Пикът на магнитните бури на 27 септември

Какво трябва да знаем за тях?
23 сеп 2020 09:18, Ния Христова
4
 
Най-мощната магнитна буря за тази година трябва да ни връхлети до дни. Пикът се очаква да бъде на 27 септември. В този период много хора, предимно възрастни, които се влияят от времето, изпитват неразположение. Да очакваме ли слънчево изригване, по-мощно от известното ни до сега? Отговорите на тези въпроси потърсиха доц. Петя Трифонова, заместник-директор на Националния институт по геофизика, география и геодезия към БАН и психиатърът д-р Веселин Герев.
 
"Има различни типове хора. Някои от нас са постоянно тревожни. Когато се обяви, че има земетресение, по-тревожните хора винаги заявяват, че краката им се клати под земята една седмица по-късно. Това се отнася до дълбокия им страх. Що се отнася до магнитните бури - това са реални усещания, които касаят най-вече хората с хронични заболявания. Ние живеем в свят, в който лесно усещаме колебанията на магнитното поле. Малко пребиваваме навън и психиката ни свиква да работи на по-ниски нива на магнитното поле", заяви д-р Герев в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Доц. Петя Трифонова обясни, че Слънцето ежедневно излъчва частици в пространството. 
 
"В него има петна, които са много мощни. Когато е активно, то излъчва големи количества плазма - поток от заредени частици - протони и електронни, които се излъчват в междупланетното пространство. Ако Слънцето бъде насочено по такъв начин, че частиците бъдат ориентирани към земята, това ще предизвика магнитни бури. Обикновено това отнема до 2-3 дни. Земята има магнитосфера, която ни пази от магнитните частици. Магнитосферата обаче може да бъде деформирана", допълни експертът.
 
Тя обясни още, че ние се намираме на средни географски ширини и от тази гледна точка сме по-защитени, отколкото полярните области и тези, около Екватора. 
 
Д-р Герев от своя страна изтъкна, че променливото магнитно поле може да генерира промени в работата на психиката и тялото ни. 
 
"Магнитното поле до голяма степен влияе на почти всички системи на психиката и на тялото. Здрави хора по време на силни магнитни бури могат да усетят главоболие, раздразненост, проблеми в съня. Трудни заспивания, често събуждане - това са чести явления при магнитните бури. Променливото магнитно поле влияе върху разширяването и свиването на кръвоносните съдове", каза той.
 
Специалистът подчерта, че що се отнася до психиката, имаме едни разширения в областта на мозъка, които водят до разцентроване на хормоналния баланс и най-вече на мозъчния кръвоток. При такива дни, хората, които страдат от мигренозно главоболие, усещат облекчение, защото се подобрява мозъчният кръвоток.
 
Доц.Трифонова увери, че следващите 1-2 години ще бъдат спокойни. Очаква се най-силната активност на Слънцето да бъде 2024 - 2025 г.

4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
К преди 1 месец
"Краката им се клатят под земята"?! :) Хахахахааа, разбивате ме... Не беше ли обратното?
3
0
 
0
 
! Отговори
Сата Н преди 1 месец
До 2

Абсолютно.
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Магнитните бури супер много се усещат на пътя. По улиците на София става страшно, хората изглеждат адски неадекватни. Слава Богу, 27ми съвпада с неделя, а те шофьорите в неделя така или иначе са си неадекватни, така че магнитната буря няма да се усети толкова силно :D
1
3
 
3
 
! Отговори
Сат Н преди 1 месец
Очаква се най-силната активност на Слънцето да бъде 2024 - 2025 г.
------

Значи тогава ще е Третата световна.