ДПС: Предизборно раздават на калпак по 50 лв. към пенсиите

Детски надбавки за по-нуждаещите се иска Хасан Адемов
7 окт 2020 09:45, Анисия Иванова
102

Социалният министър Деница Сачева обяви вчера, че няма взето решение за индексацията на пенсиите догодина. Единственото сигурно е, че добавките от 50 лева за всички пенсионери ще се изплащат до март 2021 г.

"Размерът на пенсиите на българските пенсионери не е какъвто трябва да бъде. По-важният въпрос е какво представляват тези 50 лева. Тези 50 лева нямат никакъв характер, освен предизборен. Раздават се на калпак на абсолютно всички. Единственото смилено обяснение е, че тези 50 лева могат да помогнат за повишаване на потреблението", заяви пред Bulgaria ON AIR д-р Хасан Адемов, председател на парламентарната Комисия по труда, социалната и демографска политика.

Той обяви, че дефицитът в държавното обществено осигуряване е близо 5,5 млрд. лева. Което означавало, че за да може да се получават пенсии и обезщетения в общ размер около 12,5 млрд. лв., трябва 5,5 млрд. лв. да дойдат от данъци.

Още по темата

Д-р Адемов отбеляза, че през следващите години е много вероятно натискът върху публичните финанси да бъде засилен. Ще страдат системите на здравеопазването, образованието и всички останали бюджетни системи, алармира депутатът от ДПС.

Министър Сачева предложи да отпадне подоходният критерий и да има социални надбавки за всички семейства с деца до 18 години.

"Отдавна има очаквания детските надбавки да бъдат за всички до 18 години. Парите, с които се плащат тези надбавки, са за сметка на данъци. По-лесно решение е да се дадат пари на всички - да са до 18 години и да продължат образованието си. По-таргетираният вариант е да се подпомогнат тези, които имат по-голяма нужда", заяви д-р Адемов в "България сутрин".

Според него е по-правилно да се отделят пари за семействата с по-ниски доходи, но да бъде увеличен размерът на социалната надбавка.

Д-р Адемов добави, че през следващата година стартира изплащането на допълнителната пенсия. По думите му няма база за сравнение между пенсията от НОИ и тази от частните пенсионни фондове.

"Когато се приемаше тази уредба на пенсионното осигуряване, се смяташе се, че доходите през следващите 20 години ще са достатъчно високи, за да може да се гарантира приличен размер на тази добавка към пенсията, която се получава от НОИ. За съжаление, през тези 20 години процентът, който се отделяше за частните пенсионни стълбове, беше 2-3% и преди няколко години стана 5%. Не са достатъчни парите, които влизат в индивидуалните партиди. Вторият проблем е коефициентът на редукция", обясни д-р Адемов.

Той коментира още, че мярката 60/40 за подпомагането на бизнеса у нас е била усъвършенствана и предложението е тя да продължи до края на годината. На мнение е, че е наложително в следващия бюджет да бъдат предвидени още средства.

"Този въпрос трябва да бъде обвързан с подготовката на България за усвояване на средствата по линия на европейската "Солидарност". Трудно ще се справим със средствата от националния бюджет", подчерта гостът в студиото.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 70ТЕЛКът го орязаха. Вече дават % само за 1 заболяване. Другите си заболявания хората си ги влачат като болно куче. Много хора останаха без ТЕЛК. Ти изобщо знаеш ли какви промени са направени, или просто караш на хейт?
66
0
 
7
 
! Отговори
До 58 УМНИК преди 3 години
За 2019 година осигурявашите се за пенсия са 3,1 милиона.През 2019 общата сума изплатена за сметка на НОИ за пенсии плюс социалното плащане пенсия по ТЕЛК е 7,7 млрд. лева.През 2021 година се очаква средната осигурителна сума да е около 1150 лева.Процентът на осигуровките за пенсия е 19,8% върху осигурителната сума.Това прави за годината общо 8,5 млрд. лева. Как твърдиш, че няма пари за значително увеличаение?
65
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 54Как така реши, че детето на богати родители има нужда от повече пари за детски, а детето на беден родител има нужда от по- малко помощ?
64
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 63Пенсиите по болест не ги ли получава вашият електорат, който на последните кметски избори донесе победа на Фандъкова?
63
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 64Искаш да кажеш, че 50лв. към пенсиите трябва да се разпределят по по- други критерии? Не според стажа, труда и правото на пенсия? А 50 лв. да са само за българи, това ли внушаваш?
62
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Атанас Велмазов 65Какво увеличение на пенсиите? Къде го увеличението?Увеличение има само за чиновниците и пари за бизнеса.Пенсиите не са увеличени..
61
0
 
8
 
! Отговори
много избирателно преди 3 години
Тия 50 лв. за пенсионерите са ви трън в очите. Нищо не казва Адемов за индексациите, които не са правени от 11 год. Къде са парите за индексации на пенсиите? Кой ги яде 11 год.?Адемов не казва нищо и за 30% увеличение на заплатите на чиновниците, за раздадените ДМС, за увеличените заплати на учители, лекари, полицаи, за парите за бизнеса, за земеделие... Не е ли предизборно?Всеки ден някой изтъква мизерните 50 лв. на пенсионерите.Адемов, как е МРЗ?В ЕС кой работи за 260-270? цял месец?!
60
4
 
8
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 3 години
Увеличението на пенсиите е пореден изпълнен ангажимент и успех на правителството на господин Борисов ! Комунистите и Фигуранта се гурчат от злоба ! Пак ще гласувам за ГЕРБ !!!!!
59
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами да накарат техния електорат да се откаже от тия 50 лева и да ги преразпределят на българите.
58
1
 
9
 
! Отговори
123 преди 3 години
Точно този да говори за предизборен трик с пенсиите е малко нагло. Точно неговият електорат получават пенсии по болест. Някой ги е подучил, но тава става преди 15,20 години. Някой да си направи труда и да провери, ще видите, че цели села хората са ри по болест цял живот.
57
1
 
8
 
! Отговори
Ставри преди 3 години
Пари за пенсии има, но има много хора, които злоупотребяват. В България има цели села, които са пенсионери по болест. Тези хора не са болни, просто преди години са платили по 700 лева на ТЕЛК и някои лекари и са им отпуснати пенсии. Те продължават да работят и получават пенсии. В шуменско целия делиорман , във всички села харата са пенсионери. щом навършат 20 години и си измислят заболявания. На това трябва да се сложи край. Тези хори източват системата.
56
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами давайте и вие .Кой ви пречи!?
55
3
 
4
 
! Отговори
УМНИК преди 3 години
и тук много специалисти, много експертиза ... един например се изцепи, че с осигурителните вноски от работещите МОЖЕ да се осигури бюджет за голямо увеличаване на пенсиите, никой не казва как сегашните пари от 7,5 милиарда годишно ще станат наприме 9-10 милиарда при около 2,6 милиона работещи СЪС ПЛАЩАНИ ОСИГУРОВКИ
54
1
 
9
 
! Отговори
1 преди 3 години
Когато БСП и ДПС ревяха, че в другите държави дават помощ на закъсалите покрай кризата това беше "абсолютно наложително", но сега е "подкуп"?
53
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това си е 16% увеличение на една пенсия от 300лв., както и да го гледаме...Едно преизчисляване няма да ги вдигне пенсиите с повече от 5-6%, това се видя вече. Само че и след месец март трябва да се помисли за възрастните.
52
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Детски трябва да се дават в размер определен от размера на данъците, които плащат родителите. Колкото по-голям данък плаща родителя, толкова повече пари са необходими за отглеждането на детето му. С други думи, ако родителя плаща данък върху доход от 3000 лева, за детето си трябва да получи примерно 300 лева, а ако плаща данък върху 530 лева, за детето му са нужни примерно 53 лева.
51
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Парите за пенсии от осигуровките на работещите са напълно достатъчни и за по-високи пенсии от сега. Просто трябва да се спрат социалните плащания, които не са пенсии, а те са почти половината от бюджета на НОИ.
50
1
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Хасан Адемов много добре познава проблемите, но си премълчава, че към пенсионната система има добавени милиарди социални плащаниям заради които бюджета трябва да внася милиарди в "пенсионната" система. Тези социални плащания неправилно и манипулативно се наричат пенсии.
49
0
 
5
 
! Отговори
до протестърите преди 3 години
ТЕЗИ, които са против помощите от 50 лева за пенсионерите да си кажат публично, да се знае, а не да се обосновават с това, че за тези с високите пенсии било неморално
48
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За цивилизоваността на една държава се съди по отношението и към хора в неравностойно положение и пенсионери. Да са живи и здрави всички да вземат пенсия!