Историите ON AIR: Аз подписах Конституцията от 1991 г.

Различните представи за бъдещето са причина за първите разриви в СДС
Обновена: 19 сеп 2020 22:05 | 19 сеп 2020 22:00, Анисия Иванова
34

В края на 1989 година, когато Тодор Живков вече е свален от власт, стотици хиляди излизат по улиците с надежда за по-добър живот. Комунистическият парламент отменя текстовете от Наказателния кодекс, преследващи агитацията и пропагандата срещу държавата. Хората обръщат гръб на страха, започват да мечтаят.

Мирният преход от социализъм към демокрация е гарантиран от сформираната по полски образец за пръв път у нас Национална кръгла маса. Около нея сядат представители на управляващата БКП и на новосформираната опозиция – Съюз на демократичните сили.

"35-то Народно събрание се принуди да премахне член първи от Конституцията, който даваше всевластие на комунистическата партия, за да могат да се узаконят новите партии, възстановени стари партии и така нататък. И след което се пристъпи към организацията на изборите за Велико Народно събрание", разказва д-р Петър Берон.

Той е участник в Кръглата маса, а в 7-то Велико народно събрание е председател на парламентарната група на СДС.

Залисани в подготовката на предстоящата промяна на строя участниците в Кръглата маса не обръщат внимание, че ценностната система на социалистическата държава е останала в живковската Конституция дори и след отмяната на член Първи. В преамбюла към Основния закон стоят принципите и стратегията за развитие на България, такива, каквито са били преди 10 ноември 1989 година, а преамбюлът остава до средата на април 1990 година. В него в концентриран вид се обясняват задачите и принципите на основния закон.

На 3 април 1990 година по предложение на Минчо Пейчев, който е министър на народното здраве и социалните грижи, депутатите от 35-ия парламент включват за първи път в Основния закон на социалистическа България осигуровката за безработица. В края на 1990 година в Бюрата по труда са регистрирани 65 079 души. От тях 10 500 са с висше образование. През следващите години съкратените работници и служители се увеличават главоломно. В 1993 година те вече са 626 141 за една година, показват данните от статистическите годишници на НСИ. В продължение на пет години – от 1990 до 1994 година 2 137 490 българи остават без работа. Започва икономическата криза!

"Ние с икономиката много не се занимавахме, откровено казано. Гледахме така тези главни неща за права, свободи и прочие. А с икономиката се занимаваха други хора, които добре се занимаха и станаха първите богаташи сега“, казва д-р Берон.

"Ние предпочетохме тогава човешки права, вместо всеобща трудова заетост и един приличен среден стандарт. Оказа се обаче, че свободата на словото и свободата на пътуванията не пълнят хладилника. И сега вече много от хората казват – едно време се живееше по-добре, по-сигурно, защото от правата, които дадохме на всички български граждани, се възползваха по-агресивните и повечето граждани, които предпочитат да заобикалят законите, вместо да ги спазват“, обяснява Румен Воденичаров, депутат от СДС в 7-то Велико народно събрание и говорител на опозицията.

През лятото на 1990 година се провеждат изборите за 7-то Велико народно събрание. След това в продължение на 15 месеца депутатите предлагат, пишат и спорят по текстовете от новата Конституция.

"Общо взето нещата бяха ясни – България трябва да бъде парламентарна република. Почти едно към едно основната глава за правата и свободите беше заимствана от Европейската харта за правата на човека. Аз съм от тези, които смятат, че тази Конституция съвсем не е лоша. Всичките критики към нея са направени от хора, които никога не са я виждали и не са я чели“, казва д-р Петър Берон.

"Ние бяхме за многопартийна система. Всичко това, което по-нататък се разви като членове на Конституцията, беше залегнало в програмата Съюза на демократичните сили. Ние бяхме написали в Конституцията, че България ще бъде социална държава, което означава, че няма да оставиш пенсионерите да се ровят в кофите за боклук“, допълва Румен Воденичаров.

Основният закон разделя опозицията. 39 от депутатите на Съюза на демократичните сили напускат парламента, правят палатков лагер и обявяват гладна стачка. Те не искат 7-то Велико народно събрание да приеме най-важният нормативен акт и настояват, събранието да се разпусне. Водеща политическа сила в събранието тогава е Българската социалистическа партия.

"Тези 39-те те бяха против сътрудничеството с БСП по никаква линия. Техните виждания добре се приемат от народа и те разчитаха да излязат на повърхността на политиката, като не подпишат Конституцията. Оттеглиха се и почнаха да я ругаят. Но после се заклеха в същата тази Конституция, когато взеха властта в следващото Народно събрание. 23-мата представители на ДПС също не подписаха Конституцията, заради член 11, който не разрешава създаването на партии на етническа и религиозна основа. Но те също се заклеха в тази Конституция в следващото събрание. И я защитават до ден днешен.“, казва д-р Петър Берон.

Различните представи за бъдещето на България са причина за първите разриви в редиците на СДС. Тогавашният говорител на опозицията Румен Воденичаров им казва, че при ширещата се безсмислена конфронтация, не може да остане в синята парламентарна група. И сяда в редиците на независимите депутати. През декември 1990 д-р Петър Берон е свален от поста председател на Съюза на демократичните сили. Това става по искане на Петко Симеонов, а причината е изтекла информация, че лидерът им е сътрудничил на Държавна сигурност. Няколко месеца по-късно Берон напуска СДС, а през лятото на 1991 си тръгва и Петко Симеонов.

"Аз не съм напуснал доброволно СДС, аз съм изгонен от СДС, защото подписах Конституцията. Аз подписах Конституцията!“, казва днес Симеонов. По-голямата част от депутатите от парламентарната група на СДС също слагат подписите си под нея.

Вижте целия филм на Миглена Георгиева във видеото на Bulgaria ON AIR.


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
6
 
! Отговори
*** преди 2 месеца
Бивши доносници сътрудници на ДС обясняват, че били "романтици"... затова мислели само за "правата и свободите" а не за икономическото устройство на новата държава... Баламосваха с общи антикомунистически лозунги, докато номенклатурата "приватизира" на тъмно. Сега децата/внуците на тая номенклатура искат да разгърнат ново преразпределение. Пак общи лозунги, пак без детайли, пак само "оставка пък после ще видиме".
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Докато имало електорат, който за кебапчета гласува, така щяло да бъде" Абе хора, вие осъзнавате ли, че за някой е изключително жизненоважно да сложи нещо на масата и да изкара днешния ден и му е все тая кой ще е на власт??? Я ми кажете това ще има ли смисъл, ако всеки излезе да гласува, вместо да ходи за риба или гъби??? Отговорът е ясен. Стига сме търсили проблема другаде, той е в самите нас.
26
1
 
2
 
! Отговори
държавност значи преди 2 месеца
Искахте да крадете заедно с червените,пък те като ви преметнаха и сега пищите,а!?
25
3
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
Тези агенти от дс и сътрудници на луканов трябва да умрат в забвение и безименни гробове.
Защото те предадоха народа за личен интерес.
24
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
30 години лъжи!
23
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Ние предпочетохме тогава човешки права, вместо всеобща трудова заетост и един приличен среден стандарт. Оказа се обаче, че свободата на словото и свободата на пътуванията не пълнят хладилника."

Гениално прозрение. Това след като олекнахме с 2 милиона души ли го осъзна?
Вие подписалите гладни със сигурност не сте стояли, но ми е интересно как така сте решили, че имате правото да решавате съдбите на милиони българи и да "предпочитате" вместо тях?
22
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Ние с икономиката много не се занимавахме, откровено казано. Гледахме така тези главни неща за права, свободи и прочие. А с икономиката се занимаваха други хора, които добре се занимаха и станаха първите богаташи сега“, казва д-р Берон."

И въпросните богаташи в момента предлагат нова конституция която да ги направи още по-богати. Гениални сте.
21
3
 
11
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 месеца
Комунизма ще се окаже ангел пазител пред демокрацията от 30 години.
20
3
 
8
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 месеца
До 19
Или аз си мислех,че демокрация е свобода на народа,а то се оказа-деспот над народа.
19
3
 
9
 
! Отговори
Демократ преди 2 месеца
Демокрацията е най-свещената крава, но лъжедемократите и пречат да дава мляко!
18
4
 
1
 
! Отговори
Старозагорец преди 2 месеца
Мене повече ме кефи лихтенщайнската система.
17
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Лъжедемократите, същите като Боко Тиквата, провалиха европейското бъдеще на милиони български граждани и ви принудиха да направите преход към африканска мизерия. Вижте си колите, вижте си заплатите, вижте си хладилника и си отговорете честно - наистина ли искате тези феодални мафиоти да ви управляват и да ви пишат конституцията?
16
4
 
4
 
! Отговори
Варненец преди 2 месеца
Най-несправедливата система е мажоритарната. Има си немска система.
15
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Всеки месец трябва да я тълкуват едни оракули от КС.Толкова е скапана ,че трябва да се тълкува."

Това е всяка конституция в света. Особено, ако е писна перди 200 години. Впрочем, най-старата е американската конституция ...
14
6
 
4
 
! Отговори
нема лабаво преди 2 месеца
Всеки българин е роден за депутатин,министЕр и президентин!Много кадърен народ,...хм...таквоз!
13
4
 
18
 
! Отговори
Помнещ преди 2 месеца
До 12 Мнение. Пишейки този пост.Гаранция че децата не знаят за какво точно им говориш! Днес бродят в нета скучаещи дечица и търсещи какво ли не! И аз им споделям впечатления от тогавашните мутренски времена.И обяснявам че д-р Борисов беше мутра от прехода и такъв си остана.А те кликат минуси.Незнанието,от него по лошо няма! ОСТАВКА на МУТРАТА Борисов от времето на СИК!
12
1
 
17
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 2 месеца
Мафията използва СДС - активи за стотици милиарди долара бяха продадени за няколко милиона лева - чрез Закони гласувани от Депутати на СДС ,
Вечен Позор ще тегне над СДС и всички негови сътрудници , симпатизанти и гласоподаватели .
11
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И какво се хвали с тая конституция дето всички искат да сменят?Всеки месец трябва да я тълкуват едни оракули от КС.Толкова е скапана ,че трябва да се тълкува.Поредните юридически фъшкии са я списвали!Не ви трябва конституция, а читав народ.Вижте англичаните. Конституция не им трябва!
10
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ми, да не си я подписвал, бре !
9
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
При комунизма, който не беше комунизъм, даже и социализъм не беше, ами планов държавен капитализъм, държавата беше единствения капиталист, България беше сред 30те най-развити икономики в света и българите живееха на средно европейски стандарт на живот.