Ваксина срещу коронавируса в България – около Нова година

Има договорени дози от 2,5 млн. от препарата за рисковите групи
24 окт 2020 07:38, Елка Василева
230
Ваксина срещу коронавируса в България – около Нова година
Снимка: архив, БГНЕС

Оксфордската ваксина срещу COVID-19 ще е в България около Нова година. Най-напред от нея ще се възползват безплатно рисковите групи - хора с хронични заболявания и възрастните. Това съобщи пред “Труд” зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков.

“Силно се надявам по Нова година ваксината да е в България. Фирмата е изключително отговорна и се полагат всички усилия за пълна безопасност на препарата, който предстои да бъде регистриран от Европейската агенция по лекарствата. България има договорка да получи 2,5 милиона броя от препарата основно за рисковите групи - с придружаващи заболявания и възрастни хора”, каза още Пенков.

Още по темата

Попитан дали в Бразилия след смъртен случай на 28-годишен мъж тестването на ваксината е спряно, той съобщи, че вече има доказателства, че мъжът е бил от плацебо групата.

На 28 август ЕК съобщи, че е подписала договор от името на страните членки с британския фармацевтичен гигант AstraZeneca за доставката на най-малко 300 милиона дози от нейната ваксина срещу новия коронавирус. Споразумението предвижда опция за купуване на 100 милиона допълнителни дози, които да бъдат разпределени според населението на страните членки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


230
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
1
 
14
 
! Отговори
О хо хо преди 3 години
Няма НИКАКВА гаранция, че фирмата, която е взела Най- много ПАРИ ще произведе най- качествената и безопасна ваксина. ПАРИ И ОТГОВОРНО КАЧЕСТВО СА РАЗМИНАВАЩИ СЕ ВЕЛИЧИНИ ВИНАГИ.
129
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Съдията дредЛичи ти, че имаш 2 мозъчни клетки, едната от които не работи !
128
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксината против менингит е една от най-спорните като безопасност. Ако с нея ще се сравняват реакциите, смятай за какво иде реч.
127
1
 
6
 
! Отговори
999 преди 3 години
Не би трябвало втората ваксина въобще да се нарича " плацебо". Значи се ползва ЛЪЖА в световен мащаб от фирмите, създаващи новата ваксина.
126
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За мен целият процес е обърнат с главата надолу. Не е ли редно първо да се произведат, тестват и лицензират ваксините и после да се прецени коя е най-добра и да се поръча? В крайна сметка 41 ваксини са в процес на тестове. А вместо това се предплащат милиони дози на една фирма, за която не е сигурно, че ще произведе качествена и безопасна ваксина, но за да вземе парите, ваксината трябва да изглежда така. На гиганстки лобизъм ми прилича това. Ами ако друга ваксина е сто пъти по-добра?
125
1
 
5
 
! Отговори
До 135 преди 3 години
Благодаря ти за инфото. За мен това е повече от шок. НЕМОРАЛНО И НЕПРОФЕСИОНАЛНО Е ТОВА. Ще потърся повече инфо.
124
1
 
9
 
! Отговори
Обективно преди 3 години
Ваксините имат не само краткосрочни, но и дългосрочни последици, едни от които са автоимунните болести като пр. автоимунен диабет / днес е мноооого разпространен/ и проблемите със зачатието.
123
1
 
5
 
! Отговори
до обективно преди 3 години
Да, би трябвало да е физиологичен разтвор, но не е. Друга ваксина е - ваксина против менингит. Тази информация и има навсякъде - прочети. Да, не бива така, да - шок е, но е факт!
122
2
 
4
 
! Отговори
Обективно преди 3 години
За тези, които не знаят и по- долу коментират - плацебото не е друга ваксина, а физиологичен разтвор. Не защитавам ваксините, но трябва да знаете повече....
121
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Коя нова година? За да е безопасна трябва да е нова година след 15 -20 години евентуално.
120
14
 
6
 
! Отговори
А дано! преди 3 години
Дано дойде ваксината по-рано, че да си караме Коледните празници с приятелите, без да се страхуваме от covid!Който не иска, да не се ваксинира - никой няма да го накара насила! Стига сте ревали срещу ваксините!Много тъповати са някои българи - страхуват се от ваксина, от която със сигурност няма да умрат, при положение, че от covid могат да умрат!
119
4
 
7
 
! Отговори
Обективно преди 3 години
Ваксината НЯМА ДА Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА. КАКТО ТАЗИ ПРОТИВ ГРИПА. Ваксинираните не биха могли " да ръсят вируси и да заразяват" по простата причина, че ваксинирането не се прави с пълноценни вируси, а само с изолирани частички от тях, а те не могат да заразяват. Ваксината би могла да е токсична единствено за ваксинирания човек. Ако не е безвредна. Но абсолютно безвредни ваксини няма.
118
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЧичоКакви внуци ще имаш ти бе, като си скопил децата си с ваксини. Внуци щял да има. Оптимист.
117
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
да не стане като турските ваксини, онеа с оловото, които платихме всички ние а един шизофр*ник министър е на свобода
116
0
 
10
 
! Отговори
бързи и яростни 10 преди 3 години
Астра Зенека обявиха през Юни, че ще правят ваксина, а Декември вече да е готова и изпитана и регистрирана и в България?
115
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Перу отказа да подпише договор с Астра Зенека за закупуване на ваксини, след като правителството е изискало медицинска информация от фирмата, но такава така и не е била предоставена"Дупе да им е яко сега. Най малкото Майдан за това нагло непокорство.
114
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Новина от вчера: Перу отказа да подпише договор с Астра Зенека за закупуване на ваксини, след като правителството е изискало медицинска информация от фирмата, но такава така и не е била предоставена
113
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Въобще не те знам какъв си и не ме интересува. Звучиш като психопат.
112
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дори да не е особено ефективна пак е нещо по-добре от нищо.Е така като ми кажат перфектната ваксина.Няма перфектна ваксина.Само се надявам да не е с някакви съставки които ПОСЛЕ ще установят ,че са отровни.
111
8
 
0
 
! Отговори
Чичо до 109 преди 3 години
Не съм Чичка, а Чичо и не помня 70-те щото не съм бил замислен дори тогава. Дете на демокрацията съм. А че акъла ми е колкото на 50 като теб - за това обвинявай природата, Бог... аз нямам пръст в тая работа :)