Глоби за фризьори, гримьори и козметици, ако слушат радио

Трябва да са си платили авторските права, за да пуснат музика
937
Глоби за фризьори, гримьори и козметици, ако слушат радио
Снимка: Pixabay

Фризьори, гримьори и козметици нямат право да слушат радио в салоните и студиата си докато обслужват клиенти, освен ако не са си платили авторските права. Някои от тях сигнализираха, че са били посетени от полиция и са били предупредени, че ги очакват глоби, ако не спазват правилата.

Екатерина Мечкуева, която има студио за грим, е една от потърпевшите. Тя е била посетена от съответните органи и й е било връчено предупреждение. "Глобите са непосилни за малък бизнес като моя. Те са от порядъка на между 2000 до 20 000 лева, ако ме заварят, че обслужвам клиенти и е пуснато радио", заяви тя пред Нова тв.

"Не става дума за музика от флашка или от диск, Става дума на българско национално радио. В съседство до моето студио има фризьорски салон. Собственикът му, в мое присъствие получи предупредителен протокол. Беше му заявено, че трябва да махне радиото, тъй като при последващо нарушение приемникът ще бъде конфискуван", разказва Мечкуева.

"Не искаме да бъдем поставяни под общ знаменател с всички, които правят бизнес, озвучавайки събития. Съгласна съм, че законът трябва да се спазва, но малки бизнеси като моя не изкарват достатъчно, за да бъдем поставяни наравно с хора, които се занимават с разпространението на музикални услуги и правят подобни събития", заяви Мечкуева.

Тя е категорична, че няма да пуска радио и ще намери алтернативни начини да забавлява клиентите си, за да продължи да работи.

Министерство на културата започна проверки още през август на търговските обекти, озвучавани с музика, за която трябва да бъдат уредени авторските и сродните му права. Контролната кампания към момента има предупредителна цел, както и да повиши осведомеността на ползвателите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


937
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
12
 
! Отговори
mamini sincheta преди 3 години
Иска им се да въведат данък подобен на този в Германия, но понеже сме умираща страна, много от младите изобщо не докосват бълхарски произведения ми си ползват Нетфликс, Спотифай и подобните им и такъв данък става неоснователен.
43
0
 
24
 
! Отговори
до 51 преди 3 години
То по тая логика и аз трябва да плащам, защото правим любов с гаджето на тиха любовна музика... Тя разпуска, прави обстановката по-приятна... Да им платя на Мюзикаутор за това, че консумирам жена си, а?
42
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тук не става въпрос за музикантите. Всеки добър музикант може да изкара пари с участия. Тук става въпрос за издателите. Дебели, нагушени и с безгранична алчност.
41
1
 
29
 
! Отговори
Born to loop преди 3 години
в колата ще ме глобяват ли ако слушам радио и возя фризьор.
40
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добро утро... Закон на не знам колко години и започна най-накрая да се прилага. Пускаш Spotify или подобно, и си готов.
39
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората се борят всичко в света да стане безплатно или на символични цени, да рестартират системата, да се заживее по- добре. Само тук, някакви дебеловози смърдят за права по радиото. Не е добре, нещо не както трябва ...
38
1
 
30
 
! Отговори
ДртПрч преди 3 години
На музикантите вече им е платено за това, че музиката им е пусната по радиото. Колко пъти трябва да им се плаща за една и съща услуга. На радиото от друга ъстрана също му е платено, когато са пуснали рекламата на рекламодателя. Рекламодателят пък е доволен, че повече хора слушат рекламата му. Тогава защо фриьзорът да плаща, щом на всички по веригата вече им е платено? Незаконно е да се плаща по няколко пъти за една и съща услуга.
37
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Театър Сълза и СмяхТи за това си си платил, и също така в къщи не използваш музиката за да продаваш на някой друг нещо, тъй че не е "по тая логика", защото логиката е друга.
36
21
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 45"Фризьорите да не би да я продават тая музика ?"Да, защото продават услуга, а музикалния фон става част от тая услуга. Нали не си мислиш, че случайно има музика/музикален фон в ресторанти, кафенета и пр? Има ги, защото правят обстановката по-приятна т.е. подобряват качеството на услугата.
35
0
 
20
 
! Отговори
за едни авери питам преди 3 години
А за градския клозет как стоят нещата?
34
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 18Аве не ми говори с наставнически тон. Ще ти дам едно хленчене и права в точката ако си ми пред очите. Много сте нагли от отбора на Армутлиева.
33
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вадите едни колони и си пускате чуждо онлайн радио - примерно гръцко, чешко... Да дойдат от Мюзикаутор и да ми го разходят в такъв случай.
32
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
a mesta za publik hranene, ulici, magazini, banki, bolnici, polikliniki, uslugi?
31
3
 
4
 
! Отговори
До До Анонимен 24 преди 3 години
Гаанчееее, премерете си температурата веднага
30
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДртПрч"Струва ми се, че радиостанциите трябва да плащат на фризьорите и т.н., че им популяризират програмите в салоните си."Те може и да им плащат, ако радиостанциите си поискат правата, но това не е въпроса в случая. Има явно нарушение на авторското право, когато се използва музика за търговски цели, но в страната на Замунда и торентите върви го обяснявай това.
29
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
a zabolekari i doktori?
28
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 24"Авторското право е копи право или право на копиране. Плаща се само ако записва или продава музиката, а не за слушане."Тва не е вярно, но *** ще намери сто (грешни) аргумента защо прави ганьовщини.
27
0
 
34
 
! Отговори
ДртПрч преди 3 години
Струва ми се, че радиостанциите трябва да плащат на фризьорите и т.н., че им популяризират програмите в салоните си.
26
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако го слушам на слушалки в салона кво прайм? Ако го слушаш индивидуално, само ти - няма проблем.
25
3
 
9
 
! Отговори
АНТИ преди 3 години
Тъкмо разришиха предаването на Волгин ...НЕкоректно ... айде балтия ...