Намираме се във фаза на епидемичен взрив на коронавирус

Броят новооткритите при нас не е твърде надежден
14 окт 2020 16:28, Ния Христова
126
Намираме се във фаза на епидемичен взрив на коронавирус
Снимка: Pixabay

В момента се намираме във фаза на епидемичен взрив – едновременно увеличаване на процента позитивни и на бройката, обясни д-р Лъчезар Томов, доктор на математическите науки, преподавател по информационни технологии и изследовател в Центъра за анализ и управление на рисковете към Нов български университет.

"В рамките на една-две седмици много рязко ще продължи да се увеличава, ако няма допълнителни действия да се ограничи този ръст", каза Томов пред БНР. Според него има много сериозен риск за здравната система и за бизнеса.  
 
"Риск има. В момента сме във фаза, която не е особено добре контролирана", категоричен бе Томов. Според него няма нужда да се плашим, но трябва да се действа разумно и да се управлява ситуацията. 
 
"Смелото ходене на дискотека, особено ако сте ученик и после отивате и на училище бих го нарекъл безразсъдно, жестоко и нанасящо смърт."
 
"Ако настоящата фаза на ръст продължи и не бъде овладяна, много скоро няма да има легла. Колкото и легла да имаме, трябва да има и лекари за тези легла. Ако една сестра обслужва 40 човека, интензивно болни, това, че те са на легло, интензивно, не им помага", коментира Лъчезар Томов.  
 
"Влязохме в зоната на риск още към края на септември", уточни още математикът. "Ситуация, в която отворихме училища, оставяйки дискотеки отворени, оставяйки работа от вкъщи, при градове като София рано или късно ще доведе до експлозия." 
 
РЗИ не разполага с безкраен капацитет, за да хване всеки клъстер в реално време."В такава фаза не могат да направят добро покритие", допълни Лъчезар Томов.
 
При нас не се тества достатъчно бързо, хората ходят, когато състоянието се влоши, а при Covid-19 е от изключително значение да се открие и лекува рано, подчерта преподавателят. „Ние ги откриваме късно, защото се тества недостатъчно.“
 
"Броят открити при нас не е твърде надежден. Виждате как в момента едновременно се вдигат процентът позитивни и броят открити, което е показателно, че не се тества много добре", изтъкна Томов. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дискотеки като в Кипър ,на 3 м разстояние един от друг или затваряне.Ако искат!А тук 1 метър ,обаче само хартия,вътре *** до ***,викане ,шум,то и нормален разговор при високи дежибели е абсурдно.Няма да стане а и с тези некачествени климатици,така и не се появи иноватор да реши проблема с общите климатици ,инкубатор на заразите,освен всичко останало.
100
0
 
4
 
! Отговори
Дарвин е жесток.. преди 3 години
До Изглежда Хе ,хе ! Какво да очакваме от хора ,който вярват ,че произлизат от маймуни ?
99
2
 
0
 
! Отговори
Междувпрочем преди 3 години
Ще го имам изподнадпредвид.
98
1
 
3
 
! Отговори
Вие преди 3 години
Правите ли разлика между доктор по математика и доктор на математическите науки?
97
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СССРКое пък руско работи та точно ваксината.15000 новозаразени на ден в Русия.Междувпрочем обаждат ли се от Америка внуците куцо русофилче?
96
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 107И от твоите 5-6 колко умряха от опасния вирус?
95
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В софия има много болни. Аз лично познаеам поне 5-6 човека, които преболедуваха вируса.Това за любителите на конспирациите, дето все им се струва, че някой ги лъже.Господ да ни е на помощ. Както върви към декември кой знае какво ще.
94
13
 
11
 
! Отговори
Изглежда преди 3 години
Тия дето отричат маските как ще мучат по коридорите на болниците за помощ ама няма откъде. Дарвин е жесток, но справедлив.
93
12
 
8
 
! Отговори
СССР преди 3 години
Единствено Русия има действаща ваксина против Корона чумата!! Ще я предостави безплатно единствено на народи приятели на Русия!!Вие си правете извода и сметките..Кой ще живее и кой не!!
92
19
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе чакайте малко бе - къде са болните и умиращите, съвсем изперкахте, в каква реалност живеете, никаква пандемия няма освен по медиите, побъркан свят ..
91
5
 
16
 
! Отговори
Помните ли Когато преди 3 години
Ангелов плашеше хората, че няма чували и хладилни камери. На 10 април. На 10 октомври, вече министър и подкован казва, че всичко е под контрол и има легла. Това означава че този човек прави това, което го помолят или наредят. Опасен е!
90
11
 
6
 
! Отговори
Ddd преди 3 години
Щом и математиците почнаха да разбират от болести...
89
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Койт кат си го напрай.
88
2
 
11
 
! Отговори
ЦК на ГЕРБ преди 3 години
Той другарят Борисов затова си живее в ЖИПКАТА...
87
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Учениците са най-малкия проблем, учителите също не са в рисковата възрастова група, не виждам смисъл от онлайн обучение. Локдаун само за рисковите възрастови групи трябва.
86
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма как да стане това с пълния локдаун. Понеже първо че трябва целият свят да е в локдаун, второ че пак ще има преносители на вируса които след 14-дневния ти локдаун отново ще пръснат вируса и пак всичко наново.
85
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали шефа рече всичко е под контрол :)... Крайно време да пуснат учениците да учат онлайн или поне тези, чийто родители желаят и имат възможност да им осигурят подходяща домашна среда.
84
7
 
4
 
! Отговори
еее преди 3 години
За крат.уните "Какъв е смисълът от пълен лoкдayн" - няма гориво ! Ние сме такова за вируса и не ми бръщолевите глупости за икономиката, единствената загуба е за бюджета от данък ддс, НО 14 дни фриз ще осигурят 1-2 месеца свободна работа.
83
0
 
7
 
! Отговори
това преди 3 години
До какво чакатЧакат едно малко зомби да поведе всички зомбита и да се издавят в морето,като у вица за мишлето.
82
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какъв е смисълът от пълен лoкдayн и огромни финансови щети по населението и държавата, вместо лoкдayн само за тези които yмиpaт от кopoната - пенсионерите?!?