В София се строят нови 17 детски градини

Все още няма места за 10 хиляди деца
16 сеп 2020 09:23, Нели Христова
30
В София се строят нови 17 детски градини
Снимка: БГНЕС

Над 10 хиляди деца в София все още не могат да посещават детска градина, защото липсват места. Въпреки приетото решение да се компенсират финансово родителите на тези деца, това не решава проблема, затова и дебатите продължават.

Според независимия общински съветник Борис Бонев всяка от последните десет години кметът на София Йорданка Фандъкова обещава как до една-две, до три години изцяло ще бъде решен проблемът с недостига на места.

"Резултатът - всяка година много деца остават извън системата на общинските детски градини и ясли, и родителите им, ако имат тези средства са принудени да плащат за частни детски градини, което е тежко икономическо последствие върху тях самите", коментира още Бонев пред БНТ.

Според него проблемът не е само социален, а и икономически, защото понякога се налага единият от родителите да напусне работа, за да се грижи за детето си. Бонев каза, че е внесъл доклад, който цели постигането на първите стъпки по решаването на проблема с недостига.

Общинският съветник от ГЕРБ Димитър Вучев коментира, че децата са безспорният приоритет на София и доказателството за това е свършеното през последните години.

"Над 100 са новите сгради в рамките на Столична община, новопостроени и такива с обновена фасада или вътрешност. В момента се строят 17 нови детски градини", заяви Вучев.

Той допълни, че от началото на годината до 15 септември има разкрити над 900 места, а до края на годината ще има построени още поне 5 сгради.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
2
 
! Отговори
Диди преди 3 години
Абе пратете си децата в Тервел,има детски градини,учителки,и места за тях.ще ги приемем.аз като заместник кмет командвам,що проекти съм спечелила за саниране, асфалтиране,водаеми, свлачища, като има заспали съветници, какво да правя . Комисионни по сметка, така ме научи бившият кмет жиката.благодаря му от сърце и д..
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В ПРОВИНЦИЯТА ОБАЧЕ МИ СЕ ВИЖДАТ НЕЩАТА РЕХАВИ, ДГ НЯМАХА МНОГО МНОГО ДЕЦА, ОСВЕН ЧЕ ПОВЕЧЕТО ВРЕМЕ БЯХА ЗАТВОРЕНИ, МАКАР ЧЕ СИ ПОЛУЧАВАХА ЗАПЛАТИТЕ И СИ ПОЛУЧИХА ОТПУСКИТЕ И ВАКАНЦИИТЕ. РАЗЛИКАТА МЕЖДУ СТОЛИЦАТА И ПРОВИНЦИЯТА Е ГОЛЯМА.
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди 1989 година в София имаше два пъти повече деца и за всички имаше места в детскитебясли и градини. Сега децата са малко, а места за тях няма. Как така няма? При това сега направиха задължително предучилищното обучение, което си е формена глyпост.
22
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ми като си купихте най-Евтинкото в ливадите,поляните,долините и тн. тъй ще е - то затова е евтино Драги ми Селяни ,защото Няма Нищо ! И не ви е виновна нито длъжна Столична община !
21
3
 
6
 
! Отговори
nimportequi преди 3 години
Колкото повече градини толкова повече провинциалити идват и хленчат че няма място за провинциалистчетата им.
20
2
 
3
 
! Отговори
ЦК на ГЕРБ преди 3 години
И другарят Борисов ще даде парите !!! Лични пари !!! ФИЛАНТРОП !!!
19
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А,е толкова лесно ! Всеки строител на многохиляден блок да е Длъжен да осигури имот за Детска градина и Медицински център !Сега строят блок до блока,всяко ъгълче застрояват, ливади,поляни,баири , а улици няма,транспорт,детски площадки,паркинг - Няма !Трупат кинти и за оня свят ............
18
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това, че в София се строят нови 17 детски градини, е добра новина по принцип.Но има нюанси. Интересува ни дали строителството на тези детски градини ще бъде завършено преди родените през 2020 г. деца да се пенсионират? Интересува ни качеството на строителството. Не желаем качеството да бъде подобно на качеството на настилката, показана на снимката. Некачествената настилка носи риск от травми.
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая фандък ..все градини строи и все няма места за децата))
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква държава с връзки в градината, в училище, после за хубаво работно място.
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Милиони за градини, защо? Защо никой не анализира по-дълбоко проблема. Защо София стана България? Къде са раб. места в страната? Защо не се активизират работодателите да създават градини към фирмити. Пример Бизнес парка. Къде са алтертативите на детските градини, къде са дневните майки сертизифирани да гледат деца вкъщи, масов модел в Германия, Австрия. Частни детски градини без ДДС и с много облекчения, също биха били поели много деца. Давай по социалистически да строим.
14
1
 
8
 
! Отговори
Прах в очите преди 3 години
Поредните глупости.Тия детски градини нон-стоп ги строят откакто щерка ми беше на ясли.Вече е 7-ми клас и все едно и също чета и слушам.
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прах в очите
12
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе за вас няма ли частни детски градини, абе на всеки държавата му била длъжна, ами тия дето ви ги гледат за минималната?
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Още 1988 год. използвах връзки, за да запиша детето си в ОДЗ-то до блока, в който живеем.Значи 32 години не стигат за разрешаването на този проблем! Да се вземе предвид нарастването на София, презастрояването и прочее неща, които трябва да се мислят от хората,отговорни за това. Кога ще се случи?
10
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фъндъкова през 2018 год.:"До две години ще има места за всички деца в детските градини.Еъндъкова през 2020 год.:"До три години ще има места за всички деца в детските градини"Ха,ха,ха!Вервате ли и?
9
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сетила се Мара,да се побара.
8
5
 
5
 
! Отговори
софиянец преди 3 години
От тези 17 градини 16 ще бъдат остроени в Кремиковци, Бухово, Нови Искър и една в Железница... Общината строи да, ама там където може, А НЕ ТАМ КЪДЕТО ИМА ВЪПИЮЩА НУЖДА като Манастирски ливади, Кръстова вада, Витоша, Малинова долина
7
0
 
4
 
! Отговори
До до 1 преди 3 години
Добре ли сте?
6
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българска му работа