Местим стрелките на часовника тази нощ

Връщаме се към зимното часово време
24 окт 2020 09:52, Елка Василева
41
Местим стрелките на часовника тази нощ
Снимка: архив, БГНЕС

В 4.00 часа през предстоящата нощ /събота срещу неделя/ се връщаме към зимното часово време.

Това означава, че връщаме стрелките с един час назад. Така 4.00 часа ще стане 3.00 часа и ще имаме един час повече сън, което ще ни даде възможност по-лесно да се адаптираме към зимното часово време.

Астрономическото часово време е това, което използваме от октомври до март, тоест зимното. Лятното часово време се използва, за да се получи по-добро съвпадение между светлата част на деня и активните часове на работещите и учещите. Това би следвало да намали разходите за осветление. Първоначално е въведено в началото на XX век в Германия. В България се прилага от 1979 година.

Дискусията в ЕС да се прекрати практиката със смяна на часа не завърши с решение по въпроса през 2018 г. Като резултат прекратяването на смяната на часа в рамките на съюза се отложи за 2021 г. 


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
4
 
0
 
! Отговори
байван преди 2 месеца
Няма стандартно и нестандартно време . Времето е едно - астрономическо .А кой и как си наглася часовника и живота спрямо това време е нещо съвсем друго. Аз лично предпочитам вечер по до късно да ми е светло отколкото да е светло сутрин рано т.е.лятното . Много се надявам ,когато пак започне да недостига ел.енергия, поради електромобилите например, да върнат смяната на часовото време и да кажат ,че всъщност е много полезна.
29
2
 
1
 
! Отговори
байван преди 2 месеца
До Случаен минувач

Когато я загубиме тая идиотщита ,тогава ще я оцените , колко хубава е била ,защото аз си спомням времето когато я въведоха и как всички я оцениха като най-великото изобретение.
28
3
 
4
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 месеца
Дано вече да се спре с тази идиотщина. Дори само на лятно време да се остане, пак е по-добре от това непрекъснато да се въртят стрелките.
27
1
 
7
 
! Отговори
от Варна преди 2 месеца
Преди 10на години работих по корабите и намериха товар от Украйна за Тайван. Капитанът беше малко хахав и вика, няма да сменяме часова зона през два-три дена, а само ако трябва. Минахме Суец и вече след Индия почна да съмва в 1-2ч корабно време, боцманът взе да настоява да му говорим, че не е удобно. Лягаш примерно в 17ч и ставаш в 0100 за сутрешна вахта/работа. Накрая кандиса и завъртяхме направо с 5ч и готово. Това със зимното е нищо,...само 1час, юе го преживеем
26
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аз съм да си останат и астрономическото и лятното време, но ако остане само едното, нещата са пределно ясни, връщаме се към това, което беше преди 1979 година. Лятното време е подходящо за лятото и не е подходящо за зимата, докато астрономическото време е подходящо за през цялата година. Има държави, в които надделяха малоyмниците и си въведоха лятното време, след което им се наложи с масови протести да се върнат към астрономическото време.
25
4
 
8
 
! Отговори
681 преди 2 месеца
Простотиите на тези от запада край нямат!
24
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това човечество е толкова тъпо, че не може да разбере, че смяната на този час ти съсипва природния биологичен ритъм. Вече от много дълго не ми е чуждо да знам, че българина е най-големия *** и умствен деградант на тази планета. Успешно са ни изсмукали мозъците още поне преди повече от 60 години насам. Поздравления. Носете си маските и бъдете тъпи. По лесно е да нямаш съзнание и да вярваш, че имаш някакъв смисъл.
23
17
 
6
 
! Отговори
Кривославен преди 2 месеца
България нали реши да остане на лятно часово време? Дано това "местене" на стрелката утре да е за последно. Тия, които искат постоянно да са на тъмно, да заминават на север.
22
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Дали някой си мисли, че като остане лятно часово време, няма да има зима? Щом има плоскоземци, нищо чудно някои и така да си мислят....
21
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
до 21,

главоломно прост си, времето от 24 часа, 7 дни и 365 часа е измервателно изобретение на хората. Бе това го дават дори по телевизията, каква природа какви 5 лева. Не мога да повярвам, губя вяра в човечеството, заклевам се.
20
3
 
8
 
! Отговори
Пена общата преди 2 месеца
Колко стрелки трябва да преместя за една нощ? Питам за една приятелка
19
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Днес в 4,00 часа през нощта ще го преместим заедно
18
7
 
8
 
! Отговори
Зимно време преди 2 месеца
Аз съм зимното време и ся ше ви спря тока в 16:30 и ше се чудите да спите ли, да работите ли, да вечеряте ли или да акате. Кавали.
17
8
 
8
 
! Отговори
пръ преди 2 месеца
До Климата
Иди там на север, къде вечно е тъмно и ги питай що се самоубиват.
16
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
как да си преместя "стрелката", като точно по това време тя показва твърдо 12 часа?
15
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
какви икономии от осветление, като ламБите си светят денонощно?!
14
20
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Трябва да остане само лятното часово време.
13
9
 
14
 
! Отговори
Климата преди 2 месеца
До времето, хората тука, от далечни времена до 1979 г., са си живели по астрономическото (зимни) време, ама не са знаели горките, какво изпускат ... За нашата географска ширина, зимното време е ОК, слънцето най - високо, малко след 12 ч (зимно време). А какво пречи, малко по ранното стъмване , ще се загубиш ли?
12
3
 
7
 
! Отговори
До бай Тъпчо преди 2 месеца
Накефи ме, и аз съм от клуба на зевзеците и 35 г. живея със себеподобен. И моят ръси подобни бисери и се смеем като изоглавени. Да речеш, че всичката ни е наред...не е баш така, ама с майтап по-лесно се живее. Ако и двамата не бяхме такива, сигурно и 3 м. нямаше да изкараме.
11
3
 
8
 
! Отговори
наблюдател преди 2 месеца
Всички го местят днес, красота!