Новите 8 F-16 ще пристигнат най-рано през 2025-2026 г.

Имаме проблем с техниците, тъй като самолетите са нови
30 сеп 2020 22:05, Нели Христова
136

Необратима модернизация на армията. Искаме да закупим още 8 изтребители F-16 Block 70. Военният министър Красимир Каракачанов  коментира информацията, че от Министерството на отбраната са изпратили запитване за още осем F-16 до американската корпорация "Локхийд Мартин".

"Проектът е гласуван за 16 самолета, първите 8 са при тези условия. Следващите 8 ще бъдат при различни условия, надявам се, че и при различни цени", заяви той.

"Не мога да намеря нещо учудващо в това, че ще придобием 16 изтребители. 2018 г. актуализирахме проекта за инвестиционния разход. Включително г-жа Нинова е гласувала. Парламентът е поставил задача на правителството и Министерството на отбраната да работи по този начин", каза депутатът от ГЕРБ ген. Константин Попов в предаването "Денят ON AIR".

Той подчерта, че провеждаме стратегически преглед на отбраната и трябва добре да си планираме ресурсите, да видим кога, какво и как може да придобием.

"В следващия бюджет няма да има никакви ресурси за придобиване на нов тип самолет. Следващите 8 изтребители биха могли да дойдат 2025-2026 г.", разясни ген. Константин Попов.

И изтъкна, че Корнелия Нинова навреме се е включила с декларацията за изтребителите. Според него тя добре е свързала разходите за армията и ги е противопоставила на социалните такива.

"БСП поиска премиерът и министърът на отбраната да кажат "кога и на каква цена". Точно това пита и премиерът. Той може да докладва това на Народното събрание в края на ноември", каза още председателят на Комисията по отбрана.

Ген. Попов настоя пред Bulgaria ON AIR, че отбраната и сигурността трябва да бъдат приоритет за държавата.

"Не трябва да подценяваме важността на системата за отбрана. Икономическата нестабилност и криза неминуемо ще доведе до политически резултати. Доста години не давахме пари за отбрана. Когато се натрупат толкова години, няма как изведнъж да решиш проблема", посочи депутатът от ГЕРБ.

По думите му българският летец е добър и с висок боен дух, недоволен е когато не работи. Проблемът бил с техниците, защото там нещата били доста нови.

"Там има страхотни новости и философия на поддържане. Ще имаме хора, които ще могат да имат друго отношение към войната. Войната стана много различна - с други средства", коментира още ген. Попов.

И призна, че има известно забавяне в модернизацията на Военноморските сили и Сухопътните войски. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
6
 
6
 
! Отговори
Край преди 3 години
8 самолета 2.1 млрд лева 100 Хил момчета за тези пари могат да минат военно обучение на стойност 21 Хил лева за човек.Сами преценете къде заминаха парите за българската наборна армияСърбия Гърция и Турция имат казарма за мъжете
93
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проблем с техниците няма как да имаме, защото Миг29 са в перманентен ремонт откак са купени през 80-те години и нашите техници са много печени
92
5
 
7
 
! Отговори
Герберюголандия преди 3 години
Масово хората оттеглят доверието си от герберуния вече ще няма да могат да ползват услугите на разни патерички ще се наложи да правят явна коалиция с ДПС.
91
15
 
7
 
! Отговори
Герб!!! преди 3 години
Бойко се бетонира за поне още 2 мандата, до 2032 остава премиер, плачете толупи и руски ***
90
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Шкембо, вземи поръчай един самолетоносач. Тъкмо ще носи ф16.Само помисли каква комисионна ще цепите с шефа си ммм. Може да го построят след 40 години, но според мен трябва да модернизираме армията чрез моментални сделки.
89
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали бяха стари ?
88
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е брутална гавра с пенсионерите и бедните!Ако я изтърпим си заслужаваме точно това - Герб до край, до близкия край на българския народ!
87
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само плюете по тия ама не излизате срещу тях и гласувате за тях пак. Плащайте за самолети които даже няма да могат да управляват защото до тогава свестните кадри ще са се изнесли от тук. А и кой ще бранят с тях като не е останала държава.
86
7
 
12
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
ЧУдесно значи накачорваме всичкото транс-атлантик на фк-ките и да излитат в дълбокия космос с тях ,само далеч и вън от България !Значи дойдоха тука краварите нагли не си плащат за окупацията и на всичкото отгоре ни натрисват амортизираните си железя,за такова предателство само публична екзекуция !Предатели България умира те ми пълнат гушата на краварския терористичен комплекс!
85
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заглавието е подвеждащо. Това не са "новите", а "вторите" и то ако ги купим дотогава. Както става ясно, в бюджета в момента не са предвидени пари за това.
84
5
 
3
 
! Отговори
Русия преди 3 години
Мини *** Паси нал каа, чи наркуманцити щяа да ни устаат ръждавейкити бизплатну!!
83
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Взехме кредит, за да го дадем на американците, а ние ще го изплащаме заедно с лихвите следващите тридесет години. За американците сме идеалните евроатлантически партньори, те мечтаят за такива.
82
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 92Не бива да го правим, за да не разединим Европа. Ще настане хаос, ако започнат да се карат кой да си купи пръв.
81
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако парите, които продажни политици раздават на чужди държави и парите, които крадат чрез корупционни схеми бъдат вложени в българската икономика, можем да имаме стандарта на една среднобогата едропейска страна. Най-бедни сме заради продажния и корумпиран политически елит който имаме.
80
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аве тоз самолет щом е толкова на далавера колкото разправят от герб .Да вземем повече количества от Лок хид и да ги препродаваме с 50 % надценка на Франция Англия и Германи ;) Гоооолямааа далавера ще падне :))))
79
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 89Джибути ли смята да ни напада ири Сиера Леоне?
78
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Специално за тапирите от БГ американците ще построят завод за самолети, които са извън производство от няколко години и дори ще им турят още един блок. Да живей.
77
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И ако в другиден ни нападнат ще ги изненадаме с радьовия батальон от делтапланеристи.
76
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кое беше лошото на Грипен - по-модерен самолет е, с парите които платихме за 8 Ф16, щяхме да имаме цяла ескадрила от 16 бр. Грипен и нямаше да чакаме доставката още 6-7 години.
75
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гербономиката е най-стабилната система на света. Преди малко на летището имаше 20 експерти от Световната банка идват да изучават гербономиката и да я пускат в университетите си да се учат студентите и света да просперира. Експерт до експерта майна льо в тая гербономика. Смених 20 западни канала един експерт не видях, пуyам независими БГ медии и веднага се натъквам на някой експерт.