КНСБ иска данъчни промени, хората нямали усещане за справедливост

Предлагат се 15% данък върху доходите и 15% ДДС
25 сеп 2020 16:37, Елка Василева
153
КНСБ иска данъчни промени, хората нямали усещане за справедливост
Снимка: архив, БГНЕС

КНСБ настоява за данъчни промени, които ще допринесат повече работещи хора да имат усещане за справедливост; данъчната система трябва да бъде ревизирана, за да стане по-справедлива, заяви лидерът на синдиката Пламен Димитров на форум, организиран от КНСБ. Според Димитров именно липсата на усещане за справедливост е основната причина за общественото недоволство в момента, предаде БТА.

КНСБ иска въвеждане на необлагаем минимум, равен на МРЗ за страната; въвеждане на 15 процента данък върху доходите на физическите лица; въвеждане на 15 на сто данък върху доходите на юридическите лица, както и намаляване на общата ставка на ДДС на 15 процента.

Според КНСБ сегашната данъчна система увеличава неравенствата. Коефициентът на Джини, който измерва неравенствата, мина 40 процента, като няма друга държава в ЕС с подобно равнище, каза Пламен Димитров.

Съотношението между най-богатия и най-ниския дял на населението е над 8 пъти. В петте процента най-богати българи има концентрация на 23 милиарда лева ресурс, има все по-обедняваща средна класа, допълни Димитров.

Още по темата
"КНСБ не предлага увеличение на данъците, предлагаме по-справедливо преразпределение на данъците, никой работещ българин няма да пострада", каза Димитров.

От КНСБ са изчислили, че ако основните искания на синдиката бъдат приети, то държавният бюджет ще загуби около 4,67 млрд. лв., но, от друга страна има възможност за генериране на други около 4 млрд. лв. от въвеждането на допълнителни данъци, които са предложили като алтернатива на очакваните загуби. По този начин нетният отрицателен ефект върху държавния бюджет ще бъде приблизително 600 млн. лв.

Сметките на синдиката показват, че ако хората получават 1000 лв. работна заплата, ще разполагат с допълнителни 652 лв. на година в резултат от въвеждането на промените, които предлагат в прякото облагане на техните доходи.

Освен това по линия на косвеното облагане разходите на хората ще намалеят средно с 334 лв. на година в резултат на промените, които КНСБ предлага в ДДС. Така общата допълнителна сума, с която ще разполагат хората на година, ще бъде 986 лв. Това до голяма степен може да се разглежда и като 13-а заплата, смятат от КНСБ.

"Ако вашето домакинство се състои от двама души, които получават по 1000 лв. работна заплата, то допълнителната сума, с която ще разполага на година, ще бъде 1972 лв.", посочват синдикалните експерти.

Според изчисленията на КНСБ всички хора, които получават доходи до 2500 лв., ще спечелят по линия на промените в прякото облагане. Макар данъкът да се вдига от 10 на сто на 15 на сто, разполагаемите средства ще бъдат повече заради ефекта от въвеждането на необлагаем минимум.

Всички хора, които получават доходи над 2500 лв., ще загубят по линия на промените в прякото облагане, но ще спечелят по линия на промените в косвеното облагане. Така, например, ако получавате 3000 лв. работна заплата, ще платите 382 лв. повече данък върху доходите на годишна база, но ще разполагате с поне 900 лв. повече за потребление по линия на промяната в косвените данъци. По този начин крайният кумулативен ефект върху хората с високи доходи ще бъде отново положителен, смятат от КНСБ. Около 100 000 са работещите българи със заплати над 3000 лева, посочиха от КНСБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма да плащам за абсолютни некадърници! Да - програмисти ще станете всиичко щом на пазара това се търси! И да - щом не сте го осъзнали досега, значи сте абсолютни некадърници. Боли ме фара шлосер ли си къв си - мога да ги купя и продам по 5 такива като тебе на месец!
73
2
 
11
 
! Отговори
До 77 преди 3 години
И с какво ИТ в София с 3000 лв. заплата, пречи на шлосера в Търговище да печели да кажем 2000 лв.? Като намалиш дохода на едно ИТ, това как ще вдигне твоя завистлив ***? Или казваш не е важно аз да изкарвам повече, важното е да накажа онези които успяват да изкарват повече от мен? Това ли твоята справедливост, това ли е твоя висок морал?
72
2
 
2
 
! Отговори
Life или жизнь преди 3 години
Закривай и готово.
71
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредната глупост! Честито! Направете ДДФЛ 50%, дано Ви стигне да дадете на неработещите и всичко вече да е честно и всички да са щастливи! Направо напускам и отивам да се редя на борсата по труда и аз, да не съм луда да работя!
70
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя дето имал оферти за Франкфурт - ми заминавай бе - кой те спира. Само че там данъка стига до 55% нали знаеш?
69
2
 
8
 
! Отговори
До 76 преди 3 години
Е дали плащат равен данък човек с 600 лв. доход, човек с 6000 лв. и човек с 60000 лв., другарю с със завършен трети клас? Дали пък първия не плаща 60 лв,, втория 600 лв., а третия 6000 лв. данък?
68
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така като ви чета - цяла България трябва да се изнесе в София и да станем програмисти, иначе сме некадърници, лузъри, некомпетентни и прочие. Ами айде набийте си го най-накрая в *** ИТ глави, че живот има и в Търговище да кажем и шлосери също санеобходими на тая държава.
67
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще гласувам за всеки, който предложи прогресивен данък. Това нещо и човека с 600лв и човека с 6000лв и човека 60к доходи да плащат равен данък го няма никъде!
66
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз не мога да разбера до кога ще се повтаря тази глупост за социално равенство? В една пазарна икономика това понятие не съществува! Тук не говорим за вдигане на доходи, а за подравяне, защото някой си получил комплекс за малоценност, понеже го мързяло и бил ***. Нека вдигат с по 30-40 лв. всяка година минималната заплата, но да не бъркат в джобовете на хората - това е кражба, престъпна несправедливост! И средна класа има вече, но явно трябва да я смачкаме с простотия си.
65
1
 
9
 
! Отговори
Митьо преди 3 години
Гусин Димитров да обясни как притежава 3 апартамента в София и къща в Драгалевци от синдикална дейност, после да говори за защита на правата на гражданите. КНСБ не е синдикат, това е престъпно а шайка на Киро гела и компания
64
1
 
10
 
! Отговори
Митко 21 см преди 3 години
Синдикатите в другите държави съществуват за да се борят за вдигане на доходите. Затова в Белгия 1 час труд струва вече минимум 16 евра. Тук е 2 евра. КНСБ и Подкрепа са Маша на мутрите и виновни за това с а балъците плащащи членски внос
63
2
 
12
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Аз пък искам най-после всички да плащат данъци не да вдигаме данъците. Ние ли сме най-големите будали дето ни осигуряват на реалната заплата че пак ние да поемаме всичките разходи. Кога ще почнат да си плащат чинно всички върху реалните доходи. Кога ще почнем да не раздаваме безкрайно пари на онези които цял живот държавата ги храни и една стотинка данък не са внесли. Всички социални плащания според мен трябва да станат във формата на връщане на процент платени данъци. Така е справедливо.
62
2
 
10
 
! Отговори
Dev преди 3 години
Минавам на борса 1г от 2021г. на таван работя си онлайн на тъмничко и след борса ставам самоосигуряващ се на МРЗ с 6000 лв чисто в плик.Айде честито..Дотук беше вашият пир по време на чума.Цялата колегия е на същото мнение.Никой не е длъжен да ви храни мързеливи бюрократи.Говори за народа какво чувствал ,а самият той е болшевишки мултимилионер точно чрез крадене и преразпределяне на парите на народа тоест нашите пари тоест той никога не е представлявал народа. Ако не можете да съберете 1х1...
61
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези дето са на минимална заплата, всъщност получават пари на ръка и не плащат данъци и осигуровки. Справедливо ще е нещо съвсем друго - примерно данъка до размера на минималната заплата да е 30%, после до две минимални заплати да е 10%, а над 2 минимални заплати да е 5%. Това ще е справедливо заради масовото укриване на доходи.
60
3
 
6
 
! Отговори
Цифров маркетинг преди 3 години
Този е психично болен дайте да дадем от на другите парите за нас. Е, няма да стане да дадете точно от моите пари.В Чехия имам оферти в Естония имам оферта.В Лондон в Франкфурт добре съм социално изолирана дебело от такива побърканяцисоциалисти.Смятам ,че в този живот ще ми разпределяш точно седембуквието ти мpъceн вонящ стaрeц.
59
0
 
2
 
! Отговори
КИРО преди 3 години
ДО 61 МАГИСТРАЛИТЕ СА НУЖНИ ,БЕЗ ТЯХ Е НЕВЪЗМОЖЕН ИКОНОМИЧЕСКИ ВЪЗХОДНО ПЕНСИИТЕ НЕ БИВА ДА СЕ УВЕЛИЧАВАТ ЧРЕЗ ПРЕИЗЧИСЛЯВАНЕ -ТАКА ЩЕ ВЪЗНИКНЕ СЪМНЕНИЕ В ХОРАТА ЧЕ НЯКОЙ Е ОЩЕТЕНПЕНСИИТЕ ДА СЕ ВДИГНАТ С ПРОЦЕНТ НЕ ПО МАЛЪК ОТ 20% А АКО МОЖЕ И С С 40%СЛЕД КОЕТО ВСЯКА ГОДИНА ДА СЕ УВЕЛИЧАВАТ ПО ТАКА НАРЕЧЕНОТО ШВЕЙЦАРСКО ПРАВИЛО-ТАВАНА ДА СЕ ВДИГНЕ НА 1400лвако тавана не се вдига как да стимулираш хората да се осигуряват на по висока вноска
58
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пелтек,ако имаше и наченки на профсъюзи в тая държава едва ли щяхме да бъдем просяците на Европа!Повече от тридесет години вашата единствена цел беше да обслужвате олигархията и власт имащите в тая държава!
57
2
 
2
 
! Отговори
БГ преди 3 години
А дано ама едва ли
56
4
 
4
 
! Отговори
Така е .. преди 3 години
Аз знам че колкото по мърдаме , по ни влиза. Ама протестиращите не знаят и мятат яйца.
55
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До programistДа, успех!