Нов локдаун може да сложи край на цивилизацията, каквато я познаваме

Психологическата криза вече е налице, смята Христо Монов
Обновена: 28 окт 2020 13:02 | 28 окт 2020 12:58, Красимир Ангелов
200
Нов локдаун може да сложи край на цивилизацията, каквато я познаваме

Ако бъде въведен нов локдаун дори за два-три месеца, подобно на този през пролетта, това ще доведе до края на цивилизацията такава, каквато я познаваме. Това заяви психологът Христо Монов в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Светът все още не е пригоден за онлайн форма на обучение, най-вече България. Дори в София все още има деца, които нямат достъп до подобно обучение. Кризата с Covid ни показва, че всъщност сводобното движение на хора, капитали и стоки има и своите мрачни измерения като проява на тероризъм и разпространение на пандемии."

"Този хедонизъм, на който се наслаждавахме тези двайсет години, трябва да се трансформира в отговорност", коментира Христо Монов

Гостът изказа тезата, че предстоящата психологическа криза от Covid, за чието задълбочаване през зимните месеци ООН предупреди, вече е налице у нас - "градският транспорт в столицата е една социална работилница, където кихане и кашляне се превръщат в предпоставки за изблици на агресия".

"Ситуацията с коронавируса има повече от едно измерение, а не е само това на страха. Трябва да се набляга върху начините за разрешаване на кризата по различните форуми вместо да се коментира само с езика на страха и недоверието. Ниският по интензитет, но продължителен стрес, на който всички подлежим в момента, е сред основните ерозиращи фактори на имунната ни система", категоричен е специалистът.

Целия разговор с Христо Монов вижте тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
11
 
16
 
! Отговори
отворко преди 3 години
Стига с тия локдауни който го е страх да мpe
68
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 75Закона на по силния....но все пак има някакви правила.Ако се разпадне наложената правова система, ще бъде всеки за себе си, пак ще оцелее по силния само че физически и с малко мозък :) Едно е да те юрка някакъв 60 кила с напикани *** в цивилизацията, друго е да се срещне с действителността.
67
11
 
14
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 3 години
Този "психолог" никога не е чел историята на Европа, още по-малко на света.Иначе все нещичко щеше да знае за чуми, холери, дезинтелии, пък и дажеза испанския грип, със 100 милиона жертви.А цивилизацията все си върви напред
66
4
 
9
 
! Отговори
конспиратор преди 3 години
Ми нали то това е главната цел бееее!еврика!
65
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква цивилизация в България? За мафиотската диктатура на Боко Тиквата ли става дума? Тя изобщо не може да се нарече цивилизация. Цивилизация е, когато има свободно гражданско общество, което управлява демократично държавата си. Мафиотската диктатура е робство, а не е цивилизация.
64
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не виждам никаква цивилизация! Планетата спокойно може да бъде унищожена!
63
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Казвам ви, че Баце че оправи всичко!Няма доктори, моктори!Баце!Он е началото, средата и краят на всичко бе!
62
10
 
11
 
! Отговори
Локдаун преди 3 години
Можаха и го направиха защото е пълно с роботи и зомбита които ядат спят, промиват им мозъците, гласуват и правят това което им е заповядано!
61
12
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЛОКДАУН БЛА БЛА - ТАЯ ЗИМА ЩЕ ИМА СВЕТОВНА РЕВОЛЮЦИЯ И ГИЛОТИНИ!ТИЯ НИ ПРОБВАТ ТЪРПЕНИЕТО И СЕ ВИЖДА В ИЗСТРАДАЛИТЕ НАРОДИ КАТО БЕЛАРУСКИЯ И БЪЛГАРКСИЯ, ЧЕ ТАКОВА ВЕЧЕ ЛИПСВА. ОЯДЕНИТЕ ЗАПАДНЯЦИ ОЩЕ СТИСКАТ ЗЪБИ, НО СЛЕД ВЕЧЕРНИЯ ЧАС В ПАРИЖ И МЕРКИТЕ В ГЕРМАНИЯ СЛЕД 2 МЕСЕЦА НЕЩАТА ЩЕ СА ВЕЧЕ В РЕВЛЮЦИОННА СИТУАЦИЯ!
60
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 32Вземи прочети каква е разликата между PCR тест и бързите тестове. Впрочем, няма такова животно като Световна докторска организация. Образовай се малко преди са пишеш глупости на търкалета.
59
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какъв хедонизъм, какви 5 лева? Повечето българи и източно европейци пътуват до семействата си в западна европа и обратно. Нищо повече. Някои ходят на спортни събития или концерти, нещо което останалата част на Европа прави от десетилетия. Нищо лошо не сме правили, светът си беше идеален. Просто, въпреки многократните предупреждения, не сме готови за епидемия, каквато беше въпрос на време да се случи. В момента има ваксини - китайската и руската. Но заради студената война, Европа страда.
58
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Де да имаме този късмет,уви комунизма е всевластен,особено в България.
57
4
 
18
 
! Отговори
. преди 3 години
Голема работа! Тамън ще се преоткрият наново забравените истински ценности у хората! Един тотален "локдаун" ще бъде чудесен отрезвяващ шамар за човечеството.
56
2
 
12
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
Аман от вестители на апокалиптични прогнози ... Част от психолозите които пускат подобни публикации имат нужда самите те не от психолог, а от психиатър ... Тя и психологията като наука, май е част от медицинската дисциплина-психиатрия, която навлизайки в дебрите на човешката душемност, стига до задънена улица и после не знае откъде да излезне ... !!!
55
3
 
14
 
! Отговори
Бау преди 3 години
До ПроСтоТоти забеляза ли как от както комарите се скриха болните се увеличиха? Трябва да се помисли по въпроса!
54
8
 
24
 
! Отговори
Мангъров каза преди 3 години
Трябва да свикнем да живеем с вируса.Сега, като ви затворят... питайте го, как ще свикнете с глада и карантината.
53
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много опростено мислите български приятели, нито Баце, нито Р.умен могат да променят сценария! Други са ключови играчи
52
15
 
10
 
! Отговори
Бау преди 3 години
не искаме локдаун. Освен ***. Той иска, за да може да се сърди и да разправя как не спазва нищо и е много смел.
51
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ФактЕ, тогава със сигурност ще стане много по-зле...
50
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само смъртта на Баце може да сложи край на цивилизацията!Както раждането му е сложило началото и.Да се молим за него!