Нов локдаун може да сложи край на цивилизацията, каквато я познаваме

Психологическата криза вече е налице, смята Христо Монов
Обновена: 28 окт 2020 13:02 | 28 окт 2020 12:58, Красимир Ангелов
200
Нов локдаун може да сложи край на цивилизацията, каквато я познаваме

Ако бъде въведен нов локдаун дори за два-три месеца, подобно на този през пролетта, това ще доведе до края на цивилизацията такава, каквато я познаваме. Това заяви психологът Христо Монов в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Светът все още не е пригоден за онлайн форма на обучение, най-вече България. Дори в София все още има деца, които нямат достъп до подобно обучение. Кризата с Covid ни показва, че всъщност сводобното движение на хора, капитали и стоки има и своите мрачни измерения като проява на тероризъм и разпространение на пандемии."

"Този хедонизъм, на който се наслаждавахме тези двайсет години, трябва да се трансформира в отговорност", коментира Христо Монов

Гостът изказа тезата, че предстоящата психологическа криза от Covid, за чието задълбочаване през зимните месеци ООН предупреди, вече е налице у нас - "градският транспорт в столицата е една социална работилница, където кихане и кашляне се превръщат в предпоставки за изблици на агресия".

"Ситуацията с коронавируса има повече от едно измерение, а не е само това на страха. Трябва да се набляга върху начините за разрешаване на кризата по различните форуми вместо да се коментира само с езика на страха и недоверието. Ниският по интензитет, но продължителен стрес, на който всички подлежим в момента, е сред основните ерозиращи фактори на имунната ни система", категоричен е специалистът.

Целия разговор с Христо Монов вижте тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изключи заключи
88
2
 
7
 
! Отговори
преди 3 години
Локдаун как се превежда на български ?
87
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хубавата българска дума локдаун.
86
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Модерните богаташи винаги говорят за отговорности, и как трябвало да живеем спестовно, отговорно, да заменим капитализма с по-социална форма. Да сме равни. А какво за тях? те ща са равни ли с нас, или ще си запазят именията, десетките коли и сметки в банки? А диамантите изцапани с кръв на африкански деца ? Няма ли да ги подарят на бедните, нали все ни казват, че черните били бедни и онеправдани, имало расизъм, и белите били виновни. Ами айде всички богаташи да си раздадат богатството на бедните.
85
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако някой се е "наслаждавал на хедонизъм", това са същите богаташи , които пуснаха вируса. Не виждам защо ние трябва да плащаме за това и за каква отговорност говори този неук паун. В последните 20 години бачкам и си плащам данъците. Ако този има проблем с това, да ходи да се застреля. Поредният измислен актьор, който е тук за да ни хвърля прах в очите.
84
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Но ще го направим, защото това е целта в крайна сметка. Събуждате се една сутрин и не знаете къде сте, как сте попаднали там, но вече знаете, че не ви харесва. Твърде късно, няма път назад.
83
4
 
10
 
! Отговори
Totenkopf преди 3 години
Абсоолютни глупости.
82
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма вирус, това е грип, офци такива. Банкерите ви се смеят и с право ви клатят. Щото сте офци. И аз да бях, и аз щях да ви клатя. Като като ви да си отворите очите и да си отстоявате правата, значи не ви трябват.
81
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Активист на БСПчервените бАклуци /като теб/, но от Чайна пуснаха вируса. После се погрижиха да го разпространят навсякъде. Нали трябва да свалят Тръмп, че много ги пляска през ръчичките.
80
5
 
12
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Точно това искат ционистите!!! Вирусът е пуснат от тях.
79
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Локдаун в превод:Под катанец!
78
12
 
16
 
! Отговори
Хахах преди 3 години
Ами нали точно това е целта. Да скапят икономиките, да съсипят всичко и после да кажат че системата се е провалила и ни трябва нова система. А те новата система са я подготвили отдавана. Всичко са го измислили отдавана. Комунистите отново искат да вземат властта и го правят по същия начин както и предния път - чрез тероризъм. Едно време са залагали бомби и трепали интелигенцията. А сега ви заложиха бомбата наречена ковид19.
77
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Локдаун?!Бе вие Български език не знаете ли ?
76
0
 
4
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 3 години
До ЧИТАТЕЛ 70 Не се пиши по-голям ЧИТАТЕЛ от мене, не пиши от мое име, измисли си нещо повече от читател ))) .
75
8
 
7
 
! Отговори
отворко преди 3 години
Според мен плашливите ще умрат
74
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Явно мода ме е чакал дълго на уговорената среща, щом ми напляска 5 минуса за секунда :) Чаках те Тонка, изминах 400 км само за да те видя в червен анцуг, но кадъни нямаше, жалко :)
73
5
 
12
 
! Отговори
футурулог преди 3 години
Предвижда се намаляване на световното население с 30% тоест 1/3. Ще го играем на руска рулетка, който го е страх.. няма значение че го е страх Ковида не пита
72
19
 
14
 
! Отговори
кви гилотина бе преди 3 години
Пич, кви гилотини като при 1 месец без ток ще сме на племена вече. И тогава като няма полиция и армия обяснявай за демокрация и диктатура. Стой си и си надничай иззад маската и недей много да знаеш, че не знаеш какво може наистина да стане. Мангъров първи ще го разкъсат близките на хората, които той убива с безотговорното си и налудничаво бърборене.
71
8
 
24
 
! Отговори
Хаха преди 3 години
Няколко месеца без гюбеци и безцелно шляене и край на цивилизацията - хайде малко по-сериозно.
70
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЧИТАТЕЛЯсно е, че и без теб... цивилизацията няма да загуби абсолютно нищо. Даже ще спечели.