Разрешават отровни примки и експлозиви при лов?

Употребата им само при усложнена епизоотична обстановка
27
Разрешават отровни примки и експлозиви при лов?
Снимка: Pixabay

От фондация „Четири лапи“ алармират, че с промени в Закона за лова и опазване на дивеча ще се разреши  употребата на забранени средства за лов.

Поправките в закона се готвят от Министерство на земеделието, храните и горите.

Занапред със заповед на земеделския министър при усложнена епизоотична обстановка служители на МЗХГ, МВР и Министерство на отбраната, както и на държавните предприятия за управление на горските територии, ще могат да извършват ликвидиране на дивеч при употреба на всякакви забранени от закона средства, включително отровни примамки, електрошокови устройства, капани и експлозиви.

Текстовете са качени в портала за обществени консултации на Министерски съвет.

Според становището на българския офис на международната организация за защита на животните „Четири лапи“ мотивите, които са посочени за съответните промени са несъстоятелни и противоречат на действащото ветеринарномедицинско законодателство, както и на законите на Европейския съюз.

България е поела ангажименти пред Европейската комисия и Международното бюро по епизоотиите за изготвянето на стратегии за справяне с всяко едно заразно заболяване по животните с конкретни стъпки и мерки, които не включват по никакъв начин поголовно избиване на животни без доказано наличие на заболяването.

Предложените изменения противоречат както на установените етични норми, така и на принципите на здравеопазване на животните.

От друга страна, в частичната предварителна оценка на въздействието на законовите изменения не са разгледани възможните негативни екологични последствия от използването на забранените методи и средства за лов, посочват от фондацията.

Сподер д-р Венцеслава Тасева-Соколова, директор на „Четири лапи“ за България, използването на неселективни и забранени методи и средства на лов несъмнено ще навреди на представители на дивата флора и фауна: „Отровните и упойващи вещества биха могли да бъдат погълнати от всички диви животни, включително защитени и застрашени видове, а също така и от домашни любимци и селскостопански животни. С времето отровните вещества проникват в почвата, а от там, освен че отравят подпочвените води, се натрупват в растенията, доста от които хора и животни използват като хранителни източници.

Експлозивите, освен че са изключително опасни и употребата им би могла да унищожи цели местообитания, биха могли да предизвикат горски пожари и да нанесат щети за милиони“.

От „Четири лапи“ са категорични, че предложените промени издават неспособност на изпълнителната власт да се справи с навлизането на заболявания като африканската чума по свинете и в желанието си да намерят бързо решение на проблема са склонни да изложат на риск уникалното разнообразие от животински и растителни видове у нас.

От организацията припомнят, че според редица проучвания и доклади, една от основните причини за разпространението на АЧС е неспазването на елементарни правила за хигиена и биосигурност по време на лов и призовават Министерство на земеделието, храните и горите вместо да създава предпоставки за възникване на бедствия и инциденти, да насочи усилията си в посока на ограмотяване и контрол на българските ловци.


27
Още от Страната
Близките на убит пред дискотека настояват за справедливост
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
1
 
! Отговори
Бунтата преди 4 дни
А може със взрив и отрови да влезем в парламента.Те и без това заслужават!
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Може ли с гаубица?
19
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
То си е станал Виетнам, изсекохме горите, горим и обгазяваме с отрови и ***, сега ще слагаме отровни примки и ще мятаме бомби произволно из полетата. Красота, ама така е, като гласувате за примитиви получавате сходна политика. Айде да ви видя на изборите за кой ще гласувате, че ми писна от оплаквачи виновни за безчинствата на хората за които са гласували.
18
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Това е вече престъпление! Кой скодоумник изобщо го предложи?
Без друго убийците на диви животни са толкова много вече у нас, че природата се задъхва да ги търпи. Остава и с отрови да ловят животни.
Дано сами се натровите с тях!
17
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Експлозиви и отрови - тея добре ли са?!?!?! Абе, какви хора са на тези постове, те имат ли връзка с централния мозък!!!!
16
8
 
2
 
! Отговори
Стар Ловджия преди 5 дни
Най-обичам да се прицеля в една животинка, да я прострелям ей тука отляво, да се похиля над тялото ѝ докато издъхва и после свако Гуди да ми щракне една снимка. После си я режем и си я печем. Ако и дечицата ѝ затрия - още по-добре.
15
1
 
4
 
! Отговори
действат ли? преди 5 дни
Отровни примки и примамки действат ли срещу гъбари и заблудени туристи.
14
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
3 години мерки за борба с чумата и все идиотщина върху идиотщина! 30 години назначаване на калинки и братчеди за началници водят само до това.
13
0
 
6
 
! Отговори
Marie Claire преди 5 дни
Да не забравяме, че Баце е ловджия! Къде сте тръгнали и вие с тоя морал?!
Колкото до автора, можехте поне ограждащите запетаи да научите!
12
5
 
12
 
! Отговори
40036 преди 5 дни
Да позволят и отстрела на ловци! Щом те могат да убиват животни в гората, защо пък ние да не можем тях да трепем ?!
11
0
 
13
 
! Отговори
Вътрешен преди 5 дни
В последните 3 излета бяха направени тестове за Африканска свинска чума по свинете на 1089 диви прасета имаше само една проба с полужителен резултат....
Една проба на 1089 проби не е основание за унищожаването с тровене на много видове животни от свине,лицици,вълци,мечки и мн.др. до птици ,които се хранят с *** (не се знае и дали няма лаборантска грешка при тестирането)
10
0
 
10
 
! Отговори
Падаря преди 5 дни
Просто свинарите искат да се изтребят дивите прасета.За да се купува само от тях.
9
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Всичко това с лова е безмислено и опасно за хората ,.Оловните сачми заърсяват природата и тровят месото на дивеча ,следствие на това оловното отравяне предизвиква идиотия , която ловците без друго имат
8
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Леле мини ли ще залагат?
7
2
 
24
 
! Отговори
Аз преди 5 дни
Вместо да ограничат лова, те...животните нямат пушки, бомби и тн. Те биват убивани в засада, с малките си. Не ковид, ами абослютен мор заслужаваме ние хората.
6
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Пълно е с ловни дружинки, ловджии, авжии и т.н. които е така за "спорта" ходят да трепят. Това е уродливо. Ако това е за храна, да, ама така си е тотална уродливост.
5
0
 
8
 
! Отговори
******** преди 5 дни
До Анонимен
Как кой? ******* колкото искаш на хубава заплата там горе.
4
6
 
28
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 5 дни
Само болни психически и перверзни(хора) убиват беззащитни животни - деца на Природата !!!!....
3
5
 
16
 
! Отговори
Глиган преди 5 дни
Дано тези *** с пушките да се самоизбият с новия си арсенал.
2
4
 
29
 
! Отговори
Лов = престъпление преди 5 дни
Само изватеняци-диваци с болни мозъци убиват животни просто ей така за спорта. И това ако не е престъпление?!
Не трябва да се допуска хора да убиват животни без причина, това не е лов, това е престъпление към природата.