Личните лекари ще издават направление за PCR тест

Това ще става по строги критерии и след подписване на анекс
6
Личните лекари ще издават направление за PCR тест
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Общопрактикуващите лекари ще имат право да издават направления за изследване с PCR на граждани от пациентските си листи.

Това ще стане след предстоящо сключване на анекс към Националния рамков договор - по строги критерии, изготвени от Българския лекарски съюз, Министерството на здравеопазването, Националната здравноосигурителна каса и Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България.

До подписването на анекса в извънболничната помощ направления за PCR изследване ще продължат да издават специалистите по инфекциозни болести, пулмология, педиатрия и УНГ болести.

Новото е, че те ще имат право да издават по-голям брой направления от сегашния. Правото си да назначават изследване ще запазят и след промените в НРД, съобщиха от МЗ.

Успоредно с това организацията на общопрактикуващите лекари ще подготви алгоритъм за път на пациента при личния лекар през есенно-зимния сезон. Документът ще бъде утвърден и разпространен до всички заинтересовани страни след съгласуването му с Министерството на здравеопазването.

Това е било решено на проведена среща между министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и представители на БЛС в лицето на д-р Иван Маджаров и д-р Николай Брънзелов, на НЗОК - с представител управителят проф. Петко Салчев, на РЗИ-София град, на столични лечебни заведения и членове на Националния оперативен щаб.

В рамките на срещата бяха дискутирани още обезпечеността с болнични легла за пациенти с COVID-19, текущите данни за разпространение на коронавирусната инфекция в страната, както и действащите противоепидемични мерки.

"На този етап не се налага втвърдяване на мерките, продължаваме да следим всички показатели на ежедневна, ежеседмична и 14-дневна база. Към момента нямаме притеснения относно разпространението на COVID-19 и готовността на здравната система“, посочи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
1
 
! Отговори
Феминистът преди 3 години
До Безплатно 4.Мисля, че имате основание да твърдите за други инфекции. Всички други инфекции са неглижирани от ковид паникьорите. Намерих формула за праймер в PCR тест, който усилва концентрация еднакво добре както на SARSCov-2, така и на SARSCov от 2002 година. Кой вирус търсят и намират всъщност? Но това са все още мои подозрения, търся още формули на праймери и пълни геноми на коронавирусите при хората. Ще имам и по-добра търсачка за съвпадения.
4
1
 
4
 
! Отговори
Безплатно преди 3 години
Също така, от личния си лекар можете да получите безплатни съвети, къде точно да отидете и какво точно да направите, за да сте сигурни, че сте се заразили с ковид19, преди да си направите безплатния PCR тест, който всъщност не е тест за ковид, а за други инфекции.
3
2
 
13
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Не слушайте какво се говори и пише в България, а гледайте какво се прави. Държава на автопилот.
2
2
 
1
 
! Отговори
Бау преди 3 години
супер
1
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поразена съм от наглостта и липсата на абсолютен професионализъм, колегиалност, лекарска етика и търсене на евтина сензация от персони като Мангъров и Първанова. В шок съм как хора в обкръжението ми, които съм считала за образовани и интелигентни, приятели, пишат и правят генерални глупости и нелепости, протестират срещу носене на маски, спорят, кодошат се и се келешат с този вирус. Това пише дългогодишният доктор Елена Радева на страницата си във Facebook. Тя уточнява, че е лекар с 30-годишна практика, 20 от които са във Франция.В България до момента не е имало и първа вълна, в сравнение