Глоби за фризьори, гримьори и козметици, ако слушат радио

Трябва да са си платили авторските права, за да пуснат музика
937
Глоби за фризьори, гримьори и козметици, ако слушат радио
Снимка: Pixabay

Фризьори, гримьори и козметици нямат право да слушат радио в салоните и студиата си докато обслужват клиенти, освен ако не са си платили авторските права. Някои от тях сигнализираха, че са били посетени от полиция и са били предупредени, че ги очакват глоби, ако не спазват правилата.

Екатерина Мечкуева, която има студио за грим, е една от потърпевшите. Тя е била посетена от съответните органи и й е било връчено предупреждение. "Глобите са непосилни за малък бизнес като моя. Те са от порядъка на между 2000 до 20 000 лева, ако ме заварят, че обслужвам клиенти и е пуснато радио", заяви тя пред Нова тв.

"Не става дума за музика от флашка или от диск, Става дума на българско национално радио. В съседство до моето студио има фризьорски салон. Собственикът му, в мое присъствие получи предупредителен протокол. Беше му заявено, че трябва да махне радиото, тъй като при последващо нарушение приемникът ще бъде конфискуван", разказва Мечкуева.

"Не искаме да бъдем поставяни под общ знаменател с всички, които правят бизнес, озвучавайки събития. Съгласна съм, че законът трябва да се спазва, но малки бизнеси като моя не изкарват достатъчно, за да бъдем поставяни наравно с хора, които се занимават с разпространението на музикални услуги и правят подобни събития", заяви Мечкуева.

Тя е категорична, че няма да пуска радио и ще намери алтернативни начини да забавлява клиентите си, за да продължи да работи.

Министерство на културата започна проверки още през август на търговските обекти, озвучавани с музика, за която трябва да бъдат уредени авторските и сродните му права. Контролната кампания към момента има предупредителна цел, както и да повиши осведомеността на ползвателите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


937
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
604
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре и никъде не стана ясно за какъв "колосален" данък става на въпрос?Не че това е темата на раздора , но драги ДжурналЯ бъдете изчерпателни.
603
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Баааси малоумието.Радио се приема от радиоприемник, където текат новини +РЕКЛАМИ, не само музика.Тооо ако беше платено, щяха да са заключени като сателитните ТВ канали да речем.
602
0
 
28
 
! Отговори
Ужас преди 3 години
Помислих, че ще чета за нещо в Северна Корея хаха
601
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Малоумието е пълно с тия "права"....
600
1
 
25
 
! Отговори
Кифладжията преди 3 години
Никой не може да ме накара да плащам данък за услуга която не ползвам. В Германия, в Австрия, ако ще и на северния полюс. Като искаш да получаваш пари за продукт- предлагаш договор, а не така насилствено, със закони от ерата на СС.
599
0
 
1
 
! Отговори
www преди 3 години
До С?????По принцип се плаща за всички с неизтекли авторски права. Скоро увеличиха срока на овторските права от 50 на 70 години мисля.
598
1
 
5
 
! Отговори
Селяндур преди 3 години
До БАБА ВУНААвстрия и Германия може да правят френска любов на Ер Доган, толкова са им силиците.
597
0
 
9
 
! Отговори
www преди 3 години
До Лили ИвановаЗа всички радиостанции ли се плаща или само за държавната? В БГ плащаме само за държавната но плащането е през бюджета. Т.е. и да не искаш да слушаш радио плащаш.
596
0
 
8
 
! Отговори
Найс а?? преди 3 години
THIS IS THE NEW SHIT!!!
595
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е новата грабителска измамна политика на ЕС-никой автор не я е упълномощил да защитава негови права, а тези които ги излъчват радиата са с платени от тях на всеки автор права,но с измама ЕС и свързаните с тях лица целят да ограбят милиони неправомерно т.к не са автори нито адвокати а ограбват в особено големи размери да си ги разпределят между техни корумпирани престъпни организации и лидери, които никога не се насищат да крадат остават само да почнат да убиват като ислямските терористи
594
6
 
11
 
! Отговори
Баба Вуна преди 3 години
В австрия също е плаща ако имаш приемник в къщата! т.е. зимаш си часовник с радио и плащаш, същото важи и за телевизията ...Нали искате капитализъм на бе ***! и през соца се плащаше *** беше малко.
593
2
 
1
 
! Отговори
Мермерски преди 3 години
Важи и за майката докато се пляка!
592
19
 
3
 
! Отговори
Лили Иванова преди 3 години
Нали давате за пример Германия! Там се плаща да слушаш радио! Ама *** иска всичко да е най хубаво и без пари! Плащай мизерникоооооо!
591
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
A същото ще важи ли за таксиметрови шофьори?
590
2
 
36
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ТОВА УПРАВЛЕНИЕ НАИСТИНА ТРЯБВА ДА БЪДЕ СВАЛЕНО!
589
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
хахахаха каква е тая простотия бе герберунгели недоеани? А сватбите дали ще ходят да ги проверяват? Радиото е просто приемник! Радиата си плащат лицензи за музиката, която да излъчват свободно! Това, че съм си пуснал радио в салона не нарушава никакви закони! Все едно да дойдат да ме глобят на рожденния ми ден, че съм пуснал радио рок примерно..... Тия гербераси яко са облъчени. И комунистите не бяха толкова зле. ОСТАВКА ВЕДНАГА БЕ!
588
2
 
44
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ЗА ПЪРВИ ПЪТ В ЖИВОТА СИ ЧЕТА КАК ТРЯБВА ДА ПЛАЩАМЕ ЗА ДА СЛУШАМЕ РАДИО!!!!ПРЕСТЪПНОСТТА ГЕРБ НЯМА НАЯЖДАНЕ!!!
587
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Герберите пак са сътворили някаква законодателна глупост, ОСТАВКА!!
586
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скоро и по къщите на хората ли да очакваме да тръгнете
585
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не може за едно и също нещо да се плаща два пъти, БНР е платило вече правата за тази музика, аман от ненахранили се културтрегери