Все повече са нуждаещите от трансплантация на стволови клетки

Българският регистър за дарители наброява 2500 души
18 сеп 2020 19:00, Петя Славова
5

Все повече стават у нас желаещите да дарят стволови клетки. Българският регистър за дарители на клетки вече наброява 2500 души, съобщава Bulgaria ON AIR.

Преди 7 години Димитър чува тежката диагноза левкемия. Тогава младият мъж е едва на 23, а лекарите не дават оптимистични прогнози.

"Самият лекар във Варна ми каза, че съм доста болен и ми остават около 30 дни живот. Самото заболяване прогресира изключително бързо в организма и съм се разболял за 15 дни", сподели Димитър Михайлов.

След няколко продължителни химио и лъчетерапии единственият лъч надежда за Димитър е трансплантация на стволови клетки. И точно когато отчаянието е на път да завладее Димитър, се намира и донор, от регистъра в Германия.

"Зарадвах се, те предварително ми казаха, че има, но аз трябваше да премина, поне да съм минал по протокол", допълни той.

6 години след трансплантацията Димитър се чувства добре и и дори участва в редица състезания по ултрамаратон. Спасителят му е 40-годишен IT специалист, с когото младият мъж поддържа връзка и до днес.

"Общи разговори си говорим, как се е случило. Публикувам му снимки от състезанията и той се радва. И той по същия начин като мен ходи по планините", каза Димитър.

Все повече са хората, които имат нужда от трансплантация на стволови клетки, но не са много желаещите българи, които искат да станат част от регистъра на българските донори.


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво стана с българското представителство,което тихо мълком изнесе пъпните връви на хиляди дебело заплатили българи?
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Утиваите доброволно да дарявате органи на богаташите бе бедняци
2
4
 
0
 
! Отговори
до 1 от славянин преди 1 месец
Понеже си доста босичък по отношение на духовните закони ще трябва да ти обясня, че няма абсолютно нищо случайно и особено неслучайни са болестите на хората! Един човек за да заболее от тежка болест, означава че в минали въплъщения е вършил доста престъпления от различно естество и сега чрез болестта си той ги изплаща! Има една максима: ''няма ненаказано добро'', т. е. добро. което вършиш без да знаеш причините за страданията на хората и без да питаш свише дали е позволено!
1
1
 
4
 
! Отговори
Бла преди 1 месец
Българинът има доста да път да извърви, докато достигне психологическото, емоционалното и икономическото ниво на страните от Запада. Ако въобще някога го извърви, като гледам гледаме в грешната посока.