Глоби за фризьори, гримьори и козметици, ако слушат радио

Трябва да са си платили авторските права, за да пуснат музика
937
Глоби за фризьори, гримьори и козметици, ако слушат радио
Снимка: Pixabay

Фризьори, гримьори и козметици нямат право да слушат радио в салоните и студиата си докато обслужват клиенти, освен ако не са си платили авторските права. Някои от тях сигнализираха, че са били посетени от полиция и са били предупредени, че ги очакват глоби, ако не спазват правилата.

Екатерина Мечкуева, която има студио за грим, е една от потърпевшите. Тя е била посетена от съответните органи и й е било връчено предупреждение. "Глобите са непосилни за малък бизнес като моя. Те са от порядъка на между 2000 до 20 000 лева, ако ме заварят, че обслужвам клиенти и е пуснато радио", заяви тя пред Нова тв.

"Не става дума за музика от флашка или от диск, Става дума на българско национално радио. В съседство до моето студио има фризьорски салон. Собственикът му, в мое присъствие получи предупредителен протокол. Беше му заявено, че трябва да махне радиото, тъй като при последващо нарушение приемникът ще бъде конфискуван", разказва Мечкуева.

"Не искаме да бъдем поставяни под общ знаменател с всички, които правят бизнес, озвучавайки събития. Съгласна съм, че законът трябва да се спазва, но малки бизнеси като моя не изкарват достатъчно, за да бъдем поставяни наравно с хора, които се занимават с разпространението на музикални услуги и правят подобни събития", заяви Мечкуева.

Тя е категорична, че няма да пуска радио и ще намери алтернативни начини да забавлява клиентите си, за да продължи да работи.

Министерство на културата започна проверки още през август на търговските обекти, озвучавани с музика, за която трябва да бъдат уредени авторските и сродните му права. Контролната кампания към момента има предупредителна цел, както и да повиши осведомеността на ползвателите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


937
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
624
0
 
15
 
! Отговори
! преди 3 години
Доста странно, но да кажем, че имат право. Обаче това ли е основния проблем? Някой някога получавал ли е касова бележка в салон за красота? В автосервиз? Не знам дали някой ще плати за да слуша музика по българските радиа, които въртят 50 песни на година. Накрая СЕМ да не им направят мечешка услуга и да фалират повечето радиостанции поради липса на слушатели....
623
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Мила Родино" вече с чужди авторски права, монетизирани при това.Те откраднаха правата на химна на България! После някой каза било грешка.Грешка-грешка - колко да е грешка? Алгоритъма на Ютюб показва, че химна е колонизиран от скандинавец с име Tommy Stig Sune Hansson.Тръгнали да дебнат студиото за козметика и фризьорките.Ще ви се смеят и кокошките! Радио може да си слуша всеки - това са честоти.С данъците хората са си платили.Който иска да си прави радио-с абонамент като бай Слави по 78ст.
622
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Козметичките и фризьорките да барикадират утре радиото Да видят кон боб яде лиСега кви са тея измислени протести?Протестирайте за нещо смислено! Първо да глобят Г.робовното трио за нелецинзирана музика до шадравана! На хората, които записват лайфове на живо от протеста - им заглушават или изтриват клиповете от Youtube заради филтрите за авторска музика.Химна на България е лицензиран-откраднали са правата на химна и сега не може да се записва на клипове в Youtube.Носител на правата е Hansson
621
0
 
8
 
! Отговори
до 805 преди 3 години
От мобилното устройво пускаш Ютюб. Слушаш радио на живо 24 часа.Тези канали там в Ютюб за излъчване на живо - са видео радио канали.Излъчват на живо и променят често списъка с песните и музиката. Така ако искаш гледаш фон докато слушаш радио. Като си в колата и нямаш интернет-имаш телефон.Тези телефони за какво са ви? По една кола носят някои в джоба си...толкова им струват айфоните.Ползвайте ги максимално! Почти всеки има по 2 телефона.Те имат интернет-така се свързвате и с Ютюб. :D Секано!
620
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нещо крият ли...каква е логиката да не можеш да слушаш радио във фризьорски салон...Трагедия. Правило след правило, докато не ни изземат всичките права и свободи. Маски, щитове, цензура, карантина/домашен затвор на здрави хора, без радио. Ц.....е са роми к права и без задължения. Травестити стават министри. Абе вобще, ако така продължи комунизма ще го получим пак, в тежък вариант примусен с нулева доза морал.
619
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой у дома не слуша радио. Ние си слушаме радио на живо в Ютюб.Телевизия не гледам изобщо - преди гледах от време навреме.Откакто Радев каза на Главен комисар ИВАЙЛО ИВАНОВ, че трябва да гледа повече телевизия - ние у нас не сме пуснали нито за 1 минута телевизия. Използваме плазмите за връзка с Ютюб.Ако някой се пита защо Радев каза "а трябва да гледате телевизия" - намерете инфо от срещата на Румен Радев с ръководителите на полицията и службите за сигурност на 4.09.20г.ТВ е манипулатор!
618
1
 
4
 
! Отговори
Дани преди 3 години
До АнонименАнонимен, много са ти измислени сметките, иначе претенциите ти - сериозни. Щеше да е смешно, ако не беше жалко.На псевдоинтелектуалците се крепи властта.
617
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А шофьорите в автобусите кога? XD
616
0
 
3
 
! Отговори
до 802 преди 3 години
Нямам интернет в колата, как да си пусна Тубата там дай акъл.
615
0
 
17
 
! Отговори
Стейси преди 3 години
Добре а радиото не е ли за слушане , що за г..пост е това. То по тая логика и на сватби няма да се пуша никаква музика защото няма да може диджея да знае вкуса на гостите предварително та да плати авторскити права на точните песни .
614
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пуснете си клипове или радио на живо от Ютюб.24/7 Best Deep House | Chillout Music | EDM 2020 Live RadioИма много радио излъчвания на живо в Ютюб. Имат чат на живо и модератори следят само за спазване на добрия тон в чата. Нищо не плащате. Слушайте радио на живо в Ютюб!Просто не слушайте БГ радио и БНР
613
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Националните радиа и ТВ са на държавен бюджет, който се попълва от данъкоплатците.В смисъла на горното за къф чЕ_п е да се плаща отделно. Получава се правене на "частно" в/у "държавното". Що ли никой досега не е пробвал обратното.За частните - както дойде, да се оправят както могат.
612
0
 
19
 
! Отговори
Гошко преди 3 години
Има купища добри интернет радиа, като "Vanila Radio" например. Нама реклами, почти не се говори и пускат добра музика. Искам хората да спрат да слушат и гледат български радиа и телевизии(аз отдавна съм спрял), да *** от глад алчните продуценти, певци певачки и пцевдо композиторчета. Като забраниха концертите и събиранията заради пандемията веднага се разпищяха, защото се разбра, че не са най важните на света и живота може да върви и без тях! "Мюзикаутор" пък са сбирщина хрантутници
611
0
 
23
 
! Отговори
В.Л. преди 3 години
Радио, което има лиценз за национален ефир да бъде забранено да се слуша свободно от гражданите на демократична държава?!! Ама какво се случва?!! Това е сериозно нарушаване на правата на гражданите и си е чиста диктатура. Утре ще ни забранят да гледаме и телевизия, да ползваме интернет. Ама да не ни е станал премиер Ким Чен Ун или някой го гони параноидна шизофрения и се мисли за него?!! Направо като правят промени за нова конституция да ни прекръстят на севернокорейска България
610
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Правата за музика са платени от радиата, които се издържат от излъчване на реклами или чрез разни спонсори под една или друга форма, тяхна си работа.Слушателят получава продукт изчистен от всякви такси, данъци и права...бля-бла, като в замяна ще не ще слуша рекламите...
609
14
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Та да разбираме много врява за нищо ... 15лв на месец от собственика на обекта ... който да кажем 30 работни дни по 30 клиента(дай боже повече) по 10лв минимална цена прави по 9000лв оборот на месец . Сложете ги 5 служителки по 1500лв заплата 7500лв заплати 1000лв наем и 1500лв чиста печалба ... за 1% данък ок :Д нека ревеме)
608
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 787Кифладжия, за Германия не си прав.Таковат ги там и още как с т.нар. данък телевизия - 20Е/месец на всеки собственик (ако ще и на барака).Имаш/немаш TВ - плащаш.А ако не, то се натрупва и в един прекрасен ден идва ЧСИ-то и ти взема къщата.Тия кинти съъъвсем отделно от всичко останало като удръжки от заплатата, демек няма значени работещ/неработещ.Такова чудо няма никъде по света.
607
1
 
12
 
! Отговори
бате Дидо преди 3 години
`Министерство на културата` що се занимава с делата на частна компания ?
606
0
 
29
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Що за глупава българска работа!? Нали радиото вече е платило авторски права?И какво става ако пускат чужди станции?
605
0
 
23
 
! Отговори
фризьорката пепи преди 3 години
Хубаво, ще махна радиото, и ще си сложа телевизор,. Цяла плазма. А радиото ще го махна и в къщи. Не искам повече да го слушам. Ще си пусна ютуба и ще слушам Горан Брегович.

Спонсорирани публикации