Кой спечели и кой загуби след 100 дни протести?

Хората са силно дезориентирани, смята проф. Антоанета Христова
16 окт 2020 22:28, Красимир Ангелов
57

Обществената турбуленция и управленската отговорност - 100 дни продължават вече антиправителствените протести. Какво да очакваме? Коментар на политическия психолог проф. Антоанета Христова и политолога Георги Киряков.

Още по темата
"Вече не говорим за количество. Говорим, че има хора - най-много 2 000 души - това не е нито "всенародно", нито "въстание". От гледна точка на количеството, разговорът не е сериозен. Може да говорим за определени процеси на гражданско недоволство, които нямат общо с количеството. Моята теза е, че хората са силно дезориентирани. За това се постараха всички. Няма критерии за добро, истина, справедливост, лъжа. Всеки живее в свой балон, анализиращ случващото се през призмата на своя личен интерес. Голямата картина е, че март - април тези хора, които в момента са дезориентирани, дали ще излязат да гласуват?", коментира проф. Христова в ефира на "Денят ON AIR".

Георги Киряков от своя страна заяви, че протестите все пак са постигнали определени цели.

"Демонстрантите постигнаха министерски оставки, видимост на исканията в Европа, вкарването на управляващите в обяснителен режим, намаляване на електоралното влияние на ГЕРБ до степен на изравняване с БСП. Основните искания на протестиращите обаче остават неизпълнени. Най-голямата загуба на недоволните граждани е, че битката вече не е на площадите, а пред телевизора. Това е огромен плюс за управляващите и за Бойко Борисов", обясни политологът пред Bulgaria ON AIR.

Проф. Христова изрази мнение, че социологическите прогнози са ненадеждни и това поражда много въпросителни относно следващия парламент.

"В момента всички са в процес на предизборна кампания. Всички политически партии, включително опозиционните, имат много активни кампании. Те са в ежедневен процес на позиционираме срещу управляващите. Има различни ценностни и идеологически мотивации. Социологията е голям проблем. Съобщават ни само за хората, които са взели решение да гласуват. Ако гледаме огромните проценти на тези, които няма да гласуват, или не са взели решение, нещата са коренно различни", подчерта политическият психолог.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А бе тази ... (хайде да не обиждам едни много полезни домашни птици) докога ще я пускате да дрънка глупости? Аман от всякакви "професори" по измислени науки "политология", "социална антропология" и още някаква "...логия". Я им връчете по една лопата или мотика за да има малко полза от тях!
44
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
спечелиха продавачите на знаменцане видях нещо да издават касови бележки
43
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Съвременник 42"Протестът и така нареченото ,,въстание" не са всенародни а софийски!"Изобщо НЕ е "софийски"! Софиянци най-много да се поразходят до центъра, погледат малко сеира отстрани и се разотиват, а останалите лум...и или са "столичани в повече", или са *** агитки, докарани с автобуси от Варна - Копейковци, Видин - БОЕЦ-те на Гошо ***, и по 1 - 2 автобуса от Русе, Ямбол и Хасково.Софиянци на протеста НЯМА!
42
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Въстанието" не е никакво въстание, а пошъл Бабикянски хепънинг, подкрепян от изпортени политически трупове, Фигуранта и неговия проток Черепа. Най-голямото му "постижение"е, че успя да убеди Народа, че ГЕРБ си остава най-отговорната политическа сила в България, въпреки ерозията на десетгодишното й управление !Легенда: Радев = жалка фигура с главна буква - Фигурант
41
2
 
13
 
! Отговори
плат ена преди 3 години
Антошка Ку кошка.
40
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дааа, за половин милион /много или малко са е друг въпрос/ тази женица си плю на физиономията!
39
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тони, прочети, какво мислят за теб хората и *** се удави!
38
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
40Анонименпреди 5 часа 3 10Гербавата твар мре. С мъки и хленчене, но мре.#############'Теб от Карлуково ли те изтърваха!?Бегом обратно ,че ще умреш от глад,какъвто си неудачник.
37
11
 
11
 
! Отговори
Iozeff преди 3 години
Тази обича да целува ръчички!Много е зле горката! С *** са на едно ниво!
36
12
 
18
 
! Отговори
Съвременник преди 3 години
Протестът и така нареченото ,,въстание" не са всенародни а софийски! Не го ли разбраха само тези които не искат да го разберат! Всенародни бяха протестите и митингите през 90та и 97ма! .....Каква е каузата на тези млади ,задоволени и свободни млади хора,какво точно искат???За ,,триото",Мая,Хр.Иванов ,Боец и Възраждане е ясно-те искат ,,кокъл"
35
2
 
7
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 3 години
*** спечели вота в НС
34
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тулупа не подава оставка, защото мислел за България;За усвояването на еврофондовете.Тулупчетата ГО благославят, защото им бил подсигурил 30 млрд. лв. :)ТА!"До 15 октомври правителствата на държавите в ЕС трябваше да бъдат готови със своите проекти за милиардите по спасителната програма за икономиките в Съюза, независимо от забавянето на одобрението от ЕП и ратификацията от местните парламенти."До крайния срок България нямала НИТО 1 ГОТОВ ПРОЕКТ.Само София била В ГОТОВНОСТ да предложи проект за разширяване на метрото.За сравнение: Италия разработила проекти за 660 млрд.
33
15
 
11
 
! Отговори
Неориентирана преди 3 години
Тази не я показвайте тя се запъхтява и говори, каквото са и наредили.
32
24
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гербавата твар мре. С мъки и хленчене, но мре.
31
9
 
13
 
! Отговори
сериозно мислим преди 3 години
да направим нова партия, на всеки който гласува ще обещаем да стане милионер и да има моделки мацки за гаджета а на жените ММА бойци за любовницида видим нема ли спечелм в чалгарияааа и по едно ферари ще обещаем
30
6
 
6
 
! Отговори
  нормално е преди 3 години
не само в БГ е така, навсякъде има подобни неща в САЩ Европа и други цивилизовани места това е нормалноможе да се радвам че сме стигнали запада най-сетне
29
21
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой е дезориентиран, краво. Хората искат евро, еврозона и ЕС, *** на Черепа и Радев да го дуат.
28
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Партията на безпартийните на младия премиер с харема ако не се създаде не гласувайте за никой от тия дето са сега
27
4
 
14
 
! Отговори
Тулупчо Тулупов до13 преди 3 години
Черни сили,подземни сили ,там/ вБулгаристан/ за власт и кокъл мрънкат...Ропот и клетви в пияна ОТРОВНА мъка парадират за демокрация...Скърцане със зъби,неолиберални вопли и сълзи от плажа на Росенец бликат...Гняв и надежда/говежда/ да ги огрее Баце с ОСТАВКА...въстание подир въстание извиват се кат змия в пазва...И нахалос падат от кревата с трясък след наркотичен сън дълбок ...Събуждайки се виждат ,че краката им са отвити...И чаршафите ОПИКАНИ!
26
6
 
13
 
! Отговори
МотоДЕВИЗнаНовото ОФ преди 3 години
НЕМА ЛЕВИ НЕМА ДЕСНИ ВСИЧКИТЕ СМЕ С ТРЪТКИ ТЕСНИ , ГОНИМ БОЙКО С НАШИ ПЕСНИ И ЦОЦАМЕ ОТ ДУБАЕЦА И ЦЕКО КИНТИ ЧУДЕСНИ!Извод:С приближаване на есенния сезон на тиквите в София, риалити въстаниците ще могат да участват в кулинарни фестивали с парче печена тиква в ръка като организират Масово ядене на тиква пред Министерски съвет, съчетано с раздаване на банички с тиква и боза за силите на реда /МВР и НСО/