Да бъдат ли затворени всички училища или младите да се срещат с вируса?

Във ВУЗ-ове и гимназии ще учат дистанционно
Обновена: 28 окт 2020 09:13 | 28 окт 2020 09:07, Красимир Ангелов
128

Епидемията от Ковид-19 продължава да бъде водеща новина в живота ни. А със заповед от снощи гимназии и ВУЗ-ове преминават на онлайн обучение. До колко връщането в училище след лятната ваканция увеличи броят на заразените?

Още по темата

"Най-вероятно срещите между младите хора в училищните сгради е дал принос за разпространението на вируса. Приносът си е дал и времето, промяната в температурите, както и влажността на въздуха. Това, че стоим в затворени помещения, през лятото хората бяха отпуск, а пък сега са тръгнали на работа. Ситуацията не е толкова драматична, колкото изглежда", каза бившият зам.-министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в студиото на "България сутрин".

Той подчерта, че броят на хоспитализираните не е нараснал 10 пъти, а 2 пъти и данните трябва да се разгледат внимателно.

"Образователните институции и училищата са възможно най-безопасната среда. Ако има някаква причина да се е разраснала заразата след 15 септември, тя е минимална. Това е политическо решение на министъра на здравеопазването, но не е толкова експертно. Говорихме, че образователната система ще продължи възможно най-много да работи, а при абсолютна необходимост ще премине в дистанционна форма", коментира Юлиан Петров от Синдикат "Образование" в КТ "Подкрепа" пред Bulgaria ON AIR.

Той допълни, че в момента имаме по-малко от 2% болни, карантинирани или заразени ученици.

"Ако погледнем назад - грипна ваканция излизахме при 30% болни, а не само заразени. Имаме около 500 болни учители, но много от тях започват много сериозно да се страхуват. Бърнаут ефектът при тях последните години надделява и на тях им е все по-трудно", каза още Петров.

Д-р Кацаров посочи, че грипна епидемия и грипна ваканция се обявява при регистрирани случаи над 200 на 10 хиляди души население.

"Не трябваше да спират училищата, включително и пролетта. Не е това мястото и развъдника на Ковид-19. Има стратегия за противодействие на този вирус. Тя включва това, че децата трябва да се срещнат с вируса, за да развият имунитет и да се превърнат в бариера пред разпространението му. Алтернативната стратегия на това, което се прави в момента, е да се фокусира защитата към уязвимите групи. Но това изисква много сериозна организация, каквато ние не създадохме", категоричен е бившият министър.

Юлиан Петров добави, че нямаме крещяща нужда от това да затворим образователната система.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
13
 
! Отговори
Dido преди 3 години
То стана банално, но пак да попитам!!! При условие, че цял свят казва,че имунитет развиват не повече от 7% от заразените, за какъв имунитет у младите говорим и каква бариера ще правим от тях!?!При условие, че многократно се потвърди,че грипните ваксини намалят съпротивителните сили на организма срещу Ковид 19,защо тези седмици българите се редят на опашки за ваксинация!!!ЗАЩО все още в БГ този вирус се сравнява с грип?!?!
32
6
 
2
 
! Отговори
българин преди 3 години
Даже да добавя, че вече се появиха вицове и легенди, как Иванчо и Марийка се разкашляли и разкихали и помолили да ги освободят от училище, че може да ги е хванал коронавируса - за да излязат после навън да карат колело и да играят навън или в къщи на компютърни игри! Само и само да не учат!
31
7
 
3
 
! Отговори
българин преди 3 години
"Ако погледнем назад - грипна ваканция излизахме при 30% болни, а не само заразени."Е казал бившия зам. министър. И аз като погледна назад, даже като една трета от класа се изпоразболеят, със всички симптоми проявени на макс, пак казват, че нямало условия да обявят грипна епидемия и ваканция!Чак като се натръшка половината клас, ама болни в къщи, тогава вече казват, че официално ще има грипна ваканция! А сега какво? Няколко души с позитивни тестове и - опа! Дистанционно обучение!
30
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До училище - мъчилище!!!
29
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дори и да е пропаганда този вирус, защо работят заведения, молове и т.н....Като е толкова страшно положението да затворят местата където се събират много хора, белким се оправят нещата.Разбира се осъзнавам че държавата ще спре, но като толкова са застрашени хората да затварят, иначе няма смисъл с говорене само.
28
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НОВ РЕТ С ИНТЕРНЕТ
27
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те хубаво няма да ходят на училище, но това не значи, че няма да се събират по кафенета, молове и тн. Можеш да ограничиш малките деца, но подрастващите няма как.
26
3
 
1
 
! Отговори
Бойко, преди 3 години
До бацоВремето ти е минало....Господ се завръща за второто си пришествие1
25
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре де, нали тия деца имат родители, баби и дядовци и т. н.?То детето на 10 лесно ще го изкара, ама като го пренесе на всичките си роднини?Акъл море, глава кофа!!!
24
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До wwДецата като минат през вируса стават минимум вирусоносители. Следва карантина, хайде при мама и тати и техните роднини плюс приятелите на децата. За 10 дни от едно заразено дете ще станат поне 5-7 болни. След още 2 седмици пламва половината квартал, защото и времето - хладно, мъгла, дъжд помага за бързото разрастване на болестта. Изходът е дистанционно обучение и родителите да си поемат грижите за децата. Както са ги възпитавали, така ще бъде . Издържат ли 2-3 месеци с рядко излизане - ОК
23
0
 
7
 
! Отговори
училище - мъчилище!! преди 3 години
Като в казарма всичко под строй и насилствено те ни правят папагали и доносчици!Време е да ги заменим с Интернет! Стига тази уравниловка и промиване на мозъците!
22
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва на учителите да им се плаща допълнително за труд във вредни условия и да се лекуват като нашите тарикати във ВМА. Ако искат със Спартан или с джипки да си ги карат от цяла България, но е подло да тикаш някакви хора напред, за да защитиш себе си!
21
4
 
21
 
! Отговори
Klinghoffer преди 3 години
К'ви са тия дивотии? Нали децата като лепнат вируса в училище, ще го занесат вкъщи да заразят мама и тати и баба и дядо, пък мама и тати ще изпозаразят колегите си и накрая ще се зарази цялата държава?
20
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как пък един път не се стойте да да затворите банките...
19
4
 
3
 
! Отговори
Нима не знаете? преди 3 години
Че Господ заразява и изцелява, убива и съживявя! Всичко е от Бога дадено!
18
1
 
6
 
! Отговори
НВ Вирусат преди 3 години
Пред Неговото Величество всички сме равни като пред Бога! Няма вече Герб,БКП-ДС...
17
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И ква е файдата да затворите училищата, а МОЛ-овете да работят? Сега вместо на училище, ще се събират там
16
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 14Проблема е че много хора ще останат на улицата, кредити, разни други ла*на.... Иначе да затварят, ако ще е карантина, да е като хората, всичко друго е празни приказки.
15
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е как ще направиш така, че децата да минат през вируса, без да го предадат на възрастните около тях? Кво, да изолираме децата ли?
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
к.2, депутатите от БеСеПето се правиха на юначаги и ковидът ги налази бързо. Сега да се покаже Кире Дойчемарката от Гоцето и да се прави на юнак-македонец. И агите се правят на аслани, но и тях Онзи отгоре ще ги натърколи.