Трябва да мислим за кадри от чужбина в здравеопазването

Има програма на правителството за привличане на бесарабски българи
16 окт 2020 19:24, Красимир Ангелов
64

Може да имаме помещения, но нямаме инфекционисти. Тук сме ограничени, за съжаление, даже сме с 10 г. назад. Това каза за предаването "Брюксел 1" адв. Свилена Димитрова, председател на Българска болнична асоциация.

Дори в момента да направим нещо, докато създадем тези кадри, които ни липсват, сме тотално загубени. Трябва да мислим за други варианти, вкл. за кадри от чужбина.

Българска болнична асоциация ще сезира министерството. Знам, че има програма на правителството за привличане на бесарабски българи, хора от общности, които са близки като манталитет и начин на живот до нашия, но не изключвам Азия. Това вече беше част от действителността в България през 2019 за всички останали сектори с изключение на здравеопазването.

Германия вече набира своите медицински сестри от Индия. След като германците дълги години дърпаха нашия персонал и вече не могат да се захранят, търсят други варианти в тази огромна на човешки ресурс държава. Мисля, че ще трябва да се подготвим за този етап, който ни предстои след 5-6 г.

Цялото интервю гледайте в предаването "Брюксел 1" по телевизия Bulgaria ON AIR на 17 октомври, от 17.30 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой ли би дошъл в България да работи като доктор, въпрос с много повишена трудност.
54
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ahaaa...i vnosni kafe rasovi igrachi ne samo v bg futbol, ami i v bg hudojestvena gimnastika vnosni kafe gimnastichki, v bg ski, bg skok visochina...
53
0
 
7
 
! Отговори
Мда преди 3 години
Не че нещо, ама лекарите не са будали. Трудно се учи и завършва, специализира. Не може да, се сравни с образованието и нивото на педагози например, където можеш да си купиш диплома, а пък всяка година ти вдигат заплатата по два оъри. По време на пандемия да не вдигаш заплата на лекари е тъпо.
52
0
 
8
 
! Отговори
Уууу преди 3 години
На теория би трябвало отдавна да няма останали лекари на заплата у нас, по-странното е че все още някои се връзват. Всеки има неговите си мотиви. Един е над 55-60г, има си къща и деца, друг е млад и без много стаж, трети пък има езикова бариера или нещо друго. Младите обаче трябва да ги гледат като писани яйца, защото знаят езици и все още нямат къщи тук. Същото е и с ел.инженери, механици..Аз вече не вярвам, че ще върнат бг емигрантите, но поне могат да задържат част от младите
51
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Четете между редовете .В Германия не се търсят лекари ,а мед сестри .Тоест има кой да вземе парите ,а няма кой да свърши мръсната работа. А що се отнася до индииците ,ние тука си имаме индиици ,защо да ходим чак до Индия ??? Истината е че трябва тоз дето върши мръсната работа и тоя дет взема парите да са един и същ човек иначе само ще си приказваме кото през последните 30 години и всичко ще става все по зле. Медицината отдавна трябваше да е частно но и самото обучение ,а не само лечението
50
0
 
7
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Тази женица чува ли се какво говори?
49
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кога ще ни стигнат Бангладешците?
48
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази калинка в някой друг свят живее да я пратят 1 месец да поработи някъде в дълбоката провинция и ще я питам после за условия и заплащане.
47
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди две години разговарях с директор на Многопрофилна болница в голям окръжен град,работил дълги години в чужбина,та той ми каза: Ако не се краде толкова много,ако не се правят безсмислени поръчки,ако всичко се прави по правилата,всеки току-що постъпващ лекар,без никакъв стаж може да получава стартова заплата от 3 000 лв минимум!
46
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой изгони лекарите от България?! Кой кой кой!
45
0
 
11
 
! Отговори
До # 35 Д-р Злобюл преди 3 години
Ако в България заплатите на редовите лекари са 10 000 лева, ще ги назначават с конкурс!! Схващаш ли??
44
1
 
12
 
! Отговори
пенсионер преди 3 години
кой луд ще дойде да работи тука, тия хора или акъл нямат или не са на планетата земя!
43
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Европа, където има социални традиции постигнати с много жертви и след столетия на борба се правят всякакви опити да се разруши всичко добро, което е постигнато. Това е един от начините.
42
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
20 години без реформи не водят до нищо добро.
41
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е християнски вирус за християни
40
1
 
5
 
! Отговори
Д-р Хаус преди 3 години
До Д-р Злобюл!! А как депутати-безделници взимат тлъсти заплати / повече от 10 000 лева при мизерните заплати на работещите-бедни и пенсионерите?? Те също са пациенти!!
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Войнстващ *** или лъжци, решете вие
38
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След някоя друга година ще мислите за кадри във всички свери на икономиката. С тия делегирани бюджети, ще излизат само неграмотници.
37
0
 
6
 
! Отговори
До др злобюл преди 3 години
Ако докторите у нас вземаха 10 к, никой нямаше да ходи в чужбина за по 2.500?. Не вярваш? Ок, ако вземаха по 10, тук щеше да гъмжи от мераклии за доктори - от Индия и Пакистан, а такива кокто важдаш, няма ...
36
0
 
4
 
! Отговори
Винету преди 3 години
Трябва да мислим за кадри от чужбина в здравеопазването---------------До там ли я докарахте, с вашите реформи???