Ще решат ли управляващите да наложат драстични мерки заради COVID-19?

Социалог: Смъртността у нас не спада, остава на равнищата от пролетта
19 окт 2020 10:58, Елка Василева
196
Ще решат ли управляващите да наложат драстични мерки заради COVID-19?
Снимка: архив, БГНЕС

Ние сме в политическа криза и проблемът е, че твърди мерки срещу разпространението на COVID-19 означават политически сблъсък. При нас ситуацията е изключително хаотична политически и не е сигурно, че дори влошаването, което виждаме, ще накара управляващата група да рискува, коментира Тихомир Безлов – експерт от Центъра за изследване на демокрацията, пред bTV.

Според социолога Цветозар Томов обаче е възможно драстични мерки да бъдат въведени, въпреки политическите съображения срещу тях, защото нямаме друг начин да възпрепятстваме разширяването на заразата.

„Има много спорове как трябва да се действа. Няма обявени национални критерии, говори се за регионални реакции, следват се някакви европейски критерии“, отбеляза Тихомир Безлов и посочи, че всичко зависи от ресурсите.

Според социолога Цветозар Томов на първо място трябва да има количествени критерии, по които да се преценява и на второ място да се преценява какви са възможностите на местните медицински структури да издържат.

И двамата отбелязаха, че лошата новина, е че през цялата минала седмица процентът на положителните проби е растял нагоре.

Още по темата

„Доколкото си спомням, от Националния оперативен щаб казаха веднъж, че работят по 23 критерия, не е лошо да ги публикуват“, посочи Цветозар Томов.

Според него, ако сегашната ситуация с около 1000 заразени за ден се задържи в продължение на две седмици, трябва да очакваме минимум 3000 души в болници и 200 души в интензивни отделения.

„Интересно ми е дали Щабът може да даде отговор докъде ще може да издържи страната при покачване на броя на хоспитализираните, не по отношение на леглата, а за разпределението на ресурсите от хора“, запита социологът.

Според него тогава едни критерии биха могли да ориентират хората за това в каква ситуация е необходимо да се вземат драстични мерки.

Тихомир Безлов съобщи данните на Министерството на здравеопазването за броя на пациентите с COVID-19, приети в болници през месец септември. Починалите тогава са малко над 600, докато сега вече са 960.

Средно за България смъртността е 11% по болници към 1 септември, уточни той. По думите му прави впечатление, че има голяма разлика по области в някои болници в страната.

Системата за тестване приз РЗИ вече е претоварена и струва ми се не е толкова ефективна, коментира Цветозар Томов. Според него страната навлиза в нова фаза на пандемията от началото на октомври.

 „Такава беше картината в началото на септември в Западна Европа и средата на септември в Централна Европа. Това, което е тревожно за България, е че за разлика от западноевропейските и средноевропейските страни у нас не спада смъртността, а остава на равнищата от пролетта“, посочи Цветозар Томов.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Верно ли тия от НОЩ получавали смъртни заплахи от хора от хотелиерския бизнес да не затягат мерките?
155
1
 
8
 
! Отговори
Не сънувайте мерки преди 3 години
че боцко от банкя се стряска, сега готви избори
154
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко се уплаши от протестите и го е страх да наложи мерки.
153
6
 
12
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Досега мерките бяха неадекватни на ситуацията, при това не се следи за спазването и на малкото мерки, като носенето на маска на закрити обществени места. Затова вече почти всеки има няколко колеги и/или роднини, които са прихванали вируса.
152
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затваряйте училищата!
151
0
 
12
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Поредният неправилно зададен въпроо. При епидемия мерките не са строги, разхлабени, драстични и т.н., както пишат по новините, а са адекватни или неадекватни на ситуацията или правилни и неправилни.
150
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да попитам след една година лудост. Някой от близките ви боледува ли от това нещо? Знам, че няма починали.Ужасена, ти не отговаряй, отговорите на изкълчените не се зачитат.Няма такова нещо като коронавирус който убива хора.
149
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къде са тези заразени, къде е този вирус, кой е умрял от този вирус? Егаси стадото.Измамата на хилядолетието.Никой не се замисля, защо ви събират ДНК? Спуснаха ви инфо, че щяли да го вкарват в някакъв суперкомпютър и толкова. Никой няма да ви следи, защото не сте важни. Виж, за клониране сте доста подходящи.
148
4
 
8
 
! Отговори
Клоунски Свят преди 3 години
Всичко върви по план. Баба и Дядо, които водят дечицата на у-ще вече няма да ги водят, понеже ще са 2 метра под земята. И тогава вместо данъците ни да ходят за хората, които са създали(макар и на 90% вече разрушено) това което имаме, ще почне да ходи за едни южни субекти с които ще ни напълнят магически.Ако народа не направи коледна украса от изедниците, то тогава една ракетка и гъбка и да ни няма - по-хуманно е от това което се задава.
147
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 153. От кой випуск на у-ще "Петър Берон" в Русе сте?
146
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така е, по план ше мрем. Баце сега обещава пари, пък докато се стигне до раздаването "я камилата, я камиларя"....
145
1
 
10
 
! Отговори
мак преди 3 години
Споко, баце няма да рискува да въвежда крути мерки, за да не предизвика ново недоволство. Досега е раздавал пари, за да се задържи на власт, така че няма да прави нищо, което да му навреди.
144
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"До 4 клас са с една учителка. Значи ако разделят класа и половината са сутрин, а другата следобед, спокойно учителката може да работи цял ден.""спокойно учителката може да работи цял ден"... ха-ха... успя да ме разсмееш
143
15
 
6
 
! Отговори
Dido преди 3 години
Няма смисъл от налагане на по-строги мерки!Българина ще е срещу тях!500 години турско робстово тайничко е бил срещу държавата и този навик му е генетично засаден!Ако държавата каже - не носете маски - всички ще скочат,че държавата иска да ги умори и не с маски, със скафандри ще ходят!Най-добрия подход с този народ е да го оставиш да се опари!Скоро всички доброволно ще носят маски,ще спазват дистанция и ще се седят вкъщи!Още малко да се качат заразени и починали!Страха е голямо шубе!!
142
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 149 "Остава да кажеш и откъде ще се вземат има-няма 40 хиляди учители, които да обучават втората половина от разделените класове."Има ли смисъл да ти се отговаря? До 4 клас са с една учителка. Значи ако разделят класа и половината са сутрин, а другата следобед, спокойно учителката може да работи цял ден. Могат и да им намалят някои часове. Други непреодолими проблеми да си измислил?
141
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 150Разходи се до някое отделение за коронавирус и после пиши тук, дали има лъжа и измама. Ама не ти стиска, нали?
140
3
 
9
 
! Отговори
Винету преди 3 години
Ми кът почнат да съ заразяват по 3,000-4,000 души на ден, народя сам шъ съ Самоизолиръ!
139
13
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Започвам да си мисля че някой хора добре се облажват около този коронавирус.Плашат,обиждат хората ,че са *** и прости ,защото имат някакви съмнения.Ако тук няма личен интерес едва ли ще са толкова агресивни.
138
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Преминавайки на дистанционно обучение за учениците от горният курс ще се освободи място за да разделят малките в по-малки групи"..Място ще се освободи. Остава да кажеш и откъде ще се вземат има-няма 40 хиляди учители, които да обучават втората половина от разделените класове.
137
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Без нови мерки и контрол ще има много заразени и много мъртви. Ако са решили да крият тези данни и да лъжат, че всичко е под... контрол, значи просто ще има много умрели, които няма да влязат в статистиката.И ще сме "спокойни".Защото числата реално са в пъти по-големи. И за заразени и за мъртви. Отделно косвените жертви, които не са били обслужени заради страх от заразяване.