Маски на открито скоро и у нас? Била най-леката мярка

Карантината 10 дни, ако няма симптоми
300
Маски на открито скоро и у нас? Била най-леката мярка
Снимка: БГНЕС

Носене на маски на открито и намаляване на карантината на 10 дни, ако няма симптоми, подкрепят Експертните съвети по епидемиология и инфекциозни болести.

Продължителността на карантината, въвеждането на допълнителни противоепидемични мерки, които да нямат рестриктивен характер, засилването на държавния здравен контрол чрез учестени проверки, критериите за дехоспитализация на пациенти с доказан COVID-19, кадровата обезпеченост с легла и медицински специалисти.

Това са обсъдили днес министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, зам.-министър Бойко Пенков, експерти от МЗ и членове на Експертните съвети по епидемиология и инфекциозни болести в рамките на двучасов видеоконферентен разговор.

"По време на срещите в страната колеги от всички структури изразяват притесненията си, свързани с повишаването на заболяемостта, и настояват за по-строг контрол на ситуацията и въвеждане на маски на открито", коментира проф. Ангелов, съобщиха от МЗ.

В доклад на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев също се отправя предложение за въвеждане на маски или друго средство, покриващо носа и устата, на открито.

"Това е най-леката възможна мярка и с оглед експертизата на заставащите зад нея, считам, че трябва да я въведем. Щом експертите категорично подкрепят такъв тип противоепидемична мярка и тя по никакъв начин не е ограничаваща за гражданите, а очакванията са вследствие на засиления контрол и при условие, че всички ние спазваме мерките, заболяемостта от COVID-19 да намалее с до 30%, ще го направим“, допълни здравният министър.

В рамките на срещата членовете на експертните съвети и здравният министър коментираха и хипотезата за намаляване на карантината на контактни лица от 14 на 10 дни.

Главните координатори на Експертния съвет по епидемиология и Експертния съвет по инфекциозни болести, съответно - проф. д-р Йорданка Стоилова, ръководител на катедра "Епидемиология и Медицина на бедствените ситуации" на МУ-Пловдив и проф. д-р Татяна Червенякова, професор в Катедрата по инфекциозни болести, епидемиология, паразитология и тропическа медицина на МУ-София, изразиха категорично одобрение както за носенето на маски на открито, така и за намаляване продължителността на карантината при контактни лица на 10 дни, като условие за последното трябва да бъде липсата на клинични симптоми.

По отношение правилата за дехоспитализация експертите посочиха, че критериите следва да бъдат преосмислени в частта образни данни, за да имат медиците по места по-голяма гъвкавост при оценка на индивидуалното здравословно състояние на пациентите.

"Общата ни цел е да намалим разпространението на COVID-19, без да налагаме рестриктивни мерки и да повлияваме върху социалния живот и психическото здраве на българите", посочи зам.-здравният министър Бойко Пенков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


300
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
197
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На закрито - задължителни, на открито - по желание. И това е разумният максимум. Всичко друго пълни нечий джоб и уврежда физическото и психическото здраве на хората.
196
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това господа не е пожелание е задължително с маските. Някой в тази държава спазва ли законите въобще! Или спазвате правилата или хващат гората и не застрашавате живота на др. Хора
195
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ТОВА Е ЕВ.РЕЙСКИ НОМЕР ЗА ПЕЧЕЛЕНЕ ОТ ПРОДАЖБАТА НА МАСКИ. АКО БОРИСОВ ИМ СЕ ХВАНЕ НА ИЗМАМАТА - ДА ИЗЧЕЗВА ОЩЕ СЕГА. ЦЯЛАТА СЗО Е ДОМИНИРАНА ОТ ЕВ. РЕИТЕ. НЕ СЕ ХВАЩАЙТЕ НА НОМЕРАТА.
194
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 203Хората са го измислили казват му партизански отряди във гората няма водни оръдия има мечки и партизани. Май е време протеста да се радикализира Ако искат втора Сирия мое метнем и няколко бомби към Турция и Ердоган ще дойде и ще иска оставката на приятеля си Боко Тиквата със няколко танка.
193
26
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво, заради умните където не вярват че има вирус сега всички с маски на открито и закрито. И дано това помогне
192
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен Как ще го линчуват като той не живее тука. Но каква полза от линчуването, трябва да се освободим докато не е станало късно. Ето вижте как на всичко намират цаката, водни оръдия, забрани за протести, глоби и използване на пенсионери да доносничат кой къде ходи и какво прави като им плащат за това. Предполагам че тия които ще пишат доноси и ще правят снимки за маските ще са пак пенсионери.
191
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как ще спортуваме със маски на открито, особено при децата е вредно дете без cпорт не може да расте. Който го е страх от вируса да си носи маска, щом е със маска значи вируса няма да го хване.
190
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 195Цял ден на работа с маска, без да му пречела, и после другите имали медицински проблем. Ходи се прегледай, брато, но не само при доктоп, но и хри психиатър.
189
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гадовете,иска да печелят от глоби,долу герб и слугите им,ще гласуваме за герб на 31 февруари
188
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Миене на ръцете, маски от всички, дистанция и редовно проветряване на помещенията. А-у-у, колко страшно. ... да си миеш ръцете.
187
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен "Страшното тепърва предстои. За всичко са виновни корумпираните медии които раздухват едно и също." НАПЪЛНО ПРАВ СИ МЕДИИТЕ СА ПРОДАЖНИЦИ либерали.От началото да прехода разбрах това че са продажници, Тогава още не знаех че това което налагат не е демокрация а либерална демокрация. От нея няма отърване. Вижте колко послушни и наивни са западните страни. Всичко в либералната утопия е един порочен кръг от който няма излизане. Не стига това ами робовладелчество дойде....Ясно се вижда
186
25
 
5
 
! Отговори
До 192 преди 3 години
Ако не можеш да дишаш, проблемът не е в маската, а в теб самия. Имаш сериозен медицински проблем. Маската не пречи на дишането. Това го знам, както от информация за изследвания в това отношение, така и от личен опит и от опита на хората около мен. Как така на нито един колега маската не му пречи да диша, а цял ден сме на работа с маска?
185
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вие другите мерки не може да ги накарате да спазват че тази ли?????
184
3
 
23
 
! Отговори
от заглав. преди 3 години
Най леката мярка не е маската защото ти пречи да дишаш два пъти един път истински втори път като ти бърка в джоба. Най лека мярка е дистанзията , тя не струва пари но те не търсят най леката мярка а най комерсиалната както и всички други мерки са такива. Много се забогатява от това вирусче а и правата на хората хитро и леко се отнеха ей така като летен дъжд.
183
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Време е зомбитата да се събудят
182
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Страшното тепърва предстои. За всичко са виновни корумпираните медии които раздухват едно и също.Не е страшно да ходят робите с маски по улиците... Страшно ще стане когато ще искат отрицателен тест всеки месец от работното място,отрицателен тест да пътуваш в чужбина, да ходиш на училище. Примерно едно 4 - членно семейство всеки месец когато започне да се бърка 510лв. за 4 теста, тогава ще стане страшно. И за всичко е виновна пишман медията ( днес, бнес, кес, вести, мести и прочие "медии" ).
181
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако ви карат да правите нещо и не могат да ви обяснят логиката, значи крият нещо от вас.
180
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До сега не вярвах на приказката за алъш-вериша с маски, но вече поставям под въпрос всичко, свързано с ковида.
179
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако ме глобят, за колко време съм свободен? За един ден или до полицая на другия ъгъл? Абе я ....
178
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако Борисов въведе тая безумна мярка, не само ще го свалят от власт, но може и да го линчуват.