Самотна майка живее от 17 г. със синовете си във фургон

Жената е с куп заболявания, взима 200 лв. инвалидна пенсия
19 сеп 2020 17:09, Анисия Иванова
128

Диана Димитрова от Трявна е самотна майка и вече 17 години живее с тримата си синове във фургон и в тежки лишения. Тази година изпраща момчетата си на училище с няколко тетрадки и стари спортни екипи. Преди 17 години порой отнася кирпичената къща на Диана. От общината я настаняват във фургон в покрайнините на Трявна. А в управата я картотекират за общинско жилище.

"През годините на нея ѝ е предлагано многократно да бъде настанявана в общинско жилище, като имаме дори и откази, декларирани от нея, единият от които е през далечната 2010 година. Доколкото съм запознат, мисля, че я спират заплащането на сметките, които са електроенергия и вода“, обясни зам.-кметът на община Трявна Марин Маринов.

"Наистина са ми предлагали хората, но аз ги отказвам - много токове, води, задължения, които са живели преди мен там и ремонти. Аз ако платя всички неща, трябва да ми гладуват децата!“, сподели Диана Димитрова пред Bulgaria ON AIR.

Диана е с куп заболявания и взема около 200 лева инвалидна пенсия. Единият ѝ син - Денис, е с 60% инвалидност и учи с ресурсен учител. Към пенсиите и социалните помощи жената добавя и оскъден доход от почасово чистене на улиците. Въпреки това, парите едвам стигат за храна.

"Гледам каквото изкарам, да го вложа или в манджичка, или в супичка. Хляб, нещо за закуска, ей сега закусиха маргарин с шарена сол. Имам печка - камина от тези за отопление, други печки нямам. На дърва си готвя на тази счупената печка отвън“, разказа Диана.

На 15 септември майката изпраща синовете си в осми, седми и пети клас. Успява да купи за единия раница, химикалки и малко тетрадки.  "Ще отидат със старите маратонки и старите екипи, за да може като взема пари да им взема един екип по-нов", казва Диана.

Целогодишно жената готви на печка на дърва навън, а пералня няма. Признава, че с децата ѝ живеят в лишения и се надява на помощ от милосърдни хора. От община Трявна и тази година са осигурили безплатно 4 кубични метра дърва за огрев. Въпреки тежката съдба, Диана рядко се оплаква, защото по думите ѝ, много българи живеят трудно и бедност.


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има и по зле ! На Цветан Цветанов също не му е лесно , чуди се в кой апартамент да живее !
112
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Стига сте плюли новия строй, в меката на демокрацията -САЩ, над 30% от населението живеят по-зле от нея, също предимно във фургони, но голяма част са на палатки или направо на улицата, други спят по колите - има още много да ги стигнем наште братя по идеология. И да уточня за грантаджийските прасета дето постоянно висят тука, това го видях във филм на любимото ви Дойче Веле за САЩ, рядко откровен -явно се бяха объркали
111
0
 
5
 
! Отговори
Рамзан Кадиров преди 1 месец
Като старомоден човек, израсъл високо в планините, би ли се намерил някой да ми обясни какво е това "самотна майка"?
110
1
 
5
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 месец
Аз живея в центъра на София и до нас настаниха в общинско жилище 2 дърти джипсита, жени за 30 лв на месец наем. Cиганин и негъp да си в днешно време
109
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За сметка на това България си има Велика Тиква с пълни чекмеджета.
108
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Стига с тоя сателит! Май само това е „лукса” за децата. Пералня няма, но пране има. Ходят на училище, закусват филии с маргарин. Тя не се оплаква. Скромна е. Направих резюме. Още ли ви пречи сателита?
107
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не подкрепям протестите, но как може след 13 години в ЕС и толкова много влезна ли в държавата пари да има хора, които живеят по този начин. При това две от децата й скоро ще станат млади мъже, годни за всякаква работа. Ами как да не откаже общинско жилище като децата й ядат хляб с маргарин за закуска? Как ще го плати тоя ток?
106
0
 
3
 
! Отговори
До 104: преди 1 месец
А да ти е хрумвало, че може мъжът й да е починал? Тя не е като ромите, тя е ромка.
105
6
 
7
 
! Отговори
Че то... преди 1 месец
Че то по света да живееш в фургон си се смята за нормално. Ей , сега ги гледах в Кралството- има и в пригодени стари лодки си живеят, цели улици си наплавили... и във фургони и в коли.. Даже горди , че са различни.
А пък за Америка да не говорим..
104
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами кой я карал да бъде самотна "майка"? Тая живее баш като ромите. Оплаква се от нещо, но иначе сателит има...
103
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Госпожата не реве за нищо. Имало и по-бедни от нея. Някой си е взел хонорара за статията. За децата ми е жал.
102
0
 
16
 
! Отговори
ПРИРОДАТА НА РОМА преди 1 месец
Е СЛЕДНАТА >

В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ ДА НЕ ПЛАЩА ТОК, ВОДА, ДАНЪК-СГРАДИ, ТАКСА-СМЕТ,

СОЦИАЛНИ И ЗДРАВНИ ОСИГУРОВКИ И ВСИЧКИ КОЕТО СЕ СЕТИШ

ТОВА ВАЖИ КАКТО ЗА БЕДНИТЕ РОМИ, ТАКА И ЗА СРЕДНАТА ПРОСЛОЙКА,

ЗА БОГАТИТЕ И ЗА СВРЪХ-БОГАТИТЕ РОМСКИ БАРОНИ

НИЩИЧКО ДОСЕГА ДЪРЖАВАТА НЕ Е МОГЛА ДА ВЗЕМЕ ОТ ТЯХ

НО НА ДЕТСКИТЕ И ПОМОЩИТЕ СА ПЪРВИ, НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ГИ ИЗПРЕВАРИ
101
3
 
19
 
! Отговори
Пророк преди 1 месец
Вижте ги добре, бавно но методично те претопяват коренното население на България, само след 50-ина години така ще изглежда страната ви жалки не6тастници
100
9
 
13
 
! Отговори
до Владимир 98 преди 1 месец
Като искаш толкова да помагаш намини през близката махала и си раздай заплатата, хората там имат същата съдба. Ти не четеш ли че са и предлагали общинско жилище но тя сама е избрала да живее първобитен начин на живот защото такава е природата на рома - полу-човешка полу-животинска.
99
2
 
22
 
! Отговори
В МААЛИТЕ преди 1 месец
ИМА СТОТИЦИ ХИЛЯДИ "САМОТНИ, НО МНОГОДЕТНИ" МАЙКИ

КОИТО СИ ЖИВЕЯТ С МЪЖЕТЕ СИ, НО НАРОЧНО НЕ ПОДПИСВАТ

ЗА ДА ПОЛУЧАВАТ ПО ТОЗИ НАЧИН ДЕСЕТКИ ВИДОВЕ ДЕТСКИ И ПОМОЩИ

ОПРАВНИЦИТЕ ЗНАЯТ ТАЗИ ОСОБЕНОСТ НА РОМИТЕ, НО СЕ ПРАВЯТ НА СЛЕПИ
98
4
 
12
 
! Отговори
Владимир преди 1 месец
Някой може ли да ми каже точен адрес или как да се свържа с жената/семейството от видеото?
97
4
 
15
 
! Отговори
wgw преди 1 месец
11 години ГЕРБ. И не са само тези хорица,
96
0
 
12
 
! Отговори
Хемус преди 1 месец
Ок човек съгласих се!Ела във Варна да ти покажа в какво са превърнати общински жилища от крайно нуждаещи се!Хайде един път завинаги да се научат,че освен символичен наем,дето все 'забравят' да плащат,имат и битови-комунални сметки!Тия общински жилища са в кооперации с редови живуващи,а не са тип общежитие и нормалните живуващи се виждат в чудо с такива екземпляри!Заядохте ме за цифровата телевизия,Ок няма лошо,ама за какво всъщност реве госпожата
95
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хемус, общинските жилища са за крайно нуждаещи се. Тя е такава. Но не к_,очина, а нормално жилище. Знам какви има и на кого ги раздават. Общинарят да не се.прави на ощипана булка, щото и при него смърди. Една проверка трябва там с тези задължения на ток и вода.
94
4
 
4
 
! Отговори
Хемус преди 1 месец
Преди три часа Карбовски ви показа докъде се стига с добрите намерения!