Хампарцумян: Няма да има ръст на лихвите по кредитите

В същото време лихвите по депозитите паднаха до 0%
20 сеп 2020 12:49, Ния Христова
52
Хампарцумян: Няма да има ръст на лихвите по кредитите
Снимка: БГНЕС
Банковата система не беше директно ударена от кризата от коронавируса. За момента тя е стабилна и не се очертава ръст на лихвите по кредитите. Това каза банкерът Левон Хампарцумян в ефира на bTV.
 
"Предишната криза беше осново криза на ликвидността и на недоверието между банките и липса на достатъчно капитал в самите банки. За 10 години тези неща се поправиха по такъв начин, че банковата система и финансовата система на света да бъдат по-устойчиви на шокове, дори някои непредвидими шокове. Така че днес в България и по света банките са в много по-добро здраве, отколкото в предишната криза", коментира Хампарцумян. 
 
Той беше категоричен, че банките са най-сигурното място, където да си държим парите и спестяванията от 57 млрд. долара доказват това.
 
В същото време лихвите на депозитите паднаха до 0%. 
 
"Естественото нещо е парите да носят пари, когато се вложат в нещо. Иначе какъв е стимулът на един предприемач да си влага парите, да рискува, да не спи, ако може просто да сложи един депозит и да си живее от него", обясни банкерът. 
 
Относно новия дълг от 5 млрд. лева, който държавата ни изтегли преди дни,  той каза: "Технически операцията е блестяща. Това, което е важно за мен, е как ще изхарчим парите. Засега те са взети да се създават буфери в едно несигурно време.  Как държавата харчи тези пари - с какъв мандат, за какво. Това предстои да научим. Благоразумно изхарчените пари ще доведат до нещо повече".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
14
 
! Отговори
Unicorn булбанк преди 3 години
Ако обясни как при нулева лихва по депозит, имат наглостта да предлагат кредити на 10% ( в рекламата по ТВ лъжат, че е 5%), става за алхимик.
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ф.С.В."САМО ЧЕ УМНИТЕ ХОРА ПОЧНАХА ДА КУПУВАТ ИМОТИ ЗЕМИ И СЕГА СА НА ПЕЧАЛБИ"Да, умните накупиха имоти с кредити, още изплащат кредита, надяват се, да продадът по-скъщо и резултата е, че цените на имотит станаха двойни, следователно нормалните хора, които не седят и да мислят за това, как да изврънкат някой лев повече, вече не могат да си позволят жилище, без огромни заеми. Откъдето и да го погледнеш, банката пак печели. А тея с имотит, имаха късмет, защото реално, те поеха рисковете.
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 4Какво по дяволите означава това?
7
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хем искат 0% лихва, като гтегли, ама ако може, да слоци 1000 лева и да изгърбят някой човечец с 20% няма проблем!Нали - от не е директно! Тя банката го прави!До 6 - Знаеш ли, кое също е тяхно - банките. Акон е ти харесва - моля, заповядай и си регистрирай банка. Не толкова трудно.
6
1
 
12
 
! Отговори
Мда преди 3 години
Супернагли са банкерите!Ама хранят яко политиците и законите са техни...Прав е бил навремето дедо Х.Форд,че банките са паразитното звено в икономиката.Ама евр*ейска направия-махни ги ако можеш!
5
1
 
12
 
! Отговори
ЕвроПачкаЗлатноКюлче преди 3 години
Как ги работиме р0бете не е истина, р0ботете, че пенсионата възраст е още малка, скоро ще даваме пенсии след 100 годишна възраст, а лихвите ще са Отризателни да кажем -200%, р0ботите 1 година, 2 години назад в борчове, р0ботите 2 години, 4 години в заплати дължите на банката и т.н.
4
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
с продаване на банани и тоалетна хартия икономика не се прави .
3
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нагъл арменец! Давайте смело дрОгарЕ, да свалиме Баце, да може другия арменец, тоя от Отровното трио да ни управлява, барабар с адвоката.
2
3
 
15
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Златната Ера на банките- внасяш пари депозит и _ получаваш НИЩО! Дори ти искат такса за внасяне ?!! И с твоите пари ще ДАВАТ кредити на други--Само че нещата в БГ се объркаха -НИКОЙ НЕ ИМ ИСКА КРЕДИТИТЕ И БАНКИТЕ ИЗПАДНАХА В СХЕМАТА -ПЕЧЕЛЕНЕ ОТ ТАКСИ! САМО ЧЕ УМНИТЕ ХОРА ПОЧНАХА ДА КУПУВАТ ИМОТИ ЗЕМИ И СЕГА СА НА ПЕЧАЛБИ! ВСЪЩНОСТ ПАК БЕДНИТЕ СТРАДАТ С ВЛОГОВЕТЕ СИ ПО 5-10-20 ХИЛЯДИ ЛВ -ЗАЩОТО С ТЕЗИ ПАРИ НЕ МОГАТ ДА КУПЯТ НИЩО!
1
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сладур! Дори отрицателни ще стават лихвите, взимаш пари и банката ти ги връща после :) А в банковите клонове ще започнат да продават вестници и вафлички.