ДПС: Предизборно раздават на калпак по 50 лв. към пенсиите

Детски надбавки за по-нуждаещите се иска Хасан Адемов
7 окт 2020 09:45, Анисия Иванова
102

Социалният министър Деница Сачева обяви вчера, че няма взето решение за индексацията на пенсиите догодина. Единственото сигурно е, че добавките от 50 лева за всички пенсионери ще се изплащат до март 2021 г.

"Размерът на пенсиите на българските пенсионери не е какъвто трябва да бъде. По-важният въпрос е какво представляват тези 50 лева. Тези 50 лева нямат никакъв характер, освен предизборен. Раздават се на калпак на абсолютно всички. Единственото смилено обяснение е, че тези 50 лева могат да помогнат за повишаване на потреблението", заяви пред Bulgaria ON AIR д-р Хасан Адемов, председател на парламентарната Комисия по труда, социалната и демографска политика.

Той обяви, че дефицитът в държавното обществено осигуряване е близо 5,5 млрд. лева. Което означавало, че за да може да се получават пенсии и обезщетения в общ размер около 12,5 млрд. лв., трябва 5,5 млрд. лв. да дойдат от данъци.

Още по темата

Д-р Адемов отбеляза, че през следващите години е много вероятно натискът върху публичните финанси да бъде засилен. Ще страдат системите на здравеопазването, образованието и всички останали бюджетни системи, алармира депутатът от ДПС.

Министър Сачева предложи да отпадне подоходният критерий и да има социални надбавки за всички семейства с деца до 18 години.

"Отдавна има очаквания детските надбавки да бъдат за всички до 18 години. Парите, с които се плащат тези надбавки, са за сметка на данъци. По-лесно решение е да се дадат пари на всички - да са до 18 години и да продължат образованието си. По-таргетираният вариант е да се подпомогнат тези, които имат по-голяма нужда", заяви д-р Адемов в "България сутрин".

Според него е по-правилно да се отделят пари за семействата с по-ниски доходи, но да бъде увеличен размерът на социалната надбавка.

Д-р Адемов добави, че през следващата година стартира изплащането на допълнителната пенсия. По думите му няма база за сравнение между пенсията от НОИ и тази от частните пенсионни фондове.

"Когато се приемаше тази уредба на пенсионното осигуряване, се смяташе се, че доходите през следващите 20 години ще са достатъчно високи, за да може да се гарантира приличен размер на тази добавка към пенсията, която се получава от НОИ. За съжаление, през тези 20 години процентът, който се отделяше за частните пенсионни стълбове, беше 2-3% и преди няколко години стана 5%. Не са достатъчни парите, които влизат в индивидуалните партиди. Вторият проблем е коефициентът на редукция", обясни д-р Адемов.

Той коментира още, че мярката 60/40 за подпомагането на бизнеса у нас е била усъвършенствана и предложението е тя да продължи до края на годината. На мнение е, че е наложително в следващия бюджет да бъдат предвидени още средства.

"Този въпрос трябва да бъде обвързан с подготовката на България за усвояване на средствата по линия на европейската "Солидарност". Трудно ще се справим със средствата от националния бюджет", подчерта гостът в студиото.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи, не е неморално държавата да субсидира частните училища, но е неморално детски добавки и данъчни облекчения да получат всички родители?Да се говори за морал в едно общество, в което основна ценност са парите, е смешно!
46
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Необходимо е отделяне на средствата за социални помощи,от бюджета за пенсии! И без това парите,които са изработени от нас не достигат,а на всичко отгоре храним тъмните лиляци не знаещи,що е работа,образование и трудов стаж.
45
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще ни увеличават данъците, за да може ромите да взимат по-големи помощи, че са станали по-нуждаещи. Иначе всички сме били равни пред закона, а!?
44
0
 
4
 
! Отговори
Съвет преди 3 години
До АнонименТези пенсионери са се осигурявали за високи заплати и Сачева и НОИ трябва да ги дадат, иначе ще има съд и пак ще се наложи да ги даде. Гледайте много големите заплати на министрите и депутатите, не се вторачвайте в тези на частните фирми.Иначе ще има застраховки на минимална РЗ и тогава няма да има пари и за вас.
43
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според г-н Адемов е по-добре всички ци*ани да получават помощи (защото видиш ли са по-нуждаещи се) и то в по-голям размер. Евала-машала! Бойко подкупва пенсионерите, този подкупва турците и ци*аните - БРАВО, БРАВО господа, още един пример, че сте направо за разстрел. Мизерни крадци!
42
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Купуването и продаването на гласове е престъплание" и това го знаят много добре. Да сезират каскета, да започне разследване на тулупа.
41
3
 
0
 
! Отговори
Краси преди 3 години
Когато се харчи за безмислени Турски потоци,купува се оборудване за незапочната АЕЦ,преасфалтират се нови магистрали-хората са обречени на бедност.Когато начело е премиер-комунист,президент-комунист,кмет на София-комунист,главен прокурор-милиционер,посочен от стария гл.прокурор-комунист има само мизерия.когато разбойническа партия има 955 500 избиратели,има град Димитровград-комунизЪмЪ е още тук-в РБ.
40
0
 
1
 
! Отговори
Асан Кьоравия преди 3 години
Нема лошо ,бе ага ! Ако продължи да ги дава и след март ,ама да ги направи 💯 ,че гласувам за него!!! ГЕРБ форевър ,бе чоджум!!!
39
7
 
3
 
! Отговори
а такаааа преди 3 години
Много точно казано, но Бойчето разчита на калпавия и непомнещ мат'рял.
38
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо риташ, Хасан ефенди? Тези с ниските пенсии са на загуба при 15- 20% повишение на размера на пенсията. Пресметни това и ще се убедиш. Друго е неприятното, ама вие, агите, като влезете в залата на НС гласувате за коалицията ГЕРБ+ВМРО: БиБи дава по 50 лв само до изборите, а сетне Иншаллах! Ако от ЕС дадат 7-те млрд евро, Боце остава, защото ще има пари и за него, и за Гешев, и за биячите от МВР. Не ги ли дадат, той напуска и бяга поне 6 месеци навън да не го хванат протестиращите за шията.
37
2
 
7
 
! Отговори
аз преди 3 години
Че то това е ясно, но не пречи бабите и дядовците да получат по едни 50 лева към пенсията си, пък било то и предизборно и само за няколко месеца. Не са ни нужни депесари да ни го кажат, нито пък ще накара всеки, който има малко мозък в главата си, да гласува за ГЕРБ на изборите.
36
3
 
3
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Анонимен-33 ,стар съм,но и с половин чекмедже,не може да ме излъжи,слънцето на герберите-комунисти,да гласувам за неговата партия герб-комунисти.
35
6
 
2
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
ДПС,знаем че водата е мокра!Не е нужно да ни "отваряте очите"!
34
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тука гербераски *** слагат лайкове в угода на герб, което също е неморално даже по неморално от раздаването на пари от джоба на средната класа.
33
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Деница сачева е виновна за целия тоя абсолютно неморален хаос в това министерство и в предишното където е въвеждано *** обучение зад гърба на народа. Да се маха....
32
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Раздаване на добавки на пенсионерите с четирицифрени пенсии е абсолютно неморало и само правителството на герб и патриоти могат да измислят такава вопиюща несправедливост както и детски добавки за всички деца вкл. и на милионерите моля ви се.
31
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Столичната администрация отдавна е купена от гербаджиите. Сега зора им е да подлъжат старите хора из страната. И ще го направят, защото народа е наивен и пак ще гласува за вълка в кошарата.
30
1
 
3
 
! Отговори
1 преди 3 години
До ДПС-то,***, да не би и ти да си бил на софрата,че пишеш глупости.
29
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Одобрявам.Моите двама, ще ми олекнат с 100лв. Поне до март.
28
1
 
1
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Анонимен 24А нещо обяснение защо мислиш така, или да ти "вЕрваме"?