Съветът на Европа: България да спре принудителното изселване на роми

Това нарушиава правото на личен и семеен живот на ромите
3 ное 2020 17:00, Нели Христова
391
Съветът на Европа: България да спре принудителното изселване на роми
Снимка: БГНЕС

Българските власти трябва да предотвратят принудително изселване, да се справят със стигматизирането и маргинализацията на ромите и да подобрят достъпа им до подходящи жилища. Това се казва в становището на комисаря по човешките права към Съвета на Европа (СЕ) Дуня Миятович, предаде БНТ.

Становището е свързано с изпълнението на решение от 2012 г. на Европейския съд по правата на човека по случай на изселване на самонастанили се в София роми. Според съда изселването е нарушило правото на личен и семеен живот на ромите.

Миятович смята, че освен сериозното нарушаване на правото на достъп до адекватно жилище, принудителните изгонвания могат да доведат до нарушения на широк спектър от човешки права и трябва да бъдат предотвратени. Тя посочва, че държавите са задължени да ограничат риска от нарушения на правата на човека, свързани с изселванията и да гарантират, че принципите на пропорционалност и недискриминация се спазват при всеки процес на изселване.

Комисарят по човешките права на Съвета на Европа смята, че властите трябва да положат усилия за справяне с широко разпространените предразсъдъци и институционалния расизъм спрямо ромите.

Според нея в България съществуват многобройни пречки пред достъпа на ромите до социални жилища, включително заради обществената съпротива по места, което е станало причина някои общини да отменят строителни проекти.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


391
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Държавата да погледне кои ги завежда тези дела, кои организации, кой ги финансира, кои работят и смучат от там и да почва цялата машина да мачка. Данъчни проверки, спиране на комунални услуги. Разследвания за пране на пари. Кой каквото се сети , да видят колко е лесно да работиш срещу интереса на собствената си държава. Ако пък не са българи, нямат място тук. Хайде аман от лиготии. самонастанили се, ама нямаш право да им пръснеш панаирите!
13
1
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой не е длъжен да ти осигурява безплатно жилище или земя. Работиш плащаш данъци и купуваш или теглиш кредит купуваш и после едва като го изплатиш имотът става твой. На който не му изнася границите са отворени.
12
0
 
29
 
! Отговори
Сержант преди 3 години
Акъл дават, а сега не ги искат. Май интеграцията на това племе е impossible.
11
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази луда ли е и пие ли си хапчетата?!И както каза шкембето който ги жали да ги вземе у тях!
10
1
 
52
 
! Отговори
Ddd преди 3 години
Да видим как европа ще интегрира техните емигранти първо и тогава ще говорим.
9
1
 
50
 
! Отговори
stamen преди 3 години
Самонастаняването как трябва да го характеризираме? Като белег на правовата държава ли? А съпротивата срещу самонастаняване как трябва да се разбира? Като ограничение на личния и семеен живот? Тия хора чуват ли се изобщо какво говорят? Докога тая нашата държава ще търпи подобни унижения?
8
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи Франция може, България не може. Като са им милиона Европа да си ги прибират
7
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къщите на ромите са повечето незаконни.Събарят се къшщи не само на роми, а и на всички, които не са си ги узаконили. Ако те;че процедура по узаконяване няма да им ги събарят. Това в Брюксел знаят ли го или ги информират Йончева и Рада дълбоката?
6
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама приберете си ги в съвета на Европа и си ги отглеждайте.
5
1
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има закони, които трябва да се спазват не може да обсебваш чужда собственост това не е право е привилегия.
4
1
 
67
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Европа справи ли се с техните проблеми,а???Та акъл дава за нашата ***
3
1
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И още нещо, да им подсигури топли и обзаведени стаи, може и в болници, че да си тропкат ... кючек.Да им се носи храна и вода редовно и да се следи дали всички потребности им са задоволени.Че защо живеем, за да им служим естествено.
2
3
 
71
 
! Отговори
Ами те от преди 3 години
Европа да дойдат да видят в какви палати живеят ромите сигурно ще се смаят.
1
3
 
77
 
! Отговори
Onufrii преди 3 години
А що тя не ги приюти ?!?!??!!?