Съветът на Европа: България да спре принудителното изселване на роми

Това нарушиава правото на личен и семеен живот на ромите
3 ное 2020 17:00, Нели Христова
391
Съветът на Европа: България да спре принудителното изселване на роми
Снимка: БГНЕС

Българските власти трябва да предотвратят принудително изселване, да се справят със стигматизирането и маргинализацията на ромите и да подобрят достъпа им до подходящи жилища. Това се казва в становището на комисаря по човешките права към Съвета на Европа (СЕ) Дуня Миятович, предаде БНТ.

Становището е свързано с изпълнението на решение от 2012 г. на Европейския съд по правата на човека по случай на изселване на самонастанили се в София роми. Според съда изселването е нарушило правото на личен и семеен живот на ромите.

Миятович смята, че освен сериозното нарушаване на правото на достъп до адекватно жилище, принудителните изгонвания могат да доведат до нарушения на широк спектър от човешки права и трябва да бъдат предотвратени. Тя посочва, че държавите са задължени да ограничат риска от нарушения на правата на човека, свързани с изселванията и да гарантират, че принципите на пропорционалност и недискриминация се спазват при всеки процес на изселване.

Комисарят по човешките права на Съвета на Европа смята, че властите трябва да положат усилия за справяне с широко разпространените предразсъдъци и институционалния расизъм спрямо ромите.

Според нея в България съществуват многобройни пречки пред достъпа на ромите до социални жилища, включително заради обществената съпротива по места, което е станало причина някои общини да отменят строителни проекти.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


391
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
174
36
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ромският етнос не е мързелив.В уравнението българи +роми проблемът са българите,Защото българинът презира българина.За тази национална особеност ромите са непричом.
173
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мили бюрократи,В един зоопарк се съди за условията за живот на питомците по раждаемостта на животните в него.Явно условията за ромите в България са по-добри от тези за българите.Успокойте се,Докато джихадистите не изколят достатъчно минувачи по улиците ви, никой няма да ви вземе благите местенца в европейските структури.
172
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пробудете ги да посещават училище! На запад ако не ходи на училище го прибират в сирупиталище!Много от сносните роми ще ви подкрепят ако действате по този начин в името на образованието!!!
171
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕС бюрократи все още живеят в добрия стар развит социализъм.Драги администратори на ТЛЪСТИ заплати, с които наистина не знам защо ви храним,Ромите са по-богати от средностатистическия българин.Спокойно, ромите няма да се затрият.Те работят в чистотата вземат добри заплати.Ромките са санитарки, плаща им се на ръка да гледат пациенти.Строителни работници са и си вземат парите.Таксиметрови шофьори са и си изкарват парите.Амбулантни търговци са и си вземат парите.
170
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
'' България да спре принудителното изселване на роми ''......................Не Може един значителен процент от населението (каквито са ромите) ... да не знае български, да няма елементарно образование или култура, да няма каквато и да е връзка с българските етнос и традиции ... и да очакваме нещо добро от тях.Ясно е, че и проблема с ромите е наследство от комунизма, но и омразата и замазването на проблема няма да помогнат ... ромите няма просто да изчезнат, само защото не ги забелязваме
169
0
 
28
 
! Отговори
северозапад преди 3 години
Чета коментарите и написаното от ЕС и разбирам ,че ромите са дискриминирани ,защото трябва да си плашат тока ,водата ,наема ,а когато жилището се обезкости да ги преместят в ново .Катуни и бараки построени в паркове и чужда собственост и преместени също е дискриминация ,само че не знаят ,че те са като свраките на който ще клон да се преместят все го ос-рат .Това не важи за всички разбира се ,а за ман-лите от този етнос.
168
0
 
39
 
! Отговори
Хмм преди 3 години
Интересно, когато ни ги връщаха от Европа не им нарушаваха правата ама когато не искаме катуна им до блока или къщата ни тогава се нарушават правата.... това не е ли двоен стандарт?
167
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Може да ги заселин в апартамента на въпросната Дунда Миятович. Или в родната й БоснЯ.
166
3
 
3
 
! Отговори
fffffffff преди 3 години
от ромската ни полиция продължават да лъжат използвайки малките си тайнички, те не крадяли от полицията от жилищата на хората, те само държавните служби крадяли от жилищата на хората, а полицията случайно не членува ли в държавните служби? полицията не се саморазследва! защото тия от държавните служби не ги разследвали.
165
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 181 Точно така с тези думи е започнало заплануването и на холокоста.
164
2
 
5
 
! Отговори
fffffffff преди 3 години
от ромската ни полиция и въобще от полицията ни, които са първи приятели с ромите, продължават да лъжат че не крадяли от жилищата на хората, те вече не крадяли от психо болни както преди, те само влизали да правят обиски на заподозрени в убийства и от тях да крадат, а всеки втори е заподозрян в тежко престъпление, след като ти снемат отпечатъка хакерски от тъчскрийновете и изобщо отнякъде и го лепят някъде!
163
0
 
9
 
! Отговори
сорос преди 3 години
Дуня е арабско име "arabischen Sprachraum verbreitete Name دنيا , transkribiert als Dunja"най вероятно е от смесен брак или босненска пома...в тези расистки организаций глобалистите не слагат случайни хора.
162
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мисля ,че Турция е прекрасно място за изселване вече имаме и опит.Ако не Ердоган кой ще ги оправи?!
161
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
парите от тотото да се насочат за закупуването на билети за ромовете за бриксел и палатки и газови котлони за първите няколко седмици. миятовката да им намира жилища в белгия. може на някой от по централните площади щото нашите шутка и топана са гъзария.
160
0
 
19
 
! Отговори
ЕС преди 3 години
Е срещу европейците. Ценностите му са: ислямизация, циг.низация, извращаване на момчетата, за да няма кой да им се противопостави. И негово Светейшество се постара да ви светне, като открито подкрепи пед.растията. Англичаните избягаха, Централна Европа почти се е отделила ,защото не пасат патки. Европа ...
159
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ще гласувам само за този,който забрани нпо-татапфу
158
3
 
2
 
! Отговори
fffffffff преди 3 години
ромската ни полиция те преджобват за това какво уж имало в джобовете, вадят ти ключовете, за 1 секунда правят дубликат с невидимите си джаджички, крадат те подменяйки всичко в дома ти с фалшиво!
157
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не може хора които не могат да четът да гласуват по разпознаването на числа
156
4
 
6
 
! Отговори
fffffffff преди 3 години
полицията ни ,които са първи приятели с ромите, яко краде!
155
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
To за нас няма, че за тях ли да правиме ...