Глоби за фризьори, гримьори и козметици, ако слушат радио

Трябва да са си платили авторските права, за да пуснат музика
937
Глоби за фризьори, гримьори и козметици, ако слушат радио
Снимка: Pixabay

Фризьори, гримьори и козметици нямат право да слушат радио в салоните и студиата си докато обслужват клиенти, освен ако не са си платили авторските права. Някои от тях сигнализираха, че са били посетени от полиция и са били предупредени, че ги очакват глоби, ако не спазват правилата.

Екатерина Мечкуева, която има студио за грим, е една от потърпевшите. Тя е била посетена от съответните органи и й е било връчено предупреждение. "Глобите са непосилни за малък бизнес като моя. Те са от порядъка на между 2000 до 20 000 лева, ако ме заварят, че обслужвам клиенти и е пуснато радио", заяви тя пред Нова тв.

"Не става дума за музика от флашка или от диск, Става дума на българско национално радио. В съседство до моето студио има фризьорски салон. Собственикът му, в мое присъствие получи предупредителен протокол. Беше му заявено, че трябва да махне радиото, тъй като при последващо нарушение приемникът ще бъде конфискуван", разказва Мечкуева.

"Не искаме да бъдем поставяни под общ знаменател с всички, които правят бизнес, озвучавайки събития. Съгласна съм, че законът трябва да се спазва, но малки бизнеси като моя не изкарват достатъчно, за да бъдем поставяни наравно с хора, които се занимават с разпространението на музикални услуги и правят подобни събития", заяви Мечкуева.

Тя е категорична, че няма да пуска радио и ще намери алтернативни начини да забавлява клиентите си, за да продължи да работи.

Министерство на културата започна проверки още през август на търговските обекти, озвучавани с музика, за която трябва да бъдат уредени авторските и сродните му права. Контролната кампания към момента има предупредителна цел, както и да повиши осведомеността на ползвателите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


937
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Националните радиа и телевизи са безплатни.Да, за индивидуалният потребител.Но ако го ползваш да забавляваш други хора вече трябва да се плати.
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако го слушам на слушалки в салона кво прайм? Още по-хубаво е, че има и друга качествена музика, за която ще ми искат права, ама през крив макарон. Пускам класика и да го ...
22
3
 
3
 
! Отговори
до 16 преди 3 години
те тиго въведоха- казва се задължителна маска...
21
1
 
1
 
! Отговори
манго джерев преди 3 години
До Анонимен 19Не му се обяснявай на тоя саксиен едеот!
20
1
 
10
 
! Отговори
До 22 преди 3 години
Гаанчееее, добре ли сте?
19
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тогава трябва да има глоби и за таксита, магазини и други обекти, където се слуша радио от всички.
18
1
 
26
 
! Отговори
ДртПрч преди 3 години
А рекламодателите ще плащат ли на фризьорите, гримьорите и козметиците, че пускат рекламите им на клиентите си?Медалът си има две страни.Ако пък вризьорите плащат на радиото авторски права за рекламите, които пускат на клиентите си, тогава цените на рекламите трябва да намалеят.
17
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълни глупости
16
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ахахахахаха това не може да е сериозно .. ахахахахаха
15
42
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** като чуе, че държавата се опитва да налага ред и започва да рита и хули. Сега "герберасите" са виновни, че искат да има правила. Иска си *** Ганьоландия и това си е, по същия начин по който си иска нелегалните сервизи за трошляците, нищо, че не плащат данъци. Иначе и срещу корупцията реве, нищо, че дава пара на ръка. И още мнооооого други неща са.
14
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали самите радиа плащат авторски права за за излъчват? Защо трябва да се плаща два пъти? Това е за да могат безсмислени структури като Мюзикаутор да вегетират на гърба на музикантите
13
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Poddurjate Boiko...na vi Boiko...shto za zakon? Ravnosilno da plashtam da gledam televizia-nali izluchva predavania-vsichki s avtorski pravaTUPANARSKI DURJANVINTZI
12
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Такъв данък съществува навсякъде в нормалния свят.Има си законни начини да се избегне плащането му и това не е престъпление.Не бързайте да хленчите.
11
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами не слушайте българско радио.
10
3
 
52
 
! Отговори
натам вървим преди 3 години
А бе аз като ви казвам,че ще въведат данък "въздух" вие не вярвате!
9
3
 
39
 
! Отговори
ДртПрч преди 3 години
Аз пък си слушам Spotify. За 10 лв/мес слушам всичко, което ми е на сърце от цял свят, без ни една реклама. За радио обаче не бих платил и стотинка. Щом пускат реклами, значи на изпълнителите им се плаща, пък и радиото си печели от рекламодателите. Не може всички да плащаме по сто пъти за едно и също нещо, още по-малко пък за слушане на реклами.
8
1
 
42
 
! Отговори
Ивайло преди 3 години
На тая комисия ,аз лично ще им пусна Погребалния марш
7
2
 
41
 
! Отговори
ти остави това преди 3 години
До Анонимен 6Ами май се очертава данък "радио" за населението!Поредната "гениална" ганювщина!
6
0
 
86
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аха, скоро и глоби в колата, ако слушаме радио... А защо плащам данъци на БНР? Защо слушам реклами през 2 песни? Нали това е цената, която се плаща, за да изкарват радиата пари и да си плащат на който трябва за правата. Уникална глупост!
5
2
 
43
 
! Отговори
Любо преди 3 години
Хах моля?