Да бъдат ли затворени всички училища или младите да се срещат с вируса?

Във ВУЗ-ове и гимназии ще учат дистанционно
Обновена: 28 окт 2020 09:13 | 28 окт 2020 09:07, Красимир Ангелов
128

Епидемията от Ковид-19 продължава да бъде водеща новина в живота ни. А със заповед от снощи гимназии и ВУЗ-ове преминават на онлайн обучение. До колко връщането в училище след лятната ваканция увеличи броят на заразените?

Още по темата

"Най-вероятно срещите между младите хора в училищните сгради е дал принос за разпространението на вируса. Приносът си е дал и времето, промяната в температурите, както и влажността на въздуха. Това, че стоим в затворени помещения, през лятото хората бяха отпуск, а пък сега са тръгнали на работа. Ситуацията не е толкова драматична, колкото изглежда", каза бившият зам.-министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в студиото на "България сутрин".

Той подчерта, че броят на хоспитализираните не е нараснал 10 пъти, а 2 пъти и данните трябва да се разгледат внимателно.

"Образователните институции и училищата са възможно най-безопасната среда. Ако има някаква причина да се е разраснала заразата след 15 септември, тя е минимална. Това е политическо решение на министъра на здравеопазването, но не е толкова експертно. Говорихме, че образователната система ще продължи възможно най-много да работи, а при абсолютна необходимост ще премине в дистанционна форма", коментира Юлиан Петров от Синдикат "Образование" в КТ "Подкрепа" пред Bulgaria ON AIR.

Той допълни, че в момента имаме по-малко от 2% болни, карантинирани или заразени ученици.

"Ако погледнем назад - грипна ваканция излизахме при 30% болни, а не само заразени. Имаме около 500 болни учители, но много от тях започват много сериозно да се страхуват. Бърнаут ефектът при тях последните години надделява и на тях им е все по-трудно", каза още Петров.

Д-р Кацаров посочи, че грипна епидемия и грипна ваканция се обявява при регистрирани случаи над 200 на 10 хиляди души население.

"Не трябваше да спират училищата, включително и пролетта. Не е това мястото и развъдника на Ковид-19. Има стратегия за противодействие на този вирус. Тя включва това, че децата трябва да се срещнат с вируса, за да развият имунитет и да се превърнат в бариера пред разпространението му. Алтернативната стратегия на това, което се прави в момента, е да се фокусира защитата към уязвимите групи. Но това изисква много сериозна организация, каквато ние не създадохме", категоричен е бившият министър.

Юлиан Петров добави, че нямаме крещяща нужда от това да затворим образователната система.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На умниците-стратези искам да кажа следното: Ако оставите децата да се срещат с вируса, нали разбирате, че после и родителите им ще се срещнат с вируса, после пък колегите и приятелите им, и понеже както знаем сме малка държавичка, в която всеки познава всеки, накрая и вие ще се срещнете с вируса. Не е много сложно да се сети човек. Затваряйте училищата, стига с половинчатите ви "мерки"! Затова никой не ви ги спазва - защото всички виждат, че сте се оплели като пате в кълчища!
12
19
 
6
 
! Отговори
ww преди 3 години
Младите трябва да минат през вируса! Старите и болнавите да си се пазят!
11
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да затварят всичко, само хипермаркетите да останат.Щом е толкова зле положението, не трябва нищо да работи.
10
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Младите като се срещнат с вируса нали ще го заведат и домовете си при родители, баби, дядовци. Безумие е хора да пропагандират такова нещо.
9
0
 
6
 
! Отговори
бацо преди 3 години
До ЗАТВАРЯЙ...5Нещо не съм чувал да е мутирал вируса. Не говорят за щамове. Ще вземе да излезе нещо друго, дето зависи от това колко зараза си поел или вдишал като доза. Например като при Холерата.
8
13
 
6
 
! Отговори
Случаен преди 3 години
Браво - един разумен човек!
7
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако не се затворят училищата и детските градини ще има още по голямо разпространение на заразата и нови смьртни случаи
6
4
 
14
 
! Отговори
един от многото преди 3 години
Само като видя България он еър и не чета. Ротшилд е изкупил повечето медии по света. Ковида е дело на банкстерите Илюминати.
5
5
 
16
 
! Отговори
бацо преди 3 години
Защо трябваше да пламне толкова много, за да се сети калинката Вълчев какво трябва да направи. Сегашния резултат със скока на болните бе предсказуем на 100%, но някакви мижави мерки се взимат чак сега. Това означава, че калинките са го направили умишлено и нарочно с цел геноцид. Тези са абсолютни престъпници.
4
8
 
12
 
! Отговори
ЗАТВАРЯЙ... преди 3 години
СТИГА ВЕЧЕ ЕКСПЕРИМЕНТИ С ДЕЦАТА НИ И НАЦИЯТА , КАТО ЦЯЛО!ЯСНО Е , ЧЕ ЩЕ СЕ ЖИВЕЕ С ТОЗИ ВИРУС , ПОНЕ СЛЕДВАЩИТЕ 2-3-ГОДИНИ , ДОКАТО СЕ НАМЕРИ ЛЕЧЕНИЕ ЗА НЕГО!ВАКСИНИТЕ СА ГЛУПОСТ , ЗАЩОТО ВИРУСА БЪРЗО МУТИРА И Е НЕУСТОЙЧИВ....ЗАБРАВЕТЕ!!!
3
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Времето застудя, но чак в последните дни започнаха да пускат топлото в училищата и университетите. Ученици и студенти зъзнеха в сутрешните часове. И се разболяваха. Настинки, грипове, ковид. Кашлят, кихат, разнасят болестите.Не се научиха да пускат отоплението по-рано.
2
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
аз предлагам дупетатите и министрите да се срещат с короната най-вече! и много бързо ще се изчисти държавата от калинки!
1
7
 
24
 
! Отговори
:) преди 3 години
Данните за заразените учители не са верни.Става дума за ХИЛЯДИ.Аз съм учител и имам 17 заразени колеги.Въобще никъде не са казвали. Някой са със симптоми загуба на вкус и мирис но не са си правили тест защото нямат тези пари.