Ще решат ли управляващите да наложат драстични мерки заради COVID-19?

Социалог: Смъртността у нас не спада, остава на равнищата от пролетта
19 окт 2020 10:58, Елка Василева
196
Ще решат ли управляващите да наложат драстични мерки заради COVID-19?
Снимка: архив, БГНЕС

Ние сме в политическа криза и проблемът е, че твърди мерки срещу разпространението на COVID-19 означават политически сблъсък. При нас ситуацията е изключително хаотична политически и не е сигурно, че дори влошаването, което виждаме, ще накара управляващата група да рискува, коментира Тихомир Безлов – експерт от Центъра за изследване на демокрацията, пред bTV.

Според социолога Цветозар Томов обаче е възможно драстични мерки да бъдат въведени, въпреки политическите съображения срещу тях, защото нямаме друг начин да възпрепятстваме разширяването на заразата.

„Има много спорове как трябва да се действа. Няма обявени национални критерии, говори се за регионални реакции, следват се някакви европейски критерии“, отбеляза Тихомир Безлов и посочи, че всичко зависи от ресурсите.

Според социолога Цветозар Томов на първо място трябва да има количествени критерии, по които да се преценява и на второ място да се преценява какви са възможностите на местните медицински структури да издържат.

И двамата отбелязаха, че лошата новина, е че през цялата минала седмица процентът на положителните проби е растял нагоре.

Още по темата

„Доколкото си спомням, от Националния оперативен щаб казаха веднъж, че работят по 23 критерия, не е лошо да ги публикуват“, посочи Цветозар Томов.

Според него, ако сегашната ситуация с около 1000 заразени за ден се задържи в продължение на две седмици, трябва да очакваме минимум 3000 души в болници и 200 души в интензивни отделения.

„Интересно ми е дали Щабът може да даде отговор докъде ще може да издържи страната при покачване на броя на хоспитализираните, не по отношение на леглата, а за разпределението на ресурсите от хора“, запита социологът.

Според него тогава едни критерии биха могли да ориентират хората за това в каква ситуация е необходимо да се вземат драстични мерки.

Тихомир Безлов съобщи данните на Министерството на здравеопазването за броя на пациентите с COVID-19, приети в болници през месец септември. Починалите тогава са малко над 600, докато сега вече са 960.

Средно за България смъртността е 11% по болници към 1 септември, уточни той. По думите му прави впечатление, че има голяма разлика по области в някои болници в страната.

Системата за тестване приз РЗИ вече е претоварена и струва ми се не е толкова ефективна, коментира Цветозар Томов. Според него страната навлиза в нова фаза на пандемията от началото на октомври.

 „Такава беше картината в началото на септември в Западна Европа и средата на септември в Централна Европа. Това, което е тревожно за България, е че за разлика от западноевропейските и средноевропейските страни у нас не спада смъртността, а остава на равнищата от пролетта“, посочи Цветозар Томов.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали Бойко реши, че карантирата вече ще е 10 дни. Тук вирусът няма думата колко дни ще оцелее и колко време може да заразява, това Бойко го решава.
115
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
милион и половина и.ди.оти по нашите земи, които не вярват.
114
13
 
11
 
! Отговори
Гробокопач преди 3 години
Милиционерите вече са оборудвани с будки и новите КПП-та са вече готови. А Бойко и сие, по цел ден ви лъжат как няма да ви затворят, докато не го направят,з а д аняма огромни протести, още сега, които да гио свалятъ , а тогава вече, ще се изкара вече солидна жандармерия, военни и организацията на големи протести, ще е невъзможно, освен, ако на народа, не му се мре и не бастиса еничарите. Тогава вече краят на режимът "Борисов" ще е кървав. най-хубавото е, че покрай него ще изгорят ОП-то и "Волята
113
6
 
11
 
! Отговори
до Бау преди 3 години
Никакъв вирус, Covid-19 не са гледали под микроскоп. Има златен постулат в медицината, още от 19век, когато се твърди, че има нов вирус.Има ЧЕТИРИ СТЪПКИ: 1.Взима се проба/секрет и се пречиства; 2.Изолира се това, което се твърди, че е вирус от всички останали примеси; 3.Поставя се на жив приемен организъм (лаб. мишка напр.); 4.Приемният организъм трябва да покаже симптоми, които се твърдят, че вирусът има; Това не е направено в Ухан, твърди немски лекар по съдебна медицина.
112
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До задалия въпроса: Кое по-важно? Образованието или здравето?Здравето, естествено! Затова децата трябва да ходят на училище! Който може да мисли, ще разбере. Който не може - да се затваря вкъщи, никой не му е попречил.
111
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Обяснете на бащата на починалото момче от В.Търново как училището е безопасна и контролирана среда и как младите го карат без симптоми."-----Че какво общо има училището контролирана или не контролирана среда е със смъртта на момчето от В.Търново?! Момчето се зарази през лятото и го умори "лечението". Това е възможно най-неподходящият пример, който биха могли да измислят ковид-паникьорите. Давайте нещо по-смислено.
110
12
 
11
 
! Отговори
Рейчъл Станчева преди 3 години
Да спрът облъчването с 5G и вируса ще "изчезне" така както се "появи".
109
8
 
10
 
! Отговори
до Бау преди 3 години
Виж, "Event 201"/ "Събитие 201", което беше организирано от университета "Джон Хопкинс", фондацията на Бил и Мелинда Гейтс и Световния Икономически Форум. По ирония на съдбата в Ню Йорк беше показана симулация на нов вирус, който убива 65 милиона души. От хуманитарни съображения са пропуснали само да уточнят, че ваксината на фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, тествана десетки години в Африка на деца, и която в момента усилено се произвежда за да има за стадото, е убиецът, а не виртуалният вирус!
108
4
 
3
 
! Отговори
ЦИНИК преди 3 години
Дори и дъ нещът да затворът дръжаватъ,от Европа жа ги наложат.Нъл сички бивши комунисти,станаа димократи и еврогъзолизачи?Тъй че,нищо убаво не ни чака!
107
14
 
13
 
! Отговори
?!?! преди 3 години
Обяснете на бащата на починалото момче от В.Търново как училището е безопасна и контролирана среда и как младите го карат без симптоми.
106
5
 
12
 
! Отговори
съд за боко и слугит преди 3 години
кои са слугите? балтов, катранджиев, кунчев, ангелов, само за начало, престъпници!
105
4
 
6
 
! Отговори
Бау преди 3 години
До до БауПовтарям ... стотици хиляди го гледат вируса под микроскоп, по целият свят. МВФ държавите на са митични чудовища :D Даже не ми се отваря темата какво се случи с икономиките и парите (които явно растат по дърветата) заради пандемията :D
104
15
 
14
 
! Отговори
лъжливото овчарче преди 3 години
Измамата продължава с пълна пара !Действайте да видим дали има още хора да ви се вържат на опашатите лъжи!Всичко се движи по сценарий като чичо Гейтс е основният актьор ,сценаристите са дълбокото гър-ло крият се като дявол от тамян !Но скоро с техните камъни по техните глави!Само се моля да не затварят училищата ,без образование сме обречени ,категорично против онлайн образованието ,защото децата се превръщат в бездушни ,егоистични индивиди ,което е и целта разбира се!
103
8
 
11
 
! Отговори
до Бау преди 3 години
Много е дълго за обяснение, но за по-накратко, ще ти кажа, че МВФ е отпуснал в глобален мащаб на световните медии 50 млрд USD, за да въртят нон-стоп, 24/7, заплахата от "смъртоносен вирус" После тези пари се връщат от отделните страни, с тлъсти лихви, от нашите данъци, с една дума, плащаш си за да те "страхуват"!
102
8
 
15
 
! Отговори
До 100- МАЙКА преди 3 години
Ще търсят баба ,дядо или ще се комбинират родителите.Ако малкото донесе заразата без симптоми ,но умори възрастните или дори само тежко да ги разболее. Освен това има доста мамчета ,които по цял ден висят по кафетата , но децата на градина.Има ли пълна гаранция за децата -100% - не няма.Ученик от Стара Загора го изкара много тежко и сега ходи на дихателна рехабилитация да надува балони идр.Хляб и сол ще ям ,но няма да излагам детето си на риск, а също и родителите си.
101
15
 
13
 
! Отговори
СП преди 3 години
Радвам се, че има все пак хора ,които мислят нормално.Този вирус не е само за българите и да тръгваме да ругаем и обиждаме управляващите .Те не стават така е. Но ние си ги избираме, няма виновни.Този вирус покоси света , а при нас никакви мерки .Май ще излезе прав д-р Мутафчийски , че ще започнем да измираме масово. Трябва да се наложат строги мерки и децата в къщи.
100
7
 
16
 
! Отговори
До 100 преди 3 години
Преминавайки на дистанционно обучение за учениците от горният курс ще се освободи място за да разделят малките в по-малки групи, както и персонал за извършване на редовна дезинфекция. Отделно и пътникопотока в градският транспорт ще намалее в пъти.
99
6
 
16
 
! Отговори
Бау преди 3 години
До 101Спираш телевизора и проблема с правителството .. изчезва също :D Утопия!
98
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кое е по-важно? Образованието или здравето?
97
17
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спрете телевизора и вируса изчезва, ново затваряне ще нанесе непоправими щети на икономиката ни