Ексминистър: Направихме здравната система сергия, отдавна е хаос!

Плановите операции са спрени преди баровете, несправедливо е
Обновена: 2 ное 2020 11:53 | 2 ное 2020 11:28, Веселина Йорданова
114
Ексминистър: Направихме здравната система сергия, отдавна е хаос!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Легловият фонд е напълно достатъчен, за да поеме доста по-голямо натоварване с Covid-пациенти. В момента го използваме нерационално, смята бившият здравен министър Мими Виткова.

От чужбина не чуваме да е блокирана системата от нежелание да работи с тази патология, докато у нас това го чуваме непрекъснато, заяви Виткова пред БНР.

Още по темата
"Искаш или не искаш да работиш - трябва да работиш, ти си завършил медицина. Нима когато е имало предишни епидемични взривове, нашите колеги са били по-образовани? И са се справяли с тях. Полиомиелити и какви ли не инфекциозни заболявания са връхлитали света", коментира тя.

По думите й системата отдавна е блокирана, в момента тази блокировка е на показ на обществото, но се е получил преди повече от 20 години.

"Когато я направихме сергия, всички станаха търговци, насила ги направихме търговци всички лекари и всички лечебни заведения и оставихме пазара да решава най-сложните проблеми. Когато сме пуснали търговците в храма, няма храм", допълни тя. Според Виткова пазарът в здравеопазването не работи и това го доказва сегашната епидемия.

Със заканителни жестове и заплахи няма да решим проблема, заяви Виткова, визирайки намеренията на здравния министър проф. Костадин Ангелов да започне обиколка по болниците и да се спре финансирането от НЗОК на лечебните заведения, които отказват да приемат пациенти с коронавирус.

В огромен дефицит сме на медицински сестри, посочи Мими Виткова във връзка със заявеното от Костадин Ангелов, че той самият ще влезе да лекува болни с Covid-19 и ще призове и депутати лекари да направят това. По думите й у нас медицинските сестри са наполовина от необходимия брой, даже под половината.

Мими Виткова смята лятото за пропиляно за организация на здравната система, за да е готова наесен.

"Блокирането на лечението на останалите заболявания не е с по-малък риск, отколкото дефицитът на легла за Covid", предупреди още Виткова.

Според нея по-добрият вариант е в определени болници в големите градове да бъде концентрирано лечението на болни от коронавирус, а останалите да работят в нормален режим и да поемат обичайната патология извън коронавируса, с ангажимент да са готови да подпомогнат с персонал болниците, лекуващи Covid.

"Претоварваме болничната система от незнание. Наистина е трагедия - личният лекар остана лекар на телефона. В редица страни т.нар. извънболнична помощ е ангажирана именно с пациентите, които са на домашно лечение", подчерта Мими Виткова. "Даже контактните лица, които остават вкъщи – те не знаят какво да правят: да се тестват ли, да не се ли тестват…".

По думите й системата и държавата ни е в пълен хаос. Това е загубеното време. Това би трябвало да е сериозна поука за нас", категорична е Мими Виткова.  

"Спряхме плановите операции преди да затворим нощните заведения и това е ужасно несправедливо", коментира бившият здравен министър и добави: "Не ми се ще да изпаднем в ситуация да избираме между живота и глада".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
73,Малко ти е теоретично изказването. В ЕС почти частен лекарски бизнес няма. Здравните каси поемат почти всичко, но на ниски цени. Лекарите не са мотивирани и като цяло малко от тях са богати. Затова и имат проблем с броя желаещи да го работят това и приемат на килограм наши хора. Уравниловката кара местните да не се натискат на такава отговорност и да трябва да учат яко. Качеството самите медици определят като лошо- "За без пари и друг път да идват за същото..."
79
0
 
0
 
! Отговори
Икономист преди 3 години
До Анонимен 73"При капитализма здравеопазването Е свободен пазар както и всеки бизнес - никой не ограничава лекарите да правят бизнес,..."Малко помисли и прочети, преди да драскаш! При кой свободен пазар има "пределни цени", законодателство за определяне на надценки, фиксирани цени за продукт (клинични пътеки) и монопол (в случая НЗОК)?! В кой свободен пазар имаш законово задължение да плащаш предварително (здравни вноски)?!Четете и мислете, моля:)
78
1
 
6
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 3 години
МИМИ ВИТКОВА ЛИ...ХА,ХА,ХАААААААААТАЗИ , КОЯТО КАРАШЕ НАРОДА ДА СИ КУПУВА ЧАРШАФИТЕ, ОДЕАЛАТА И ТОАЛЕТНАТА ХАРТИЯ ЗА ДА ВЛЕЗЕ В БОЛНИЦАТА ЛИ...ХА,ХА,ХААААААААААЕГАТИ ПО МИ ЯРКАТА , КОМУНИСТИЧЕСКА .....С КЪСА ПАМЕТ!
77
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички сме виновни за сегашното състояние!Ние пациентите дето не се пазим и не водим зравословен начин на живот!
76
1
 
15
 
! Отговори
Дедовия преди 3 години
Спешната помощ в българия е за всички, независимо плаща или не плаща здравни осигуровки. Една не малка част от населението на страната отказва да работи и да плаща осигуровки. Но пък за сметка на това здраво точи както здравната система и всички социални помощи. Ако бъдат отрязани от достъп до здравна помощ, за тези които плащат ще има повече. А за разните толерасти които ще ревнат ще ги питам първо да обяснят по кой морал ще вземат нещо мое ще го дадът на някого, който и не е дал нищо.
75
2
 
4
 
! Отговори
млад меринджей преди 3 години
Ексминистър: Направихме здравната система сергия, отдавна е хаос!-----------------Мъ колкуту по-голям е "Хаосъ", толкувъ по-големъ е Далаверката, бе г-н Министре!!!!-))))))
74
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
П03драв от Сидней, в моя щат Ню Саут Уелс, а и в други коронавирус няма, Бризбън, Норт територи, Даруин, Кернс, Куинсланд.
73
3
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До капиталистАлоу, петолъчника, нещо не си в час.При капитализма НЯМА планова икономика!Има само при социализЪма!Държавата спуска план за 5 години - оттам идва думата Петилетка....Явно не си учил политикономия на социализЪма...
72
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В частен застрахователен фонд може да участваш само ако имаш високи доходи и ти правят основен преглед дали си здрав. Плащат повече от държавните, и лекарите гледат да лекуват повече частни пациенти, ако покажеш частна карта веднага те взимат. Но ако почнеш много да е разболяваш частните здравни застрахователи ти изпращат уведомление, че прекратяват договора с теб, ходи при държавните.
71
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много верни думи казани от Мими Виткова. Браво.
70
1
 
4
 
! Отговори
До 73 преди 3 години
Така е, но с малката разлика, че работят или само частна практика или са на държавна работа, а не да привличат пациенти от държавното за преглед и лечение на частно.
69
1
 
10
 
! Отговори
До край преди 3 години
То и капиталистите не работят по този начин.Частните болници в чужбина работят с частни застрахователни фондове, няма намеса от държавата освен регулаторна, дали изпълняват медицинските стандарти.Обществените средства са само за държавните болници.
68
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българите никога не са били правоверни комунисти. При соца бяха освободени от грижата за оцеляване и не-лош стандарт на живот, но тогава започнаха да развиват алчност и жажда да забогатяват и да стават богати капиталисти. И си го получиха.
67
6
 
3
 
! Отговори
Капиталист преди 3 години
Да, капитализма е най-добрата ситема която контролира и регулира бизнеса чрез планова икономика, но българите са прости и не могат да го прилагат.
66
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ИкономистПри капитализма здравеопазването Е свободен пазар както и всеки бизнес - никой не ограничава лекарите да правят бизнес, лекарите при капитализма са едни от най-богатите хора. Държавата помага на здравния бизнес като въвежда насилсвени здравни вноски за населението от което лекарите бизнесмени профитират, ако не може някой да плати, държават плаща на лекаря бизнесмен от здравните вноски.
65
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 66 ".Кой да ги лекува,кой да заложи живота си?"На който това влиза в професионалните задължения. А това, че тук естественият или ака щете, изкуственият подбор на бъдещите медици е въз основа мечти за охолен живот и печалбарство, и в случая тези перспективи се оказаха илюзия, е проблем на "печалившите". Уважение за съвестните и всеотдайни на професията си лекари. Знам, че има и такива.
64
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тоя млади пич от бърза помощ по телевизията го каза най-ясно - дефицит на система.Не може при лека температура и кашлица лични лекар да те праща в болница или за бърза помощ, досега требваше да изработят протокол за личните лекари, да имат китове за взимане на проби, да имат противогрипни ваксини за рисковите групи.......ама на нема нищо, НОЩниците до един се изредиха да одат в Халкидики на море, 5 млрд за здравната система, а тя в колапс от стотина на интезивно лечение, а ние събираме капачки
63
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доктор Мими ВиТакова.... Колко човека получиха СПИН на промоция, заради неизследвана кръв по нейно време? Някой сеща ли се за тоя скандал, и как набързо го заметоха... И как д-р Мими, дето е против търговските дружества в медицината, тихо тихо се озова на шефско място в частен здравен фонд...
62
6
 
8
 
! Отговори
За Ексминистъра... преди 3 години
Май вече сте забравили , как продавахте чаршафи , одеала и тоалетна хартия по ваше време на болните...ха,ха,хаааааааааа...И ГИ КАРАХТЕ ДА СИ ГИ НОСЯТ ОТ ДОМА!АБЕ , МАЙ ПОМНИТЕ КАТО МАЙМУНИТЕ ...ДО 3-мин. СЛЕД СТАНАЛОТО...ХА,ХА,ХАААААААМА--ТО Е ТАКА ПРИ ЧЕРВЕНИТЕ БАБУИНИ...!!!
61
4
 
9
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Айдееее, и тази изпълзя от леговището си!Следва примера на Румен Гечев. Явно другарката е забравила , че лекарите искаха да я линчуват когато беше здравен министър в правителството на Жан Вължан!Сега остава и Чичибаба да се появи и да започне да громи министерство на земеделието!Нямат срама цоциалистите....