Поехме нов външен дълг за 2.5 млрд. евро

Ананиев: Постигнахме уникален резултат като доходност
121
Поехме нов външен дълг за 2.5 млрд. евро
Снимка: БГНЕС

България е поела нов външен дълг за 2,5 млрд. евро в две емисии - със срочност от 10 и от 30 години.

Oт финансово министерство потвърдиха, че България успешно пласира облигации, представляващи Главен, необезпечен заем във формат "Regulation S", в два транша от по 1,25 млрд. евро и срочности от 10 и 30 години.

Постигнатите на 15-и септември параметри на двата транша са следните: за 10 годишната облигация – средна цена 99,863, лихвен купон в размер на 0,375 % и доходност от 0,389%, докато за 30-годишните книжа средната цена е 99,566, лихвен купон в размер на 1,375% и доходност от 1,476%. За първата емисия е имало 255 поръчки, а за втората - 236 поръчки, което е сигнал за наистина висок интерес.

Министър Ананиев заяви, че първоначалният план е бил да се предложат облигации за около 2 млрд. евро, но емисията е била четирикратно преподписана. Според него заявките са били за над 7 млрд. евро, като в крайна сметка са били продадени по 1,25 млрд. евро от всяка една от две емисии, предаде БНР.

Ананиев определи проведения аукцион като "уникален резултат", тъй като постигната доходност може да се сравни с тази на страни с по-висок кредитен рейтинг от този на България.

Това е първото излизане на нашата страна на международните дългови пазари от 2016 година насам и първото емитиране на 30-годишен дълг.

Парите ще отидат за рефинансиране на съществуващ дълг, увеличение на фискалния резерв и покриване на социално-икономическите мерки, приети от правителството. Средствата ще се използват и за икономическото възстановяване на страната, както и за финансиране на бюджетния дефицит.

Българските инвеститори са придобили 16% от общия размер на книжата, имало е и много чуждестранни и институционални инвеститори. "Постигнахме доходност, която намалява разходите при обслужване на нов дълг и при двете емисии. Лихвите ще са много по-ниски от първоначално заложените", каза Ананиев. Той добави, че ключов фактор за успеха е и международното признание, което България получи с влизането си във валутно-курсовия механизъм ERM II през юли тази година.

По данни на Министерството на финансите при записването са доминирали фонд мениджъри и банки. Българските инвеститори са придобили 16% от общия размер на книжата. Имало е участие на инвеститори от Германия, Великобритания, САЩ, Нидерландия, Швейцария, Белгия.

Към момента се работи в хипотезата за дефицит от три процента към края на годината, но това не изключва преактуализация на бюджета за 2020 година, допълни Ананиев.

До момента страната ни е поела общо 6 милиарда и 100 милиона лева дълг от вътрешния и външен пазар от началото на годината при лимит десет милиарда лева за годината. Само при нужда отново ще се излезе на вътрешните пазари. Нова емисия на външните пазари тази година няма да има.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко ефенди чок ербап се готви да си купи изборите.
38
3
 
10
 
! Отговори
фарауей преди 3 години
Ей тез дяволи ще спечелят пак изборите...няма такъв цирк и вие ги търпите.....
37
3
 
13
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
ся за последно,щото техната шизофрения е наистина много трудна за асимилиране:-Лозунга е :-"Постигнахме уникален резултат като доходност"..И в същото време:-"Поехме нов външен дълг за 2.5 млрд евро"...Е?!?!...Е?!?!..Това са две ВЗАИМНОИЗКЛЮЧВАЩИ се състояния!!АКО НАИСТИНА сме "препълнени с доходи",то от какъв зор се взема тоя нов кредит?Истината е,че НИЩО,КОЕТО ДЪРЖАНКИТЕ ОТ БОКОХАРЕМА НИ ПОДНАСЯТ,..НЕ Е ИСТИНА!!!!!..СРАМНАТА "ера борисоглу"..
36
3
 
19
 
! Отговори
Ф.С.В преди 3 години
КАКВО Е ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО -КОЕТО СЕ КРЕПИ НА ЗЕМИ??? ТА ТОВА ГО ИМА САМО В БАНАНОВИТЕ РЕПУБЛИКИ -КОНГО ЗАНЗИБАР СОМАЛИЯ И РАЗНИ ПУСТИННИ КРАЛСТВА С МАЛКИ ДИКТАТОРИ ! АМИ ТО И АЗ МОГА ДА БЪДА ПРЕМИЕР-!! ПЪРВАТА ГОДИНА -ЗАЕМ 30 МИЛИРАДА И ГОТОВО- ПОЛОВИНАТА ЗА МЕН -ДРУГАТА ЗА МОЙТЕ ФИРМИ ! НАКРАЯ НАРОДЪТ КАТО СЕ "УСЕТИ' ХВАЩАМ САМОЛЕТА И В- ШВЕЙЦАРСКИТЕ АЛПИ -БЛИЗО ДО БАНКАТА МАЙКА -ТАМ ЩЕ МИ СЕ КЛАНЯТ ДО ДОЛУ ! 50 МИЛИАРДА ИМА ВЪТРЕ МОИ!! БОЖКОВ ИЗБЯГА С 15 МИЛИАРДА СКРИТИ ОТ ПРОДАЖБИТЕ НА ТАЛОНЧ
35
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Още ще Ви такова с 200 Боко още не си е закопчал дюкяна.
34
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това са парите, с които ще ви купят за да гласувате за Тиквата, тикви.
33
3
 
13
 
! Отговори
Асан Паша преди 3 години
Да живее Бойко и неговите гласове.
32
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поехме го пак на Бибито, с 200 и го върти! Малоброен тих народ, но за сметка на това титанично ***!
31
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И аз изтеглих 15 хиляди лева този месец но ще си ги харча аз. Но тия теглят и си ги харчат за себе си а народа плаща борчовете.
30
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Настоявам герберугите да го връщат, аз така или иначе една стотинка няма да видя.
29
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Честито българи!
28
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези през три месеца теглят кредити. Ореваха орталъка когато Орешарски обяви че ще изтегли 1 милиард, Борисов сновеше из детските градини и заплашваше децата, че те ще плащат след време този заем. После като се почна, 1 милиард, после 16 млрд. През два месеца по 200 милиона Евро. После за онези F16 които още ги няма изтеглиха кредит и платиха два милиарда на САЩ. В началото на 2020 изтеглиха пак ако не ме лъже паметта по 200 милиона? пак през два месеца.
27
5
 
14
 
! Отговори
х? преди 3 години
- Скъпа взех заем този месец от 10 хиляди лева. - Мили , "уникална доходност " имаме този месец !
26
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е кво му е хубавото закопаха ни с дългове които няма да могат да върнат и внуцитр на внуците ни..Какво им се радвате всички знаем,че това е пътят към поредната национална катастрофа
25
6
 
13
 
! Отговори
А бе преди 3 години
Борисов първо говори с Ердоган,после тегли заеми....Да няма бързо бягство в Майка Турция?Ще стане най-големия инвеститор там,май.Па може и Територията да е обещал,кой го знае,способен е на такова нещо.
24
7
 
14
 
! Отговори
Станахте роби преди 3 години
Някой да сумира взетите заеми от ГЕРБ, ако може, някъде към 40 или 50 милиарда са взели.
23
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма никаква отчетност, тези пари потъват в джобовете на герборугите.
22
8
 
10
 
! Отговори
еднството преди 3 години
добро е , че за калинките администрацията и даскалите крепящи герб няма да има пари за пенсии . другите ще се изнесем от територията и ще работим навънка но тея не са научени на работа а само да папкат
21
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Герберите каквото можаха окрадоха сега почват заеми да теглят, че им е малко, тях Бог ще ги съди. Тия са кой от кой по-нагли и прот1вни.
20
11
 
25
 
! Отговори
Хм преди 3 години
До ИКОНОМИСТ"Най-богатите държави имат най-много дългове"Да ама там тия пари са вложени в нещо полезно,а тука директно заминават в чекмеджетата...Накрая гръцки сценарий....Само че ние не сме като гърците-като заборчнеем ще ни унищожат като държава!