Съветът на Европа: България да спре принудителното изселване на роми

Това нарушиава правото на личен и семеен живот на ромите
3 ное 2020 17:00, Нели Христова
391
Съветът на Европа: България да спре принудителното изселване на роми
Снимка: БГНЕС

Българските власти трябва да предотвратят принудително изселване, да се справят със стигматизирането и маргинализацията на ромите и да подобрят достъпа им до подходящи жилища. Това се казва в становището на комисаря по човешките права към Съвета на Европа (СЕ) Дуня Миятович, предаде БНТ.

Становището е свързано с изпълнението на решение от 2012 г. на Европейския съд по правата на човека по случай на изселване на самонастанили се в София роми. Според съда изселването е нарушило правото на личен и семеен живот на ромите.

Миятович смята, че освен сериозното нарушаване на правото на достъп до адекватно жилище, принудителните изгонвания могат да доведат до нарушения на широк спектър от човешки права и трябва да бъдат предотвратени. Тя посочва, че държавите са задължени да ограничат риска от нарушения на правата на човека, свързани с изселванията и да гарантират, че принципите на пропорционалност и недискриминация се спазват при всеки процес на изселване.

Комисарят по човешките права на Съвета на Европа смята, че властите трябва да положат усилия за справяне с широко разпространените предразсъдъци и институционалния расизъм спрямо ромите.

Според нея в България съществуват многобройни пречки пред достъпа на ромите до социални жилища, включително заради обществената съпротива по места, което е станало причина някои общини да отменят строителни проекти.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


391
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
194
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая па4а до кога ще се произнася по този расистки начин! Не осъзнава ли, че обижда европейците с образование и работа?
193
0
 
21
 
! Отговори
ЕК преди 3 години
Да си ги прибере и да си ги развъжда. Глей какви са хубави, интилигентни, с чисти души, честни, пълни със заложби. Заслужава си да проведеш геноцид над европеидите, за да се напълни Европа с тази хубост.
192
0
 
10
 
! Отговори
! преди 3 години
Напротив, трябва да го стимулираме!
191
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не на принудителното изселване!Да на принудителното заселване!Нека се основе и пребъде независима ромска държава върху някой пуст край на света!Шпицберген например!
190
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съветът на Европа да го Дуня!
189
0
 
35
 
! Отговори
SS преди 3 години
Значи казано простичко,разните НПО-та който се занимават с ромите им правят най лошата услуга.Толерирането на еднин малцинствен етнос за сметка на трдиционния поражда единственно омраза и расизъм.Като съпоставим и че стрната ни е на последно място по доходи и чукащата на вратата финансова криза,ще доведе(дай боже) до невиждан евроскептицизъм.Явно като се замисли човек толерастията има друг скрит замисъл-расизъм!!!
188
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съвета на Европа да си гледа терористите и да не се занимава със България,или търсят нова ниша за крадене по евро проекти
187
0
 
25
 
! Отговори
ТРИОТО преди 3 години
Вместо да гони мухи по улиците, да свърши нещо полезно. Да започнат подписка да ни запишат всички за роми. И ние искаме привилегии от Европа.
186
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Почвайте да им отнемате децата ако не ги пращат на училище! Така правят навсякъде по света! Защо спите още!
185
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига с това "наследство от комунизма", първо такъв в БГ нямаше (справка частната собственост), второ след 1/4 век и кусур да се оплаквате от импотентност е смешно и говори за чужда ръка в главата ви, трето при соца "ромите" бяха наистина добре (питайте бе) и ако не беше цветната революция сега да са ви задминали във всички аспекти.
184
0
 
33
 
! Отговори
ДА ДА ДА преди 3 години
САМО ЧЕ ФРАНСЕТАТА ГИ ИЗХВЪРЛИХА ПЪРВИ, А УЖ МНОГО ДЕМОКРАТИЧНИ. ШУБЕ ГИ Е ДА НЕ ИМ ЦЪФНАТ ТАМ.
183
0
 
29
 
! Отговори
Сашо от Варна преди 3 години
Интегрирни роми - за какво са ни? Изселвани роми - не съм чувал,може ли някой да ми даде пример!?
182
0
 
16
 
! Отговори
бай_ви_Ганья преди 3 години
Аз тука си жуля ракийката ама Истината , е че като гледат вашите патардии, нашите роми се припознават като европейци и сами отиват да заживеят при "своите". Не се сърдете педр0сковци евр0гейски, всичко, което ви се сипе по главите- САМИ СТЕ СИ ГО НАПРАВИЛИ. На здраве!!!
181
0
 
44
 
! Отговори
Българчетата преди 3 години
Живеят в 50 годишни смръдливи панели, за които родителите им работят цял живот. Ромите си строят, където си поискат, без да плащат. Българките раждат по едно дете, защото не могат да си позволят повече, трябва да плащат и за ромките, които раждат по20 и ги хвърлят на обществото. Българите плащат и битовита сметки на ромите. Ромите си знаят правата и се гаврят с българите. Извод: всички да се запишат роми, ако не ни признаят за роми, протести пред ЕК.
180
1
 
13
 
! Отговори
И преди 3 години
Да ходят в Северна Македония.
179
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да не дават акъл, а да си ги вземат в Европа тези роми... също както с мигрантите, които сега сеят терор ;)Щом бе искат да се интегрират - да се махат !Насила интеграция Не става !Пример - бебанци и мигранти в Западна Европа живеят в свои гета, дето само с армия можеш да влезеш!
178
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поддържам контакти с роми.Много остаряла ви е информацията.В момента ромите в градовете са добре.Заплатите в чистотата са по-високи от учителските,Апропо, вие им ги плащате.
177
4
 
21
 
! Отговори
6 преди 3 години
Деца от ромски произход в начална училищна възраст ровят в контейнерите за *** по време когато трябва да са на училище ! И това не прави впечатление на властите ! Сигурен съм , че се водят присъстващи в училище !Някои са и с родителите си !Има ли държава ?
176
0
 
37
 
! Отговори
Турчина преди 3 години
Ко каза? Ко?Абе този съвет къде беше, когато Франция изгони ромите преди няколко години?
175
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съветът на Европа като са толкова загрижени, да ги приемат с любов.