Съветът на Европа: България да спре принудителното изселване на роми

Това нарушиава правото на личен и семеен живот на ромите
3 ное 2020 17:00, Нели Христова
391
Съветът на Европа: България да спре принудителното изселване на роми
Снимка: БГНЕС

Българските власти трябва да предотвратят принудително изселване, да се справят със стигматизирането и маргинализацията на ромите и да подобрят достъпа им до подходящи жилища. Това се казва в становището на комисаря по човешките права към Съвета на Европа (СЕ) Дуня Миятович, предаде БНТ.

Становището е свързано с изпълнението на решение от 2012 г. на Европейския съд по правата на човека по случай на изселване на самонастанили се в София роми. Според съда изселването е нарушило правото на личен и семеен живот на ромите.

Миятович смята, че освен сериозното нарушаване на правото на достъп до адекватно жилище, принудителните изгонвания могат да доведат до нарушения на широк спектър от човешки права и трябва да бъдат предотвратени. Тя посочва, че държавите са задължени да ограничат риска от нарушения на правата на човека, свързани с изселванията и да гарантират, че принципите на пропорционалност и недискриминация се спазват при всеки процес на изселване.

Комисарят по човешките права на Съвета на Европа смята, че властите трябва да положат усилия за справяне с широко разпространените предразсъдъци и институционалния расизъм спрямо ромите.

Според нея в България съществуват многобройни пречки пред достъпа на ромите до социални жилища, включително заради обществената съпротива по места, което е станало причина някои общини да отменят строителни проекти.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


391
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
4
 
8
 
! Отговори
fffffffff преди 3 години
аз да ви питам, границите в ЕС отворени ли са в двете посоки, или някой от бг като отиде в чужбина не го пускат обратно и платени лица се прибират тука, да поддържат мита че границите са отворени, те са нацистки настроени, закони искат само в нашата държава да има и равноправие а те си правят каквото си искат. От Германия не те пускат обратно за България, нито пък от Англия или поне така си мисля!
33
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Европа ни казва, да държим този етнос принудително у нас и че съществува КОВИД-19.
32
2
 
24
 
! Отговори
sofeto преди 3 години
Е как да стане като те самите са си избрали от векове да се изселват тaм дето дават най много без образование, без да се трудят и без зачитене на законите!!!
31
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съветът на Европа: България да спре принудителното изселване на ромиЩо,иначе какво ще ни направи съвета на Европа? Поредната институция дето само плямпа,но няма никаква власт.
30
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой не ги изселва, те сами си ходят там, меките китки пак се обадиха.Защо искаха да връщат нашите роми от Франция, не сме ли политкоректни :))
29
1
 
22
 
! Отговори
. преди 3 години
Съвета на Европа да си гледа взривените и заколени граждани от талибаните, които са пуснали в страните си и хранят и поят и да не сежтревожи за нашите така наречени "роми" , те да ги интегрират, ние си затворихме АЕЦ-а тия ревнаха, че сините венци им ходят в държавиъе, какво стана със свободното придвижване на хора и стоки Евросъвета ???
28
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама те ромите сами искат да идват при вас, защото в бг заплатите са ни мизерни и идват да ви обират реколтите и им харесва, то и половината друго население за това идва при вас.
27
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интегрирайте ги - ама те не се интегрират.Да отидат навън - ама не трябва да се изселват.Я направо кажете какво точно трябва да ги направим!!!
26
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
боооже боже боже ... за това ли намериха да се хванат от съвета на европа?! българия е като пробит леген по отнноешение на екология, съдебна система и куп още други работи, тия ще ни правят забележки заради липса на социални жилища ...
25
1
 
11
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
обратно към родината
24
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хахахах Да не се изселват самонастанили се роми. Аз мога ли да се настаня в резиденция Бояна, да се обява за ром и да си живея там?Частна собственост за тия красавци в Съвета на Европа не съществува ли?Боже, наистина колко неадекватни хора има по тоя Свят. Съвсем са се самозабравили. Дано да им се самонастанят на тия роми в градините.
23
2
 
5
 
! Отговори
КАРАКАЧАНОВ преди 3 години
А ГАЛЕВИ.ВАСИЛЕВ БОЖКОВ И СИЕ.РОМИЛИ СА .И КАКВИ СА ПОСЛЕДСВИЯТА.ПИТАМ АС....
22
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Истинската дискриминация е срещу работещите и спазващите законите, защото на тях никой нищо не им дава дарон, а на ромите дават. Поощрява се неспазването на закони, ама явно няма прокуратура.
21
3
 
16
 
! Отговори
ЕмануилПопдимитров преди 3 години
Дуня,а ко ше кажеш за човешките права на българите в Сърбия,на която слевните еврепейци са дали наши територии.
20
2
 
37
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 3 години
Нека им е на ЕС малко БГ износ на ромеи. Видяха, че с братята от етноса оправия нЕма и сега олеле майко "Не ги Гонете". Интегрирайте ги вие бе, вместо да ни давате акъл за жилища и права на човека. Рома има право да краде, да не плаща сметки и да цоца помощи, а ние имаме право да си теглим каруцата и да плащаме данъци нали? Аре нема нужда- вземете малко роми и вие и не се оплаквайте.
19
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Както Франция интегрира ромите преди 10 години върнати в Жългария с 500 евро и декларация че повече няма да стъпят във Франция!!!Лицемерите от Европа никой не ги бръсне за кърджалийска председателка вече!2021г. ще остане в историята като края на обединена Европа!
18
0
 
45
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 3 години
Тоест - ако Роми се самонастанят в Брюксел , в Централата на ЕС , няма да ги върнат ?
17
0
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Комисарят по човешките права да дойде малко да поживее в маалата и тогава да дава акъл. То акъл много лесно се дава от мезонета в Брюксел и при заплата от 20 000 евро месечно.
16
0
 
16
 
! Отговори
Дуня й ветре преди 3 години
Сръбска работа.Босно херцеговинска. Се тая.
15
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аааа, интегрирайте ги в Европа! Без повече съвети.