Хампарцумян: Няма да има ръст на лихвите по кредитите

В същото време лихвите по депозитите паднаха до 0%
20 сеп 2020 12:49, Ния Христова
52
Хампарцумян: Няма да има ръст на лихвите по кредитите
Снимка: БГНЕС
Банковата система не беше директно ударена от кризата от коронавируса. За момента тя е стабилна и не се очертава ръст на лихвите по кредитите. Това каза банкерът Левон Хампарцумян в ефира на bTV.
 
"Предишната криза беше осново криза на ликвидността и на недоверието между банките и липса на достатъчно капитал в самите банки. За 10 години тези неща се поправиха по такъв начин, че банковата система и финансовата система на света да бъдат по-устойчиви на шокове, дори някои непредвидими шокове. Така че днес в България и по света банките са в много по-добро здраве, отколкото в предишната криза", коментира Хампарцумян. 
 
Той беше категоричен, че банките са най-сигурното място, където да си държим парите и спестяванията от 57 млрд. долара доказват това.
 
В същото време лихвите на депозитите паднаха до 0%. 
 
"Естественото нещо е парите да носят пари, когато се вложат в нещо. Иначе какъв е стимулът на един предприемач да си влага парите, да рискува, да не спи, ако може просто да сложи един депозит и да си живее от него", обясни банкерът. 
 
Относно новия дълг от 5 млрд. лева, който държавата ни изтегли преди дни,  той каза: "Технически операцията е блестяща. Това, което е важно за мен, е как ще изхарчим парите. Засега те са взети да се създават буфери в едно несигурно време.  Как държавата харчи тези пари - с какъв мандат, за какво. Това предстои да научим. Благоразумно изхарчените пари ще доведат до нещо повече".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ф.С.В.Има много места, в които можеш да вземеш 4%, но има и такива, в които можеш да очакваш 11% +, но българин и инвестиционна банка е запазена териртиория за малцина. Да не казвам, че ако си напънеш мързеливия ***, можеш да си прибираш арендата и двойн, че дори тройно над нея. Земята е добра инвестиция е, за простовати ceляндyри, дето най-вероятно са откраднали пари отнякъде.
29
3
 
3
 
! Отговори
До Ф.С.Б. преди 3 години
Предимството на зем.земя е,че нямаш никакви грижи, докато отдаване на апартамент под наем не е съвсем така. Днес ще ти звъннат,че казанчето потекло,утре ще изгори котлона,другиден ще сменят вратата на мазите,по другиден леля Пена ще са я изгонили от закусвалнята заради Ковид примерно и ще и търсиш заместник 3-4 месеца и в крайна сметка,ако имаш късмет ще изкараш 3-4% год.доходност от нещо в което си си закопал всички пари с надеждата,че то ще поскъпва.
28
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ф.С.В."Не те знам къде живееш -но това няма значение "Можеше да спестиш цялотоизречение ...
27
1
 
1
 
! Отговори
Х преди 3 години
Тоя е за уволнение. И със други банкерчета, които си мислят че са Много умни. 3 заплати и вонка
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
много го е закъсал, няма пари или му се свиди да си оправи зъбите
25
1
 
6
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
до22 -давам ти пример -Не те знам къде живееш -но това няма значение -Ако купиш примерно в Силистра цената на декар плодородна земя бе 900лв преди 3 години -сега е над 1000лв - С 200 000 лв взимаш 200 декара и после ги даваш под аренда - 200 декара по 40лв минимум - са ти 8000 лв -банката никога няма да ти даде такива лихви -а точно обратното- Друг вариант-купуваш в гръцки курорт апартамент -пак ще имаш приходи))
24
1
 
0
 
! Отговори
121212 преди 3 години
Сладур. :)
23
0
 
3
 
! Отговори
ТОДОР Ж ,,,,,,,,,в преди 3 години
КОЛКО МУ Е МАЗЕН КУРБАНА ,НА ТОЗ АРМЕНЕЦ ,
22
2
 
5
 
! Отговори
До Ф.С.Б. преди 3 години
Ти 200 хил. в апартаменти ли би вложил? В София, този преспективен град с 25% празни жилища, където от март месец избягаха и ИТ-тата? Цените на имотите тук се диктуват единствено от брокери и спекуланти.Хора купувайки на зелено (от стабилен строител) и продавайки с 20-30% надценка след акт 16.Или още по-добре купува го готов и още не си е прехвърлил партидата в ЧЕЗ и го пуска на пазара с 10-15% отгоре. Или си дългосрочен и ще отдаваш под наем? Ама на кого - booking и airbnb нещо посърнаха?
21
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гай *** гледаше милионерите по американските филми и си мислеше, че ще е като тях. Изобщо не забелязваше армията обслужващ персонал. ПроЗтите янки ще донесат демокрация (и яките кинти) пък *** ще лana кИфтета и ще разлива океан от акъл. Може да е загубил всички войни, ама е най-великия. Професионален вдигач на бариерата за 300 лева - още по-най-велик! Седне ли на пейката пред панелката, целият свят е в краката Му!!!
20
1
 
10
 
! Отговори
Ф.С.В преди 3 години
Идеята на банката във време "оно" преди много години е- взима депозити на хора които не разбират от бизнес и ги е страх че ще им откраднат парите в къщите - и тези пари се дават на хора решили да правят някакъв бизнес-търсене на петрол злато и т.н.- банката дефакто печели в повечето случаи-Дори ако бизнеса на някой е печеливш -самата Банка му открадва бизнеса- Сега в БГ( в Белите Държави не е така) думата Банка стана нещо лошо-нарицателно! Тя гледа да те направи длъжник и да ти вземе апартамента
19
0
 
10
 
! Отговори
до 13 преди 3 години
и сейфове не са, щото сейфовете им са празни - ако хорато отидат да си вземат парите и за 1% от депозодържателите се съмнявам, че сейфа им ще има да пусне! страшното тепърва предстои!! те за това искат евро-зона, като гърците, да прехвърлят кражбата на Западно-европейците, те за това Великобритания се махна - Германия и Франция да му мислят - ще трябва да покриват и банковата, не ваканция, а пенсиониране, и у нас.
18
1
 
10
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
до 9 -говоря ти за хора с пари -Сега ако имаш 200 000 лв -в Банка ли да ги държиш?? няма смисъл! затова ти казвам че банките в момента обират бедните и влоговете им с годишни такси подръжка на сметка -такси внасяне такси теглене - Бедният с влог 10 000 лв няма къде да ги вложи -Той ги пази за черни дни тези пари! Ако имаш едни 100-200 бона -купуваш хубава земеделска земя и я даваш под аренда -40 лв декара годишно и нищо не губиш-или помещение за бизнес- или апартамент- за под наем
17
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 16Какви банинаи и таолетна хартия го гонят тогава? В България, доколкот съм запознат голямо орглеждане на банани няма. Не знам, да има изинасяне на таолетна хартия. Какви са тея глупости, които говори този човек?!?
16
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 84 иска да каже,че преди 89-та беше реалната икономика,защото имаше производство на всичко,а сега една търговия само и ниско производство
15
1
 
6
 
! Отговори
Тоталфалитбанк преди 3 години
В КТБ-то даваха 8% по депозити, само на наши хора.
14
0
 
8
 
! Отговори
b преди 3 години
и този не да го гледам,абе изпълзяха отново гадните физиономии ....
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
банките се превърнаха в обикновени сейфове,просто ти съхраняват парите и ти си плащаш с такси за това,ама ги използват и за финансиране от което печелят само за себе си,без да плащат на клиента.Всичко това означава,че има прекалено много пари в обръщение и те са надценени,както и,че липсва растеж на бвп.Сега ако решат да печатат пари,задължително ще има инфлация
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Unicorn булбанкТърси се скъсване с този модел, в който банките са зависими от депозитите на хората. В България е възможно и го правят. За тях не е на оферта, да си държиш парите, за тях е на оферта да харчиш, а те да емитират дълг след дълг, без да има реално финансово покритие. Ако всички си харчим парите, ще ни свършват и ще имаме нужда от нови дългове.
11
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Един от реалните гафове на Борисов - това, че се оказа огъзен на банките. Не може реално в цяла Европа да се помага на хората в Ковид кризата, а ти да "помагаш" на народа си с кредити и да пълниш гушата на нагли хрантутници като тоя.Магазини за храна, аптеки и БАНКИ - ей това само работеше в първите дни от извънредното положение.