Опасни пътища: 30% от мантинелите са остарели, но подмяната им е скъпа

3,5 милиарда лева са нужни за ремонта им
1 окт 2020 09:15, Нели Христова
75
Опасни пътища: 30% от мантинелите са остарели, но подмяната им е скъпа
Снимка: БГНЕС

3,5 милиарда лева ще са нужни за подновяване на маркировката и обезопасяването с мантинели на първокласните пътища в България. Това сочи доклад на Пътната агенция, поискан от Европейския център за транспортни политики, и цитиран от bTV.

Около 25-30% от обезопасителните мантинели у нас са морално остарели и покрити с ръжда. Те се нуждаят от спешна подмяна, но парите не достигат.

Ако обезопасителните съоръжения са изрядни, инциденти като този от 12 юли могат да бъдат избегнати. Тогава камион скъса мантинелата на 160-ия километър на магистрала "Тракия" и се вряза в насрещното движение. Ударът бе фатален за петима души.

Въпреки че не мантинелата е причината за катастрофата, последващите огледи на пътни експерти показват, че тя не е била в изправност.

"Наши проучвания показаха, че това се получава поради твърде остарели обезопасителни системи. На места заварваме съоръжения на повече от 30 години", коментира Диана Русинова, експерт от Европейския център за транспортни политики.

Тя изисква и справка от АПИ какви са заложените бюджети за обезопасяване на пътищата. "Отговорът беше направо потресаващ за нас. Всъщност бюджет за пътна безопасност няма нито една държавна институция в момента в България, а ние очакваме да има пътна безопасност. Няма как да се случи", уточни Русинова.

От Пътната агенция компенсират липсата на средства за обезопасяване от парите за ремонти.

"92 милиона са разходите през последните три години, като те поетапно се увеличават. За съжаление ограничението ни от гледна точка на бюджет не ни позволява в пълен размер да го правим", обясни инж. Иван Досев, член на УС на АПИ.

Пълният размер на необходимите средства в действителност е 38 пъти повече. Парите са не само за мантинели, въпреки че този елемент е най-скъп. Разходите за маркировката, знаците, ограничителните системи за пътища и косенето на храсти и дървета също трябва да бъдат покрити.

Пътните експерти от Европейския център за транспортни политики ще настояват и за среща с премиера Бойко Борисов, за да може да бъда отпуснати поне част от средствата и от нужните 3,5 млрд. лева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
11
 
! Отговори
фън шуи преди 3 години
Мантинелите били скъпи - ми те и винетките не са много евтини, ама...
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
хаха 3 милиарда, шшш тея пари з анищо ги нямат
28
1
 
5
 
! Отговори
<><> преди 3 години
Е нямало пари ...теглете 10-20 милиарда ....3.5 за боя и мантинели ....другото почерпка ! Народа ще връща виждате че тоя номер оттдавна минава :) Ето самолети за милиарди, а кой знае въобще няма да дойдат или дали са поръчани като цяло ......защото няма как да чакаме 5-6 години за самолети които са произведени през 1972г.
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като заделиш от 2 лева 1 за началникА стават
26
0
 
5
 
! Отговори
КуКлус преди 3 години
Е***си и чудото аз .....сега вече нахъсахте римляните да крадът мантинели да стават милионери :)
25
0
 
10
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
До АнонименТой боко е по магистралите, а тук става дума за първокласните пътища, там боко не го търси :):):)Абе боко краде от всичко, от пътища, от кризата, всичко му е дюшеш ... шкафчетата да напълни ...
24
0
 
6
 
! Отговори
ХХХ преди 3 години
3.5 милиарда за мантинели и маркировка ? Дайте на мен 2 милиарда и ще ги направя ! Тия пари за нищо ги нямате еййй ама какво се чудя като една скамейка струва 10 бона ......само в България !
23
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
3.5 милиарда.... Тия се подиграват с нас. Маркировката не струва и една трета от това, другото е за шкафчетата.
22
0
 
13
 
! Отговори
бааа го преди 3 години
В тази държавица МИЛИАРДИТЕ ги нямат за нищо!За 3,5 милиарда ще подменим нашите, на Сърбия и Сев.Македония.
21
0
 
8
 
! Отговори
Анономен преди 3 години
По-важно са 6 изтребителя отколкото здравето на хората. Държава-тоалетна, както преди години ни беше изобразил един артист и с право.
20
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кво стана с прехвалените му магистрали, нещо не е май наред? Само едни пари се изляха, резултат плачевен
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
УжасТ!
18
1
 
9
 
! Отговори
Аноним преди 3 години
Нали за новите пътища имаме пари от ЕС,а за да поддръжка на старите събираме пари от винетки и данъци.Да разбирам,че не стигат парите за косене на тревата и маркировка ли?Винетката е почти 2 пъти по скъпа от колкото в Румъния.Но румънците поне поддържат супер маркировка и нямат трева покрай пътя.При нас маркировка липсва дори и по магистралата.Къде са се харчат тези пари?А серих се за персонала,който следи за винетки с по двама в кола.Такава тъпотия за следене за винетки не съм виждал никъде
17
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако 3.5 милиарда лева ви се струват много за подмяна на мантинелите и повишаване на пътната безопасност, добре е да се знае, че за развъждане шуробадженакорушветчийски младопенсиониращи се лапачи на държавна хранилка, годишно се харчат над три милиарда лева, а за осигуряващите им работа хасматици на соцял сумата е близо седем милиарда лева годишно, като това са само преки разходи без да се броят щетите нанесени от престъпното им действие или. Затова няма оправия.
16
0
 
6
 
! Отговори
Сп???нс преди 3 години
Ам ремонтирайте ги бре , оня ден минавам през Германия и през половината път бях на магистрали в ремонт ...стотици километри само по моето трасе , във Франция същата работа.
15
2
 
2
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 3 години
Скъпо, кое е скъпо? Човешкият живот цена няма. Аз ще дам тези 3,5 милиарда за сигурността на народа, няма да се трепем по пътищата я.
14
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Опасни??? Хаха, смешници...карайте пияни, дрогирани и неправоспособни и после мантинелите виновни. На кривото колело и правия път му пречи...
13
1
 
11
 
! Отговори
Max преди 3 години
Ааа не така!Трябва да сте благодарни,ако не-ходете пеша!
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
... ами те и на "новите" ни магистрали мантинелите приличат на нарисувани и също толкова полезни.
11
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
АПИ един тунел на Витиня четири години не могат да ремонтират, вие искате мантинелите да сменят!