Новите 8 F-16 ще пристигнат най-рано през 2025-2026 г.

Имаме проблем с техниците, тъй като самолетите са нови
30 сеп 2020 22:05, Нели Христова
136

Необратима модернизация на армията. Искаме да закупим още 8 изтребители F-16 Block 70. Военният министър Красимир Каракачанов  коментира информацията, че от Министерството на отбраната са изпратили запитване за още осем F-16 до американската корпорация "Локхийд Мартин".

"Проектът е гласуван за 16 самолета, първите 8 са при тези условия. Следващите 8 ще бъдат при различни условия, надявам се, че и при различни цени", заяви той.

"Не мога да намеря нещо учудващо в това, че ще придобием 16 изтребители. 2018 г. актуализирахме проекта за инвестиционния разход. Включително г-жа Нинова е гласувала. Парламентът е поставил задача на правителството и Министерството на отбраната да работи по този начин", каза депутатът от ГЕРБ ген. Константин Попов в предаването "Денят ON AIR".

Той подчерта, че провеждаме стратегически преглед на отбраната и трябва добре да си планираме ресурсите, да видим кога, какво и как може да придобием.

"В следващия бюджет няма да има никакви ресурси за придобиване на нов тип самолет. Следващите 8 изтребители биха могли да дойдат 2025-2026 г.", разясни ген. Константин Попов.

И изтъкна, че Корнелия Нинова навреме се е включила с декларацията за изтребителите. Според него тя добре е свързала разходите за армията и ги е противопоставила на социалните такива.

"БСП поиска премиерът и министърът на отбраната да кажат "кога и на каква цена". Точно това пита и премиерът. Той може да докладва това на Народното събрание в края на ноември", каза още председателят на Комисията по отбрана.

Ген. Попов настоя пред Bulgaria ON AIR, че отбраната и сигурността трябва да бъдат приоритет за държавата.

"Не трябва да подценяваме важността на системата за отбрана. Икономическата нестабилност и криза неминуемо ще доведе до политически резултати. Доста години не давахме пари за отбрана. Когато се натрупат толкова години, няма как изведнъж да решиш проблема", посочи депутатът от ГЕРБ.

По думите му българският летец е добър и с висок боен дух, недоволен е когато не работи. Проблемът бил с техниците, защото там нещата били доста нови.

"Там има страхотни новости и философия на поддържане. Ще имаме хора, които ще могат да имат друго отношение към войната. Войната стана много различна - с други средства", коментира още ген. Попов.

И призна, че има известно забавяне в модернизацията на Военноморските сили и Сухопътните войски. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
60 айде стига лъга. Отделно блок Вайбър е модел 2016 г. Не знам как са ги сваляли сърбити преди 20 г. Малко пак пропаганда вкарваш. Иначе допотопния Ф16 според арменците вчера е свалил велико руско СУ над Армения. Та стига се излага с тез фантастики. Само като видиш, че е с два двигателя е ясно, че това е друг самолет. Стария е с един. То е танка Леопард 2 е от 1970 г. Ама последния му ъпдейт няма нищо общо. Така правят хората. Други се излагат с глупости!
53
3
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
До Анонимен 58Сериозно ли?Ако руснаците не го развиваха,МИГ 29 нямаше да е на въоръжение в техните ВВС.МИГ29 е следващият,по-нов самолет,който да замени МИГ23.
52
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спомням си САЩ като нападнаха Югославия 90те години, сърбите ги сваляха тези f-16 с руски зенитни системи от 50те години.
51
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Човек им каже истината- те редят минуси. Вземете се образовайте. Стига с тея лъжи за великото руски оръжие. Стига вече с тези фантастики за стари самолети. Навсякъде по света ги купуват. Гърция е пратила запитване за ъпдейт на техноте до този нов модел ф16.В Индия издухаха великото руско Су35. Така че спрете да се излагате! Ф16 блок Вайбър е модерен самолет с модерно оборудване. Неслучайно руските *** ревнаха. Не искат силна бъг армия.
50
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Щирлиц Руския аналог на F16 е МИГ 29, последният е разработен за да се противопостави на F16. Но за разлика от руснаците, американците постоянно развиват самолета. На практика само външната форма е запазена.
49
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абсолютно никакви самолети не ни трябват!Не можем да закупим толкова, колкото биха ни свършили работа!С 8 или 16 или с нула е все едно!
48
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Събрали се негрсмотни русофили да се надлъгват. Първо- Ф16 е блок Вайбър. Това е последен модел самолет. Само неграмотен може да каже, че Мерцедес Бенц почнал производство 1972 г е стар таралясник. Същото е. Само корпуса е на Ф16. Всичко друго е на Ф35 и ф22 Раптор. И е два двигателя. Стария е с един. Иначе руските Су-та падат наред и ги целят с всякакви смешни техники. Затова никой не ги иска. Словакия също поръча този блок и цената е отгоре. В Индия бяха на финала срещу Рафал.
47
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Един Ил-16 ако лети ниско няма радар на света дето може да го прихване тия курници и на радар от ВСВ ще светнат като коледна елха. Във някои отношения може да се каже, че другарят Ким Сун Мун и велик маршал на братската Северна Корея има най-модерната армия на света
46
1
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
До Султан Реджеп IТоку-виж се пръкне обаче Кюрдистан!Егати кефа!Ще се .....сбъдне мечтата на турските управници.Ха-ха.
45
3
 
3
 
! Отговори
Терсенето преди 3 години
Шкембето македонец от Русе, искам да го видя като пилот на изтребител. На МТЛБто ще трябва да се отварят задните врати, да се намъкнат тюмбелите. Боко, Каракачанов, Далавери и Сайдера. Нито един от тях не е ходил във казарма. Боже боже.
44
3
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Руският аналог на Ф-16 е МИГ 21бис.
43
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руският аналог на F-16 e Миг-23. Преди 1989та имахме около 100 бройки Миг-23, но при американското партньорство ги нарязахме на скрап, за да купим сега 30 години по късно осем бройки "нови" F-16 за няколко милиарда.
42
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Със 112 ракети ще свалиш поне 50-60 подобни самолета които струват 6 милиарда.Ще свалиш ако са вързани.А реално те ще ти избомбят пусковите установки и ще гледаш като теле.
41
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
F-16 е абсолютно архаичен самолет, и монтирането на един нов радар не може да промени радикално качествата му. Припомням, че тази летяща бракма я свалят дори със старото ПВО на Сирия, което е до С-200, модел 70-те години. По-интересно е обаче друго веднага след като Русия достави на Сирия по-новата система С-300, и Израел започна да търси пазар на своите F-16.
40
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Излизане от ЕС и НАТО. В ЕС и НАТО след 50 години няма да има народ българи, ще остане само територия.
39
3
 
9
 
! Отговори
Богати сме преди 3 години
Богата България дава милиарди безлихвен кредит на бедните САЩ!
38
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние ръсихме милиардите, а самолетите ще дойдат след 10-15 години. САЩ ще плащат ли лихва за тези години? Това са поне един-два милиарда лихви с капитализация ако се сметне като заем за 4% за 10 години това са близо 1-2 милиарда загуби от лихви ако бяхме дали тези пари на депозит в банка.
37
7
 
5
 
! Отговори
Султан Реджеп I преди 3 години
Хахаха, до 2025 г Булгари-стан няма да съществува!
36
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това ще е още една ниша да се крадат пари след това.
35
3
 
3
 
! Отговори
f16 преди 3 години
***-о-ти стеГолеми, *** ***