След COVID-19: Все едно белите дробове са увити в паяжина, не можете да дишате

Български лекари на първа линия във Франция: Кога страхът отстъпва пред дълга
10 окт 2020 14:01, Елка Василева
227
След COVID-19: Все едно белите дробове са увити в паяжина, не можете да дишате
Снимка: bTV

Двама български лекари - д-р Елена Радева и съпругът й д-р Константин Николов, от години живеят и работят във Франция, а сега са част от медиците на първа линия, които се борят с COVID-19.

Стотици сменени ръкавици, запотени шлемове. Пациент след пациент. Стая след стая. От месеци лекарите на първа линия живеят в епицентъра на пандемията от COVID-19.

Специалистът по вътрешни болести д-р Елена Радева е стъпила смело на първа линия в три COVID отделения. През 2002 г. напуска Пловдив и оттогава живее във Франция заедно с мъжа си д-р Константин Николов, който е ортопед и травматолог.

От 10 години работят в департамента Ойз, Северна Франция, откъдето идва и новината за първия смъртен случай на вируса в страната, а с него и страхът от незнанието.

Още по темата

„Страхът започва в момента, в който видиш първия болен, видиш какво става по света и ти става ясно, че това няма как да те избегне и ще ти се случи. В болниците в Париж хората нямаха маски. В спешните отделения работеха с хирургични, прости маски, затова и се поразболяха. И тогава даже колегите се обличаха с големи найлонови торби за боклук. Просто ги разкъсваха и правихме това, което можем, за да сме добре екипирани. Това беше период, който никога няма да забравя в живота си, защото беше период на изключителна солидарност. Физически и психически труден период“, разказа д-р Елена Радева пред bTV.

„COVID-19 е непредвидим. Това означава, че в един момент изкарваш инфекцията, може да е леко. Примерно изкарваш седем дни, след което могат да се получат на втора ръка симптоми“, допълва д-р Радева.

В момента тя се грижи за около 20 пациенти. Споделя, че при младите хора, преболедували коронавируса, все по-често се наблюдават последствия като депресии, панически атаки и умора.

„По-интересното в случая са късните последствия при тежките форми и средно тежките форми. Представете си все едно двата ви бели дроба са увити в паяжина и нещо ви пречи да си поемете дъх. При късните форми на COVID-19 тази паяжина просто остава и даже става още по-дебела“, обясни д-р Радева.

Чрез публикациите си в социалните мрежи тя критикува остро противниците на носенето на маски и неспазването на противоепидемичните мерки, сред които и лекари.

„Много е важно, когато един човек говори, мисли и действа най-вече, а не само говори в социалните мрежи, от коя страна на бариерата ще застане - от страната на разума или от страната на фанатизма“, коментира тя.

„Аз не мога да си го представя как бих се почувствал, ако заразя пациент или семейство, или близък, или колега по простата причина, че съм COVID позитивен и не нося маски“, каза от своя страна д-р Николов.

Затова и двамата подкрепят твърдо призива на Българския лекарски съюз към всички медици за умерени медийни изказвания по отношение на поведението в COVID епидемия.

„Колеги, които загубиха живота си, да бъдат наречени садисти, защото са помолили пациент да си сложи маска. Това поведение е повече от обидно“, допълни д-р Константин Николов.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


227
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
2
 
2
 
! Отговори
Мяу преди 3 години
Един е - от две части.
52
3
 
6
 
! Отговори
С. преди 3 години
Снощи Мутафчийски излезе от един театър в центъра на София, а иначе да не излизаме и са ни подготвили чували за трупове...
51
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде пак почнаха всеки ден статии за да се паникьосва стадото. Пак ще го затварят по къщите, че нещо много взе да се изнервя, а ние демократичните тоталитаристи мразим някой да ни се противи.
50
11
 
4
 
! Отговори
Ужасена преди 3 години
До Славянин: Не ме заплашвай защото ще направя снимка на коментара ти и директно го пускам към правораздавателните органи!!!
49
4
 
9
 
! Отговори
Умен преди 3 години
Аз си продадох апартамента в софия и без това ще им се сринат цените и си купих яка къща в село Неофит Рилски до най-големия Исторически парк в света. Тука няма нито един заразен от март насам и си работя от вкъши хоум офис.. закво ми е миризливата *** софия да се,заразя и да ям канцерогенна храна и да умра на 50 от рак.. тука поне има био супермаркет и си ям чисто без да копая градини
48
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До МяуДва са... къде си спал по биология?
47
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 45Ми едно време да не беше спал ми да беше учил да си станал лекар.
46
9
 
9
 
! Отговори
Дааа преди 3 години
Българина е безсмъртен! Той никога от нищо не боледува! Него само лекарите го морят, тея същите гадни лекари при които безсмъртния нашенец тича веднага като кихне.... Странно племе сме ние...
45
3
 
3
 
! Отговори
Мяу преди 3 години
Двата ми бели дроба? Аз мислех че имам само един. *** нали не съм лекар, какво зная аз.
44
2
 
7
 
! Отговори
до 42 от славянин преди 3 години
''Ако си от София може да се уговорим да те разведа из инфекциозната искаш ли? Хем да ти запуша миризлизвата уста хем да те видя що за *** си на живо.''От Русе съм! Ако имаш профил във фейса мога да ти дам и адреса си да дойдеш да ми ''запушиш миризливата уста''!
43
7
 
4
 
! Отговори
Бау преди 3 години
до славяниннаправо е нереално колко си злобен и глупaв.
42
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гледахте ли докторчето снощи във вечерната емисия, ревеше, че директора на болницата не му дал 1000-та лева, които се полагали на всеки, който е на първа линия в борбата с Ковид.Накрая се качи сиромаха на джипчето Порше Кайен за 200 000 лева и си би камшика.Всичко е схеми и далавери и докторчетата и те са в тях.
41
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така наречените медици в голямата си част съзнателно или не са част от една голяма мафия. Всеки сам е отговорен за своето здраве. Илюзия е че те знаят всичко и като отидеш на доктор нещата се оправят. В повечето случаи дори е обратното. Лекари са тези които първо дават съвети за правилен режим на хранене работа и почивка , слушат и обясняват какво те знаят по даден проблем и работят с хората за да може това което ПРОБВАТ като лечение да заработи.
40
8
 
5
 
! Отговори
до 37 от славянин преди 3 години
Ужасена, аз също съм безкомпромисен към такива психарки като теб, а ако на мен ми викнеш патрул заедно с него извикай и линейка, защото ще трябва да постъпиш в реанимация ''на почивка''!
39
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До славянинАко си от София може да се уговорим да те разведа из инфекциозната искаш ли? Хем да ти запуша миризлизвата уста хем да те видя що за *** си на живо.
38
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българина си мисли, че цял свят го лъже понеже е много специален и всички искат да го имзмят и да му вземат нещо. Как може да сте толкова смешни. Половината от вас си мислят, че е грипен вирус другата половина си мислят, че е измама понеже не са се разболели... *** племето ви аз.
37
11
 
11
 
! Отговори
до 33 от славянин преди 3 години
''ДАНО всички ,които говорят простотии , че няма КОВИД да дойдат да ми станат пациенти някой ден .. наистина им го пожелавам....писна ми от малумници ... или дори да заразят семейството си и да гледат как любимите им хора страдат ... !!!! ***''Ето как доказваш истинската си същност на ''лекар'' - ''да ми дойдат, да видят'', това не е изказ на лекар, а на криптосадист и психопат, използващ професията си, за да практикува психопатологиите си! Аз със сигурност няма да ти стана пациент!
36
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тръмп източи 380 000 долара от здравната система на САЩ. Ово е точене, не 1800 лева.Американските застрахователи и болници ще умрат от смях, ако разберат колко е нашто точене.Ще питат дали сумата е за ден или за час.
35
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ужасенане се впрягай! въпрос на време е всички които не вярват, да се уверят! по трудния начин!
34
21
 
6
 
! Отговори
Ужасена преди 3 години
До Славянин: Викам патрул и съм безкомпромисна, става въпрос за живот!Когато беше карантината и се пускаха хора само за разходка с куче пак виках патрул, защото имаше тарикати от входа, които чрез кучето се изредиха да излиза цялото семейство уж разхожда кучето! Аз обаче от горе гледах цялата измама и си отнесоха глобата! Заради такива като вас сме със 600 заразени!