ДПС: Предизборно раздават на калпак по 50 лв. към пенсиите

Детски надбавки за по-нуждаещите се иска Хасан Адемов
7 окт 2020 09:45, Анисия Иванова
102

Социалният министър Деница Сачева обяви вчера, че няма взето решение за индексацията на пенсиите догодина. Единственото сигурно е, че добавките от 50 лева за всички пенсионери ще се изплащат до март 2021 г.

"Размерът на пенсиите на българските пенсионери не е какъвто трябва да бъде. По-важният въпрос е какво представляват тези 50 лева. Тези 50 лева нямат никакъв характер, освен предизборен. Раздават се на калпак на абсолютно всички. Единственото смилено обяснение е, че тези 50 лева могат да помогнат за повишаване на потреблението", заяви пред Bulgaria ON AIR д-р Хасан Адемов, председател на парламентарната Комисия по труда, социалната и демографска политика.

Той обяви, че дефицитът в държавното обществено осигуряване е близо 5,5 млрд. лева. Което означавало, че за да може да се получават пенсии и обезщетения в общ размер около 12,5 млрд. лв., трябва 5,5 млрд. лв. да дойдат от данъци.

Още по темата

Д-р Адемов отбеляза, че през следващите години е много вероятно натискът върху публичните финанси да бъде засилен. Ще страдат системите на здравеопазването, образованието и всички останали бюджетни системи, алармира депутатът от ДПС.

Министър Сачева предложи да отпадне подоходният критерий и да има социални надбавки за всички семейства с деца до 18 години.

"Отдавна има очаквания детските надбавки да бъдат за всички до 18 години. Парите, с които се плащат тези надбавки, са за сметка на данъци. По-лесно решение е да се дадат пари на всички - да са до 18 години и да продължат образованието си. По-таргетираният вариант е да се подпомогнат тези, които имат по-голяма нужда", заяви д-р Адемов в "България сутрин".

Според него е по-правилно да се отделят пари за семействата с по-ниски доходи, но да бъде увеличен размерът на социалната надбавка.

Д-р Адемов добави, че през следващата година стартира изплащането на допълнителната пенсия. По думите му няма база за сравнение между пенсията от НОИ и тази от частните пенсионни фондове.

"Когато се приемаше тази уредба на пенсионното осигуряване, се смяташе се, че доходите през следващите 20 години ще са достатъчно високи, за да може да се гарантира приличен размер на тази добавка към пенсията, която се получава от НОИ. За съжаление, през тези 20 години процентът, който се отделяше за частните пенсионни стълбове, беше 2-3% и преди няколко години стана 5%. Не са достатъчни парите, които влизат в индивидуалните партиди. Вторият проблем е коефициентът на редукция", обясни д-р Адемов.

Той коментира още, че мярката 60/40 за подпомагането на бизнеса у нас е била усъвършенствана и предложението е тя да продължи до края на годината. На мнение е, че е наложително в следващия бюджет да бъдат предвидени още средства.

"Този въпрос трябва да бъде обвързан с подготовката на България за усвояване на средствата по линия на европейската "Солидарност". Трудно ще се справим със средствата от националния бюджет", подчерта гостът в студиото.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен "Предизборно или не 50 лв. се раздават от август месец" да раздават се на пенсионерите и това е много долно защото те си имат пенсии. Хората с ниски доходи и без доходи са много затруднени и аз понеже съм от тях мразя пенсионерите и герберите за тая мярка и за много други неща.
26
2
 
2
 
! Отговори
1 преди 3 години
В махлата има подобни дървени философи дето расъждават така, както агитира тоя доктор Адемов. Направих се на протестант и им предложих да се съберем анти50-тачките и да ги върнем в пенсионното. Демек, нештем подкуп предизборно. И кво стана, всички утихнаха и си ги изхарчиха в стокова равностойност. Лично аз, понеже мисля с главата си, а не с г...ъ си, ще си обогатя колекцията от джентълменски ножове.
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ха ха ха и умрелите са фалшиви! Масовите гробове в Иран, стотици хиляди в САЩ масово без лечение избират бразилци, в Индия и те... Всичко ви е само на картинка за това така говорите.
24
1
 
2
 
! Отговори
ДПС-то преди 3 години
когато ДПС раздава пари за изборите, заплаща автобуси, софри и какво ли още не е МОРАЛНО
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 1Написаното от теб не е правилно меко казано. Или си в заблуда или искаш да заблудиш други наивници или и двете все тая. Написаното нито е верно нито правилно.
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен Да увеличението е перманентно защото пандемията няма да има край ако продължаваме с тия фалшиви тестове щях да кажа телкове но и те са фалшиви в голямата си част така че грешката е верна.
21
3
 
7
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Анонимен 19"Те са официален държавен предизборен подкуп"Те са официална временна парична подкрепа в контекста на БЕЗПРЕЦЕДЕНТНАТА ситуация с кризата от вируса и произтичащите от нея последици за населението. Същите мерки са взети на практика навсякъде където може да се направи.Интеренсото е, че само преди няколко месеца БСП и ДПС РЕВЯХА, че в Испания, Италия и пр. дават пари на най-засегнатите от кризата, а сега, когато ГЕРБ прави точно това и то точно преди зимата, това е "подкуп"
20
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Предизборно или не 50 лв. се раздават от август месец. За предизборно е много дълъг период от време. 50лв. не са кой знае какво, но все пак са някаква помощ и аз съм благодарен на правителството за нея, защото и аз съм пенсионер.
19
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ист Поговорката се отнася за тебе най вече. Добавката от по 50 лева към високите пенсии е цинична меко казано. Ако въпросните калинки имат връзкарски телк им стават две надбавки плюс заплата и тя минимум хиляда лева чисто защото точно тази категория и работи и като сложиш чертата прави сметката. Ето защо смятам че за такива пенсионери добавката е цинизъм от страна на прав. на Герб и патриотарите.
18
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До истЩо за простотия ? Надбавките не са пре-калкулиране на пенсиите. Те са официален държавен предизборен подкуп. За да заобиколят законите, давайки пари на ръка из задните улички и да рискуват арест и съд, си го гласуват като закон. Гаврят се с най-бедните с внушението, че без тях няма да има и тия 50 лв. А всички останали граждани, които не са техни избиратели плащат за това. Аз предлагам, да се вземат парите от нощното шкафче директно. Това как ти звучи ?
17
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 16Но и тези неща трябва да се казват. Доста от пенсионерите си мислят, че това увеличение е перманентно...
16
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 3Именни, защото са "раздавки". Герб хвърля някой лев, адява се че ще вземе гласове, а после, за да не издъни бюджета, ще спре с раздавките. Ако не бяха самолетите, можеше че силите да стана по 450 лева минималната...
15
4
 
5
 
! Отговори
Пян Гъ преди 3 години
Пенсионерите са ощетени и трудно преживяват. Неморално е да се вглеждат в 50-те лв. към пенсиите. Това издава истинската същност на ДПС и на всички, които спекулират с темата. Обаче пенсионерите имат глави на раменете си и ще направят информиран избор през м. март.
14
0
 
11
 
! Отговори
1234 преди 3 години
..Според него е по-правилно да се отделят пари за семействата с по-ниски доходи, но да бъде увеличен размерът на социалната надбавка...Да познаем ли от 3 пъти кои преобладаващите семейства с ниски доходи ,за които предлага да се увеличат добавките ?
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Тези 50 лева им бръкнаха в ...джоба! Няма значение подбудата - били подкуп - важното е, че ощетените пенсионери ще си купят поне лекарствата."Ама до март месец. После може и да не си купуват лекарства...
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 11То па какви данъци има, че да има облекчения? Или викаш да има и на ДДС.
11
3
 
10
 
! Отговори
ист преди 3 години
ДПС са против добавка 50 лева към пенсиите.Щом са против, предлагам на всички пенсионери с турски имена компютъра да не прибавя към пенсиите им добавката от 50 лева. Явно ДПС се отказва официално чрез Адемов който е говорител на ДПС.ПОГОВОРКА - УМ УМУВА, УМ ЦАРУВА, УМ ПАТКИ ПАСЕ.
10
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Детски надбавки за всички деца и сериозни данъчни облекчения за родителите! Само така евентуално ще преборим демографската катастрофа. Но на кого му пука за изчезващите българи!Капитализъм с човешко лице - мечтиии!
9
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вие що не давахте?
8
0
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Да се бръкне Доган от милионите спечелени от язовир "Цанков камък", ТЕЦ-"Варна", "БУЛГАРТАБАК" и ДПС ще има с какво да почерпят избирателите! Може и Пеевски да подаде за "бог да прости"!