Заповед от МЗ: Гимназии и университети в дистанционно обучение, без публика на мачовете

Нови мерки срещу COVID-19 влизат в сила от четвъртък, 29 октомври
Обновена: 27 окт 2020 21:25 | 27 окт 2020 19:08, Красимир Ангелов
264
Заповед от МЗ: Гимназии и университети в дистанционно обучение, без публика на мачовете
Снимка: БГНЕС

Нови противоепидемични мерки въвежда здравното министерство от 29 октомври, четвъртък.

Считано от тогава, за 14 дни (т.е. до 12 ноември), с издадена днес Заповед № РД-01-626/27.10.2020 г. здравният министър въвежда следните противоепидемични мерки на територията на България:

-          Преустановяват се присъствените учебни занятия за учениците в гимназиален етап на образование;

-          Преустановява се присъственият учебен процес във висшите учебни заведения;

-          Преустановяват се груповите извънкласни дейности и занимания в присъствена среда, както и присъствените занятия в езикови центрове, образователни центрове, занимални и други, организирани от юридически и физически лица. Изключение се допуска за дейностите по интереси и занималните за ученици в начален и прогимназиален етап на образование;

-          Преустановяват се присъствените занимания в центровете за подкрепа на личностното развитие;

-          Провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма се допуска при участие на не повече от 30 души;

-          Допуска се провеждането на културни и развлекателни мероприятия (театри, кина, сценични прояви, концерти, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство) при заетост на местата до 30 %;

-          Колективните и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер на закрито и открито се провеждат без публика. Изключение се допуска за международния турнир по тенис Sofia Open 2020, като настаняването на зрителите е най-малко през две седалки;

-          Преустановяват се посещенията в дискотеки, пиано-барове, нощен барове, клубове и др. подобни нощни заведения за развлечения на закрито.

-          Заведенията за хранене и развлечения (ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе-сладкарници и барове, с изключение на нощните заведения) трябва да осигурят дистанция от 1,5 м. между облегалките на най-близко разположените столове от две съседни маси. Не се допускат повече от 6 души на маса.

-          Собствениците и управители на обекти с обществено предназначение, търговски, административни и други обекти, предоставящи услуги на гражданите, трябва да създадат организация, така че да не се допускат повече от 1 човек на 3 кв. м. в съответния обект;

-          Преустановява се организирането на екскурзии и групови посещения на туристически обекти;

-          На всички пазари, тържища и базари на открито и закрито се създава организация за еднопосочно движение и осигуряване на дистанция от 1,5 м. между посетителите. Работещите и посетителите са длъжни да носят защитна маска за лице;

-          Със същата заповед се посочва, че преустановяването на плановия прием в областите в червената и оранжева зона не се отнася и за дейностите по рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


264
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
185
15
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо трябваше да ВЗРИВИМ държавата та да се сетят че ученици, барове и спортове трябва да се затворят???Защо по дяволите изобщо отвориха училищата??Тези са страшни ***.Но какъвто народа такъв и премиер и министри, всички от глупав по-глупав.
184
6
 
15
 
! Отговори
До Зоро преди 3 години
Ти си много наивен, щом мислиш, че всичко ще свърши след 14 дни. Щом им позволихме да започнат, винаги ще намерят повод да удължават карантината, винаги! И така до 1 юни 21 ( като тази година).
183
17
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Учениците са най големите разпространители на вируса!
182
20
 
20
 
! Отговори
Зоро преди 3 години
Онлайн за 9-12 клас е палиативна мярка. Ще доведе до леко намаляване на скоростта на заразяване, но няма да върне нивата от 120 на ден. Най много да останат на 3000-3500. Щом ги върнат след седмица пак ще има скок.В училищата трябва да останат само 1-6 клас. Т.е Най-много половината ученици. Който иска да учи, ще учи и онлайн. Аз съм научил много повече от книги, отколкото от учители. Всъщност учителя може само да ти каже коя книга да четеш. НИЩО ПОВЕЧЕ. Не мога да обясня на функцион.неграм
181
4
 
27
 
! Отговори
Ученичка преди 3 години
Тази година съм носила повече маска, отколкото сутиен!!!
180
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Помните ли Златена или Златина? Клонингът на Ужасена, Притеснена, Незадоволена и т.н..Тя повтаряше като латерна цяло лято че трябва да се вземат точно тези мерки. Тогава всичко звучене супер откачено, обаче сега стана реалност! Плюс това че университетите трябвало да се закрият, защото нямало нужда от висшисти, които не можели да разделят на две кози сламата. Явно това са опорните точки на структурата, която прокарва политиките на СЗО и стои зад щаба. Нищо чудно това да е самия Мутафчийски!
179
7
 
16
 
! Отговори
пълна тъпня преди 3 години
И след тези жалки забрани вируса ще изчезне ли?Тази "борба" от срана на държавата изглежда все едно че се борят да спарат вятъра!
178
11
 
19
 
! Отговори
Зоро преди 3 години
Абе истукания, за какви години говориш? Заповедта е за 14 дена.Всичко се наваксва - само умрял не се възкресява, освен ако не вярваш в басни.
177
13
 
20
 
! Отговори
Зоро преди 3 години
До Вълко ЧервенковТе вече умряха 3 учителки, доколкото знам. Колко още ще умрат в резултат на този експеримент на министърчетата, не се знае. Поради досегашните глупости поне още 10.Дали съзнават, какво извършиха или си спят ей тъй сладко? Дано пак не им хрумне да ги връщат. Трябва да останат само до 5-6 клас в училищата.
176
17
 
24
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
Добре де, как си представяте, господин министър, студенти по медицина, ученици с технически специалности и други да се обучават дистанционно? Какви кадри ще се произведат от липсата на практика в следващите години? Как ще оперира хирург, който се обучава дистанционно да прави операции? Представете си какви хирурзи ще ви оперират в следващите години и какви зъболекари ще ви правят зъбите. Не може дистанционно да ви направят зъбите и операцията.
175
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонимеНВ големите магазини има достатъчно място.Малките магазини ще трябва да фалират ако спазват това предписание
174
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Коледни банкети,базари новогдешен концерт на Батенберг....ей тая тишина чаках!
173
8
 
23
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
НЯКОЙ ПРОЧЕТЕ ЛИ Я ТАЗИ СТАТИЯ!!ТИЯ СА ИЗКУКУРИГАЛИ!!НА 3 МЕТРА РАЗСТОЯНИЕ ТРЯБВА ДА СМЕ В КАУФЛАНД И ДРУГИТЕ ПОДОБНИ !!! ОТКАЧЕНО
172
11
 
21
 
! Отговори
Зоро преди 3 години
Все пак им налях малко акъл. На 80-те % не мога.Не знам дали не е късно. Утре ще има около 3000 заразени и 40-50 трупа..Учебните занятия трябва да са до 4 клас. Иначе ефектът ще е малък и ще се компрометира.Не мога да разбера неграмотните завършили, какво си мислят че са достигнали с обучението си. Очевидно нищо.
171
12
 
20
 
! Отговори
Вълко Червенков? преди 3 години
Добре, че има малко адекватни в МЗ, че ако се чака на Вълчо изцъкленият, няколко стотици починали учители не са му проблем. Този човек си прави експеримент с децата ни. Той явно няма представа или не иска да осъзнае, че заради него може да умрат невинни учители и ДЕЦА.
170
3
 
27
 
! Отговори
Родител преди 3 години
Това решение не трябваше ли да го вземе Кумчо Вълчо (Вълчев) или той е толкова некадърен че и това не може да прецени. Просто е *** Маринкин и не смее да изрази становище по нищо. Просто ни управляват Амбриажи, вече няма мъже.
169
5
 
12
 
! Отговори
Бавареца преди 3 години
Ах зо, забравих да ви кажа най-новата идея на немците - пълно затваряне по Коледа 4 седмици.Не знам дали при вас се говори за това, но в Германия всяка година никой не работи от 15.12. до 6.01.Така че, тази година може а затвориш всичко от 12.12. до 10.01. за 30 дни и повечето са празници.Ако съм при тъщтата през цялото време, ще изкукам, но жена ми иска да ходиме там за Коледа.
168
27
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Народа е против затварянето та училищата.Да не би да е изригнал вулкан, че да ги затваряме.
167
5
 
17
 
! Отговори
АнтиБайдънист преди 3 години
Не по темата ,но само да кажа на 3 ноември Тръмп ще размаже педофила Байдън както Байерн размаза Барса.Просто нямам търпение да споделя радостта си ,макар още да не се случило.
166
15
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
он-лай обучението емижи да те лажимцелта на елитът е новото поколение да е необразованотъъъпода може да се манипулира и направлява чрез цос.мрежи като дообитъктова е целта на хремата ковидпсичически да ви управляваттогава могат да си правят с вас каквото си поискатможете да им предпишете имотите сида ви накарат да полудеететова искат и са на път да го постигнатно не при всички ще мине номера