Българска или славянска: Нужна ли е промяна в името на празника на 24 май?

Според Борис Вангелов БСП са показали, че са повече социалисти
21 окт 2020 23:00, Нели Христова
116
Българска или славянска: Нужна ли е промяна в името на празника на 24 май?
Снимка: БГНЕС

Миналата седмица учени и политици обсъдиха предложението на "Обединените патриоти" за промяна на името на 24 май - от "Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост" в "Ден на българската писменост, просвета и култура”. Наука или политика надделява в спора за името на празника?

"За пореден от БСП показаха, че са повече социалисти, отколкото българи. Няма да бъде оттеглен законопроектът. Мисията на Кирил и Методий във Великоморавия е напълно неуспешна. Техните ученици идват в България, тук по нареждане на българския цар те започват да превеждат книгите на старобългарски", каза депутатът от ВМРО Борис Вангелов в предаването "Денят ON AIR".

Той добави, че кирилицата е съставена на територията на Царство България, изпълнявайки политиката на българския цар.

"Учениците на Кирил и Методий също са българи, с изключение на Гораст, който е от Великоморавия. Този спор се води между една малка група, която е против България, и голямата група на учените, които знаят, че това е българска азбука и трябва да е Ден на българската писменост", отбеляза депутатът.

По думите му векове наред тази азбука не е била наричана кирилица.

"Русия не може да приеме, че народ, който е бил 500 г. под робство, всъщност е дал писмеността и културата. Има и обективни учени в Русия, които признават българския принос. Обществените дебати вървят много добре. Няма славянска писменост, има българска писменост", подчерта Борис Вангелов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той коментира и хвърлянето на яйца и домати от протестиращите по сградата на Министерството на отбраната.

"20 човека бяха пред министерството. Грехота е да хвърляш и храна, не е нормална такава омраза от българи към българи", посочи народният представител от ВМРО.

Според него не всички социологически проучвания са обективни. "В края на мандата имаме 7-8% реални, на изборите не отиват 100% да гласуват. 3,9% от 100-те означава, че си в парламента, а не извън него", отбеляза Вангелов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ОСТАВКА! И спрете опростачването на българския народ! Разгонете небългарската партия ВМРО с нейните смешни дейци и най-паче с нейния главатар - бивш ченгесарски доносчик, слуга на чужди интереси, ментално и хормонално сбъркан!Да живее България, горда, отърсила се от фалшивия национализъм и неговите разпространители, паразитиращи върху тялото Й!
105
1
 
1
 
! Отговори
Знаещият II преди 3 години
.. а после е била направена Реформата на Академията (Руската Академия), при която са отпаднали много ненужни литери. Та, незнайковци, погледнете истината в очите! Отделно, в съвременния български език има хиляди думи, влезли от руския език през 19 и 20 вв. Даже при обявяването на Незавсимостта на България, в речта на Фердинанд (написана от Ал.Малинов) има новоруски думи. Има и заемки от други Славянски езици (напр."влак").Сега се играе танц на простотията на разни жалки новоизлюпени политичета.
104
0
 
0
 
! Отговори
Знаещият преди 3 години
Гледам колко жалка и неграмотна е реакцията, слугуваща за жълти стотинки на властниците! Спорят с Историята, отричат написаното от Черноризец Храбър, от другите ни древни книжници!И понеже знам генезиса на тази реакция, си казах:"Защо не ви ощипя дупетата, ама болезнено?"И рекох да им кажа, че съвременните българи пишат на азбука,, наричана в цял свят кирилица и много често РУСКА! Да, ние не пишем на средновековната българска графика, а на поевропейчената графика при Реформата на Петър Велики,
103
2
 
1
 
! Отговори
До 98 преди 3 години
Не е вярно, Ленин е мошеник, Сталин я създаде докато беше у клозета.
102
1
 
3
 
! Отговори
ОСТАВКА преди 3 години
Вместо да подадат оставка се занимават с глупости срещу пари, кой как може да гепи било от НПО или политтехнолози отвъд океана едни пари има за вземане. Тея от чийто редове са и тея които ги подкрепят след два три месеца ще са в политическото небитие като дръзнали да проведат културен геноцид.
101
1
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Русия им е виновна на всички . Тоя сигувно си повтаря мантрата "няма да питам путин как да си кръстя сина", а в кръчмата му се смеят, че от това е хванал разстройство.
100
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стотици години промяна не е била нужна, а сега е нужна. Защо точно сега?
99
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На кирилица пишат и в Монголия. И те ли са славяни? Бе, тия хора нямат ли си работа някаква, че все с глупости се занимават? Официален език в Румъния е бил черковнославянският. И те са писали на кирилица. В старите църкви стенописите са правени от български майстори. Преди да завземат турците Търново, голяма част от библиотеката е изнесена в Румъния, за се запазят книгите. И за разлика от македонците, румънците винаги са го признавали този исторически факт, че сме им дали четмо и писмо.
98
2
 
1
 
! Отговори
еничарин преди 3 години
До БорисА бе,,като не си в темата защо дращиш глупости!?Вместо да вярваш на един грък,дето се мисли за много хитър,по-добре прегледай архивите на Ватикана,и тогава дрънкай глупости за "избити родове"!Още хан Кубрат е бил християнин,!
97
3
 
4
 
! Отговори
антиседераст преди 3 години
До 103 ЧебурашкаНе се напъвай Няма да постигнеш положителен резултата тъй като си доста бос по темата и с нисък мозъчен капацитет
96
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Азбукага е създадена от Ленин и затова трябва да се казва Лениница.
95
8
 
7
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
Ще ви с ам два цитата, на българският поет Яворов и на чешкият писател Чапек и всеки да си прави изводите. Пею К. ЯВОРОВ: Православието и славянството са две *** кожи, с които отдавна се прикрива хитрият руски вълк.Капел Чапек Всички руснаци с охота се наличат славяни, за да могат да нарекат след това всичко славянско руско!
94
2
 
5
 
! Отговори
махнете го тоя преди 3 години
ВМРО Борис Вангелов играе по американска ***, докога такива *** ще бъркат в мозъците на цели поколения и ще им прилагат политтехнологии за обезличаване.
93
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 96 АнонименНе се прави на историк след като нямаш мозък да си напишеш името си даже
92
3
 
2
 
! Отговори
Борис преди 3 години
Изтребил над 50 български рода, за да наложи кирилицата и християнството.
91
0
 
0
 
! Отговори
До 98 преди 3 години
Сега вече е ясно защо е убил своя син.
90
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименИван Грозни е наполовина руснак,наполовина е българо-византиец!Той си е бил с българска кръв.
89
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До kirezaОт днешна гледната точка,имаме различни славянски държави,но в миналото славянския език е бил еднакъв хилядолетия наред,тъй като славяните са едни от най-старите европейски народи и винаги са си живяли в Европа,но поради отдалечеността помежду си(тъй като в миналото за заемали доста по-големи територии от днес),постепенно се разделят на диалекти,след това,когато се създават държавите в Европа,постепенно са се обособили различни славянски езици,а някои от племената са били асимилирани
88
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По времето на Кирил и Методий,а и след след това по времето на техните ученици и последователи,думата и израза ,,славяни'' не е съществувал.Това са измислени истории от наследниците на руската корона след Иван Грозни който превзема Казан,и с това започва ,,разширяването'' на Великата Руска Империя на Юг и Изток през българските държави.До тогава Москва е била само Княжество поради липса на територии.И земята им дадохме,и народа им дадохме,и АБВ-то им дадохме и пак няма благодарност днес.
87
3
 
0
 
! Отговори
kireza преди 3 години
Още преди 14000 години и българи и рускоезични са живеели на териториите,сега заляти от северният ледовит океан и са били един народ...След потопа и заледяването на териториите,са се преселили на юг!Някои са се спуснали почти до Египет,други са основали Троя,част са се заселили на Апенините,други в Испания и остров Малта,под името ЕТРУСКИ...Част са се заселили на Балканите под името ТРАКИ....