Проф. Витанов: Вирусът не е разпространен така, както ни внушават

"Здравната ни система ще издържи няколко седмици по 500 случая на ден"
18 сеп 2020 09:08, Ния Христова
134

 

Ще се отрази ли връщането в училище на разпространението на COVID-19 у нас? Математикът от Националния оперативен щаб - проф. Николай Витанов, е категоричен, че така рискът се повишава.

"Това, което наблюдаваме в момента, не е свързано с тръгването на учениците на училище. След 22-23 септември може да кажем, че случаите са следствие на повишения риск в училищата. Няма десетки хиляди заразени ученици, има единици. Този вирус не е чак толкова разпространен в тази държава, колкото някои опитват да ни внушат", обясни проф. Витанов в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Според него засиленото спазване на хигиенни навици ще доведе до това, че обикновеният грип може да намалее. Той смята още, че при достигане на 7000 заразени ученици (1% от всички) или 25 затворени училища, министерствата вече трябва да реагират.
 
"В училищната крепост много важна е ролята на учителите. Най-важно е какво ще стане в дома - моята крепост. Жените са началниците на семейната крепост. Детето като се прибере, го посреща майка му, кара го да си измие ръцете, праща го в банята... Очаквам в следващия месец да няма кой знае какви големи проблеми. Критичен ще бъде ноември. Там се появяват благоприятни условия за развитие на вируса и други инфекции", коментира математикът.
 
"Като нищо може да имаме около 800 починали. У нас смъртността може да е повишена, но все още е под средната за света", подчерта проф. Витанов.
 
Той изтъкна, че първата вълна на коронавируса е приключила в края на август и началото на септември. При втората вълна се очаква броят на случаите да надхвърли 200 на ден.
 
"Българската здравна система вече е подготвена да издържи няколко седмици по 500 случая на ден. Засега поведението на българските граждани е такова, че не се налага затягане на мерките. Добре е тази извънредна епидемична обстановка да бъде удължена. Така се дава възможност на правителството и здравните служби да налагат ограничения, които биха могли да намалят броя на случаите, които ни се прехвърлят от чужбина", разясни гостът.
 
Проф. Витанов отбеляза, че основният проблем за разпространението на вируса у нас са Испания и Великобритания, където работят много български граждани.
 
"Това може да се влачи с години, ако не се намери ефективна ваксина или ефективно средство да се облекчат страданията на хората, които го карат в момента. Процентът на заразени е много нисък, разпространението е бавно", каза още математикът.

134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Няя вирус всичко е измислица,
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не е така разпространен а иначе.
8
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хората са казали "пилците на есен". Тази есен е ясна. Да видим другата есен къде, колко и защо, ако има кой да бойка.
7
16
 
10
 
! Отговори
няма оправия преди 2 месеца
Боже опази, ако птоя разбира от математика колкото от веруси.
6
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нумерологът и астрологът Витанов дава най-точни хороскопи за вируса.

Този е новият Нострадамус.
5
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На този снешник му дават по 20лв да излиза и да бръщолеви някакви да си запълват телевизионното време. Пълнежи някакви такива който говори и нищо не казва
4
7
 
7
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 2 месеца
Тоя със вторичните полови белези на снимката , що не се е избръснал поне...??!
3
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Този само като го гледам и разбирам че е взел една титла и после не е прочел и една книга.
2
11
 
11
 
! Отговори
uncle Tom преди 2 месеца
Тоя неудачник пак ли се появи?
1
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А какво мисли професор Лозанов по въпроса?