Проф. Ангелов: Лекарите не се ползват с разбирането, което заслужават

Празничното чувство отсъства, написа здравният министър
19 окт 2020 12:14, Александър Попов
35
Проф. Ангелов: Лекарите не се ползват с разбирането, което заслужават
Снимка: БГНЕС
Здравният министър проф. Костадин Ангелов честити днешния празник на лекарите, като отбеляза, че празничното чувство отсъства.
 
"Днес е Денят на българския лекар. Православната църква почита паметта на Св. Иван Рилски Чудотворец – покровител на българския народ. Празник е, но празничното чувство сякаш отсъства. Изместено е от тревоги и притеснения около коронавируса. Повечето от колегите ми днес няма да празнуват – ще бъдат на работа – в болниците, в линейките, в кабинетите за консултации.
Още по темата
Ако в тази пандемия ме е страх от нещо – то е, че българският лекар не се ползва с разбирането, което заслужава.
 
Иска ми се всички да осъзнаят, че докторите не се борят с пандемията, борят се за нашето здраве. Борят се за всеки свой пациент – правят го до последно, давайки най-доброто от себе си. В това няма нищо тържествено, има обаче всичко, което трябва да уважаваме и оценяваме.
 
Всяка година лекари губят живота си, заразени с болестите на своите пациенти. Разликата тази година е, че всички научихме техните имена, запознахме се с историите им, влязохме на работните места и в домовете им, чухме разказите на техни колеги и близки. 
 
Заради COVID-19 България загуби тринадесет от своите лекари. Това са д-р Юлиан Стаматов, д-р Нели Пандова, д-р Борислав Иванов, д-р Илияна Тодорова-Иванова, д-р Димитринка Ралева, д-р Ивелин Марков, д-р Муса Вакльов, д-р Емил Вакльов, д-р Марин Маринов, д-р Милан Първанов, д-р Асен Сенков,  д-р Петранка Лишковска, д-р Георги Хубчев.
Тези колеги няма да празнуват. Отидоха си, защото избраха пациентите пред себе си.
 
Всички ние трябва да бъдем отговорни и да спазваме мерките. Така ще предпазим себе си и близките си, ще съхраним и лекарите на България. Дължим им го.
Не е време за предразсъдъци и тесни възгледи, за подценяване и присмех, за мерене на академични титли и цитиране на научни трудове. Не е време за политизиране. Времето е за човещина.
 
Благодаря на колегите за всичко, което правят за здравето на своите пациенти", завършва министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И освен това кажете ми г-н министър - при толкова много безбройна и противоречива информация по света и у нас, в крайна с-ка НИКОЙ не може да вдене имали вирУс или няма, вие какво мислите по въпроса в Министреството на здравеопазването и НЗОК?
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По-добре СПРЕТЕ горните класове от ПРИСЪСТВЕНО обучение г-н министър, преди да е станало късно, че тогава всички вкупом ще трябва да подавате оставка, чини ми се. За съжаление болестта расте експоненциално, не в геометрична прогресия. Някои чиновници говореха за 15% заболели ученици, ние родителите за по-малко, но и това май, май е пълен АБСУРД. Тогава май ще се изпълнят думите на г-н Мутафчийски
29
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ето най-пресния ми сблъсък със здравната ни система. Мой близък със стомашни проблеми бе вкаран в ковид-отделение, защото имал "симптоми". Първи тест отрицателен - 10 дни (колкото е пътеката за ковид) "лечение" без никакви лекарства (отвреме на време му пускаха по една банка глюкоза) - втори тест отрицателен и... изписване с "ковид 19" в епикризата. Сега си е вкъщи, пак със стомашни проблеми, ама не смее да припари до болница.Формално министърът е прав - лекарите не се ползват с моето разбиране
28
1
 
5
 
! Отговори
Хъмбъл преди 3 години
Защо така за толкова години по лекари аз не попаднах на търгаши, а вие все на такива? Българинът най-много го е страх да не настине и да не се мине.. все някой му е виновен за нещо и го прецаква. Аман!
27
3
 
6
 
! Отговори
българин преди 3 години
Ами направи ти така, че лекарите да се ползват с нашето разбиране де!!!Направи ти това, което ти е работа, само че защо не го правиш???Върни хилядите лекари и медицински сестри, които избягаха в чужбина, да, буквално избягаха! Остават само най-некадърните, или пенсионери или такива на които им предстои да се пенсионират. Познавам такива. Малкото истински лекари имат частни практики, работят в частни здравни заведения или работят на няколко места.Останалите се занимават с далавери...
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква изненада. Направо да не повярва човек, че хората не уважават търгаши, слуги на фармацефтиката и задкулисието.
25
3
 
7
 
! Отговори
еде преди 3 години
за 99% от нашите псевдо докторчета това не е призвание и професия, а търговия.Та как да им вярвам на такива?
24
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато не можеш да решиш една задача и имаш възможност да препишеш вярното решение го правиш.Не виждат ли в Целия свят какви мерки се вземат?Затварят се заведения,училища и т.н.С кое си мислят тези управници?
23
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кои тогаз се борят с вирусна пандемия,ако той самият е заразен от нещо,щом всички са с медицинско образование независимо по професионални направления диференцирани за изучаване,изследвания,анализи,обобщаване,резултати по теоретични постановки с практически методологически указания,що приложни разработки в технологично-техническо отношение в областите медицински за създаване на база продукти-научни,лекарствени,апаратури,др. как единни резултати обосновани за ситуации в защита здравето на хората.
22
3
 
3
 
! Отговори
Ами преди 3 години
може би защото гледат на пациентите като на портфейл и се държат отвратително с тях. А ти кога успя да станеш професор?
21
3
 
4
 
! Отговори
prof Bahti преди 3 години
Българите не сте лоши хора, но сте много завистливи и злобни. Така няма да си направите добра държава. Не че другаде няма кочини, ама ако станете по добри ще ви е по добре.
20
4
 
4
 
! Отговори
Да преди 3 години
Окрадоха здравната каса и станаха търговци и мошенници.
19
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доста бързо еволюира в гьoн-сypaтлия. До преди две седмици се криеше като мишoк, но сега изригна. Хехех. Заради такива като него се отказах да съм лекар. Е, има и други причини, но тия като него само наливат масло в огъня - петнят лекарската професия(и то - без да я практикуват), бутат се на преден план, а на скришно придърпват пари с подмолни методи и схеми... После пациентите викат че лекарите били търгаши. Не бе - ей ви го на снимката търгаша. Изтъпалнил се е, да му се наслаждавате.
18
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ае нема нужда да се правиш на загрижен, Ангелов, след като знаете, че присъственото обучение е причината за огромния брой заразени, а не правите нищо по въпроса! От глyпост разболяхте хората, лекарите ги лекуват колкото могат, но и те се разболяват и умират, а ти сега излизаш и им честитиш празника?!? Цинично е!
17
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По-добре да си беше замълчал....
16
3
 
6
 
! Отговори
м,да преди 3 години
Лекарите са призвани да се борят с болестите, а не да заключват хората по къщите, за да им е по-лесно!
15
1
 
3
 
! Отговори
а ти си лъжец преди 3 години
гнусляр и ще си платиш за всичко
14
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Умират всякакви хора от различни възрасти и професии, но когато умре лекар медиите го представят като трагедия, а когато умре друг човек е просто част от статистиката. Това, рано или късно, ще почне да дразни хората, защото смъртта на всеки човек е трагедия.
13
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На тоя свят всеки получава уважението, което си заслужи. Уважението не е нещо, което се получава по закон, по административен ред или защото един министър иска. И обикновено полученото уважение много точно отразява заслугите. Ако престанат да бъдат търгаши вместо лекари, може би уважението ще порасне много повече, отколкото след всички чиновнически призиви на министъра.
12
3
 
5
 
! Отговори
малииии преди 3 години
До 67890-.Къде са ЗАГИНАЛИ тези лекари бре, на война ли са били?