслужване на нов дълг и при двете емисии. Лихвите ще са много по-ниски от първоначално заложените", каза Ананиев. Той добави, че ключов фактор за успеха е и международното признание, което България получи с влизането си във валутно-курсовия механизъм ERM II през юли тази година.

По данни на Министерството на финансите при записването са доминирали фонд мениджъри и банки. Българските инвеститори са придобили 16% от общия размер на книжата. Имало е участие на инвеститори от Германия, Великобритания, САЩ, Нидерландия, Швейцария, Белгия.

Към момента се работи в хипотезата за дефицит от три процента към края на годината, но това не изключва преактуализация на бюджета за 2020 година, допълни Ананиев.

До момента страната ни е поела общо 6 милиарда и 100 милиона лева дълг от вътрешния и външен пазар от началото на годината при лимит десет милиарда лева за годината. Само при нужда отново ще се излезе на вътрешните пазари. Нова емисия на външните пазари тази година няма да има.


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
2
 
18
 
! Отговори
ЦК на ГЕРБ преди 1 месец
Крадем !!! ЯКО !!!
44
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Брей, друго си е да говориш за доходност, когато взимаш дълг. Това само ГЕРБ го могат. Чувствате ли се по-богати?
43
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Акъл се дава, тулупи на умни хора, простаци като вас само такова поемат.
42
1
 
8
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 1 месец
Сиднито се крие в тях -ухапа го австралийска жаба и посиня целият - Сега си седи вкъщи -щото като излезе на улицата -всички деца почват да му се радват и смеят -Мислят го за Па-ля-чо!! Лекарите казват че едиственият му шанс да стане бял е -Ако го ритне Кенгуро челно между веждите!!
41
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колко ли чекмеджета приблизително са това?
40
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Продължавайте да лапате мухи и още дълг ще вземат.
Копелетата на Борисов няма да го плащат, вашите деца ще го плащат.
39
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бойко ефенди чок ербап се готви да си купи изборите.
38
3
 
10
 
! Отговори
фарауей преди 1 месец
Ей тез дяволи ще спечелят пак изборите...няма такъв цирк и вие ги търпите.....
37
3
 
13
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 месец
ся за последно,щото техната шизофрения е наистина много трудна за асимилиране:

-Лозунга е :-"Постигнахме уникален резултат като доходност"..И в същото време:

-"Поехме нов външен дълг за 2.5 млрд евро"...

Е?!?!...Е?!?!..Това са две ВЗАИМНОИЗКЛЮЧВАЩИ се състояния!!

АКО НАИСТИНА сме "препълнени с доходи",то от какъв зор се взема тоя нов кредит?

Истината е,че НИЩО,КОЕТО ДЪРЖАНКИТЕ ОТ БОКОХАРЕМА НИ ПОДНАСЯТ,..НЕ Е ИСТИНА!!!!!

..СРАМНАТА "ера борисоглу"..
36
3
 
19
 
! Отговори
Ф.С.В преди 1 месец
КАКВО Е ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО -КОЕТО СЕ КРЕПИ НА ЗЕМИ??? ТА ТОВА ГО ИМА САМО В БАНАНОВИТЕ РЕПУБЛИКИ -КОНГО ЗАНЗИБАР СОМАЛИЯ И РАЗНИ ПУСТИННИ КРАЛСТВА С МАЛКИ ДИКТАТОРИ ! АМИ ТО И АЗ МОГА ДА БЪДА ПРЕМИЕР-!! ПЪРВАТА ГОДИНА -ЗАЕМ 30 МИЛИРАДА И ГОТОВО- ПОЛОВИНАТА ЗА МЕН -ДРУГАТА ЗА МОЙТЕ ФИРМИ ! НАКРАЯ НАРОДЪТ КАТО СЕ "УСЕТИ' ХВАЩАМ САМОЛЕТА И В- ШВЕЙЦАРСКИТЕ АЛПИ -БЛИЗО ДО БАНКАТА МАЙКА -ТАМ ЩЕ МИ СЕ КЛАНЯТ ДО ДОЛУ ! 50 МИЛИАРДА ИМА ВЪТРЕ МОИ!! БОЖКОВ ИЗБЯГА С 15 МИЛИАРДА СКРИТИ ОТ ПРОДАЖБИТЕ НА ТАЛОНЧ
35
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Още ще Ви такова с 200 Боко още не си е закопчал дюкяна.
34
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това са парите, с които ще ви купят за да гласувате за Тиквата, тикви.
33
3
 
13
 
! Отговори
Асан Паша преди 1 месец
Да живее Бойко и неговите гласове.
32
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поехме го пак на Бибито, с 200 и го върти!
Малоброен тих народ, но за сметка на това титанично прост!
31
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И аз изтеглих 15 хиляди лева този месец но ще си ги харча аз. Но тия теглят и си ги харчат за себе си а народа плаща борчовете.
30
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Настоявам герберугите да го връщат, аз така или иначе една стотинка няма да видя.
29
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Честито българи!
28
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тези през три месеца теглят кредити. Ореваха орталъка когато Орешарски обяви че ще изтегли 1 милиард, Борисов сновеше из детските градини и заплашваше децата, че те ще плащат след време този заем. После като се почна, 1 милиард, после 16 млрд. През два месеца по 200 милиона Евро. После за онези F16 които още ги няма изтеглиха кредит и платиха два милиарда на САЩ. В началото на 2020 изтеглиха пак ако не ме лъже паметта по 200 милиона€ пак през два месеца.
27
5
 
14
 
! Отговори
х? преди 1 месец
- Скъпа взех заем този месец от 10 хиляди лева.
- Мили , "уникална доходност " имаме този месец !
26
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е кво му е хубавото закопаха ни с дългове които няма да могат да върнат и внуцитр на внуците ни..Какво им се радвате всички знаем,че това е пътят към поредната национална катастрофа

Спонсорирани публикации