Акад. Петрунов: Без маски, пълни клубове, коронавирусът ще излезе извън контрол

Според него грипната епидемия ще бъде през декември- януари
Обновена: 18 окт 2020 11:28 | 18 окт 2020 11:05, Ния Христова
285
Акад. Петрунов: Без маски, пълни клубове, коронавирусът ще излезе извън контрол
Снимка: Pixabay
След месец нещата ще бъдат безконтролни, ако продължаваме така, предупреди пред БНТ акад. Богдан Петрунов и призова всички да се съобразяват с мерките на здравно министерство. По думите му всички най-спокойно си ходят без маски, улиците и заведенията са пълни.
 
"Това, което се прави от нас като мерки, програма, стратегия за борба с коронавируса, съответства на всички мерки и стратегии в световен план. Само че те не се спазват - това е големият проблем", обясни акад. Петрунов. Той посочи още, че навлизаме в интензивна фаза на разпространение на втората вълна на коронавируса, която вече е започнала в целия свят, включително България.
Още по темата
"Нещата стават много сериозни, което дълбоко ме смущава като лекар, особено и по повод починалите медици. Те просто са принудени да бъдат изложени на заразата, няма друг начин, подчерта" каза акад. Петрунов. Специалистът е притеснен от това, че колегите му на първа линия няма да бъдат достатъчни, за да се грижат за всички заболели. "Апелирам към всички граждани - моля ви, внимавайте много да не стане така, че да няма кой да ви лекува", призова акад. Петрунов.
 
Според него грипната епидемия ще бъде през декември - януари. Появата й ще усложни още повече ситуацията. Акад. Петрунов препоръчва поставянето на противогрипна ваксина и то не само при възрастните хора, но и при децата. "Фактически, ние в момента нямаме нищо срещу коронавируса - лекарствата, за които говорим, помагат, но те не са специфично лечение срещу коронавируса. Знаете, хлорохинът беше на мода преди няколко месеца, но се оказа, че няма толкова полезно действие.", обясни той .
 
Акад. Петрунов обясни още, че лечението на президента на САЩ Доналд Тръмп от COVID-19 е извършено с моноклонални антитела, създадени лабораторно. Те са насочени към различни части на вируса, които блокират действията му и това е бъдещето лечение. То ще стане възможно за всички, но в момента е много скъпо. Представлява принципен подход към вируса и е цяло ново направление в медицината. 
 
"Надявам се, че догодина ще имаме качествена ваксина. Компанията "Астра Зенека", която разработва ваксина в Европа, сега предлага една нова ваксина за носа - която се впръсква под формата на спрей и може да бъде много ефективна", прогнозира ученият.
 
Базирайки се на статия в световното научно списание "Сайънс", акад. Петрунов обясни, че няма как да разчитаме много на груповия имунитет. "Малко хора развиват антитела, за да се достигне 70-80% от населението да има имунитет и да се спре разпространението на коронавируса. Затова заключението е, че ако не дойде ваксина, ние няма да можем да достигнем възможностите на този колективен имунитет."
 
Хората с кожни алергии и заболявания са изложени на риск заради масовото използване на дезинфектанти и постоянното миене със сапун. Това води до екземи, обясни академикът, който е алерголог. Хората с дихателни алергии са изложени на най-висок риск заради нарушенията в техния бял дроб.
 
Акад. Петрунов даде своите препоръки за това как да подсилим имунитета си и кои мерки за предпазване да спазваме задължително.
 
За подсилване на имунитета:
 
- всички препарати за стимулиране на естествен имунитет
 
- прием на повече витамини, особено C, D, A
 
- прием на повече плодове и зеленчуци като естествен източник на витамини
 
- повече спортуване, което много важно за подобряване дихателната функция на белия дроб
 
Задължителни мерки:
 
- носене на маски
 
- постоянно миене на ръцете и поддържане на висока лична хигиена
 
- избягване на социалните контакти, колкото е възможно
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


285
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
237
4
 
2
 
! Отговори
Асан преди 3 години
Ора!Одете бес маски!Нема вирусе!Ниъ сме велики!Маанете ги тиъ дека ви плашът!Тиа сакат дъ ви чипирът!Язе съм одил *** хожа - он рече дека нема да ни излови ништу!
236
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе тия от "Системата ни убива" да не измряха? Сутрин минаявам - вече и куче няма там. Едни палатки. По едно време един се появи, дето беше написал, че ще го кра "без храна" Замислих се дали да не му занеса бутилка пиенье... Мука Боже!Толкова некадърен "прУтес" не бях виждал...Боку... бега си и не оргаизирай такива, че се излагаш!Особено миризливото "трио"!Гнус и отврат!
235
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Веднага и моловете,дискотеките,хранителните магазини да минават дистанционно.Защо само училищата?Досега не съм чул за заразена магазинерка или банкова чиновничка.
234
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия на паветата ще се самозаразят и утре ще има бум в продаването на жито за умрели.
233
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Довечера е 102 ден на доброволното самозаразяване на жълтите павета. Добре сте ни дошли на бати бабикянските овчици.
232
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега разбрахте ли защо намаляват хората на протестите?. Щото ги е решил вируса и си седят болни в къщи
231
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От все сърце благодарим на смелите хора дето се разхождат без маски готови първи да поемат силата на вируса да го умаломощят и да не е толкова смъртоносен като ни гепи нас с маските.Благодарим ви безстрашно ко.ви,дио.ти вие сте спасението на нацията! Ще ви издигнем паметник ако гушнете букета.
230
2
 
1
 
! Отговори
Феминистът преди 3 години
Коронавирусът щял да излезе извън контрол.Ами да, точно както миналата година по това време. Контролът на вируса, дори неговото публично появяване, започна с началото на тестовете. Опитите да се намери зоорезервоар се провалиха, директното прехвърляне на този вирус от прилепите, не се приема от филогенетиците. Един Бог знае от колко години сме си носили вируса в нас.
229
3
 
6
 
! Отговори
Феминистът преди 3 години
Нямало да има кой да ни лекува - лекарите също ще са болни.Г-н Петрунов, а сега има ли? Сам казвате, че няма лекарство и няма ваксина. Как лекувате от COVID 19, само с маски и сапуни. И смеете да обвинявате цялата нация, че не спазва мерките, които не са никакви мерки, а пропаганда за прикриване на лекарското безсилие.
228
2
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Мумията се завръща! Защо не дават снимката на този вчера извадения от нафталина! Вместо да си гледа пенсията се мъкне по телевизиите и дава интервю след интервю!
227
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доц. Мангъров: Да се премахне карантината, задължителните маски да отпаднатАкадемикът да се разбере с бъдещия Нобелов лаурет и борец с коронавируса и тогава да се изказва.
226
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А процентът заразени от броя тествани скочи от 3,5% преди протестите вече на 13,5% заразени.
225
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 246 Е как да няма скок в болните. В болница са 3 пъти повече хора,а в интензивни отделения между два и три пъти повече хора. Починалите вече са двицифрени числа всеки ден. Ти просто не се информираш,а слушаш какво говорят други без да разсъждаваш!
224
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Академикът вместо да гадае на боб, да вземе да обясни , как така заради протестите нямаше рязко покачване на болни, критично болни и починали!!??? Че нещо не излизат сметките...
223
2
 
3
 
! Отговори
до 1 преди 3 години
Тея ФСБ така грозно пищят. Как може да ги слушаш?И не си мисли, че слушам чалга. Слушам рок Пинк Флойд, Куин, Цепелин, Металика и др.
222
4
 
2
 
! Отговори
доктор преди 3 години
Веднага училищата да минават на 7-12 клас на дистанционно. Повече ще научат даже. Часа 20 минути минава е пеене на урока от учителката 20 мин каране кой говори и не слуша.
221
5
 
3
 
! Отговори
ЦИНИК преди 3 години
Мислете му вий гражданята.Ний на селу сме си добре.Кръчмата никога не затвори га затвория дръжавата,никой не носи маски,они са за гражданчетата,няаа заразени от ридовно са дезинфекцираме с ракия 52-55 градуса.Утре ко ви каат и тапи в г,за си турнете.Ко жа прайте?Углобяване има.
220
5
 
9
 
! Отговори
До Zyk Ezik преди 3 години
Ако живееш в София, значи не живееш в град, а на село. В кое село живееш. В Красно село? В Обеля? В Горна Баня? В Мировяне? Или си от Люлин? Може би в Овча Купел? Герена? 3Хахаха
219
3
 
6
 
! Отговори
Още един преди 3 години
Академик. Сега да се изкаже и академик Антон Дончев. Трябва да я кръстят Българска Академия на Неуките. Хахаха
218
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
АстраЗенека, чиято виксина при пробите направи няколко човека живи трупове, на други предизвика множествена склероза и на двама възпаление на гръбначния мозък?Много добра реклама и прави докторчето, но знае ли как върви тестването?