28% от леглата в София заети, кога цели болници ще лекуват от вируса?

Има готовност за до 3 000 легла в "карантинни хотели"
90
28% от леглата в София заети, кога цели болници ще лекуват от вируса?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Цели болници на територията на София ще бъдат за лечение на коронавирус като следваща стъпка при увеличаване на заболеваемостта.

Това ще стане при запълване на 50% от всички налични легла, а не само от обособените за Covid.

Още по темата
В София град заетостта на леглата е 28% и те ще бъдат увеличени с около 1000 със заповед на директора на РЗИ, информира днес на брифинг здравният министър Костадин Ангелов.

В Благоевград заетостта на леглата е 53%, в Бургас е 28%, Варна - 23%, Габрово - 40%, Търговище - 41%, Перник - 36%.

В Шумен тя е 65%, зам.-министър на здравеопазването пътува натам, тъй като натискът от болни е голям и има отказ от медици да лекуват.

Има готовност за осигуряване на над 3 хил. хотелски легла като буферна зона, стана ясно на среща на вицепремиера Марияна Николова с представители на Националния борд по туризъм и Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Към настоящия момент нямаме необходимост, намерение и планове да настаняваме пациенти в хотели, заяви по-рано днес здравният министър.

Хотелиерският бранш подкрепя идеята на правителството за осигуряване на леглова база като буферна зона с цел превенция. Бизнесът обяви готовност да предостави над 3 хил. легла в цялата страна, където да се настаняват карантинирани лица, хора в изолация и близки на болни от COVID-19.

Очакваме Министерството на здравеопазването да ни предостави информация какви са санитарните изисквания, на които трябва да отговарят местата за настаняване, определени като "карантинни хотели", както и каква следва да бъде организацията на дейността им, свързана с предоставянето на настаняване и хранене, и как хотелиерите биха могли да получат финансиране за това съгласно приетите мерки за борба с COVID-19, уточни министър Николова, цитирана от пресцентъра на министерството.

Вицепремиерът уточни, че практиката в други държави показва, че такива хотели се използват като буферни за хора, които трябва да са под изолация и не могат да го направят в домовете си, за да не заразят близките си, както и за лица, които пристигат от чужбина и подлежат на задължителна карантина.

По този начин се предотвратява възможността някои от тези групи хора да прехвърлят заразата върху други лица, с които биха контактували.

Изчисления показват, че карантинирането на човек в хотел намалява сумата, която държавата би отделила за неговото хоспитализиране минимум два пъти. По този начин се избягва прегряване на здравната система и разпространението на болестта у нас, каза още министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
14
 
! Отговори
I'm преди 3 години
28% зати легла, а за последните 3-4 дена четем статии как хора седят в линейки и никъде не ги приемат!? Нямало места! Нещо не разбирам!
12
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 123Виждам, че болница скоро не си стъпвал така, че недей говори глупости. И двамата ми родители са лекари и положението хич не е такова каквото вие перковци седящи цял ден пред компютрите си мислите.
11
2
 
6
 
! Отговори
Хммм преди 3 години
28 % заетост на леглата, респективно 68 % са свободни, но те ще ги увеличават с 1000? Сега, или мен хептен не ме бива с матиматиката и логиката, или журналистите не могат да го напишат като хората, или съвсем за балъци ни вземат на доста нива. Интересно ми е как ще увеличат нужният медицински перонал, който да "оперира" с новите легла. А безумието с това хотели да приемат болни и заразни, че и да им се плати предварителто, няма да го коментирам. Пълна пародия!
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как една болница няма да има помещения - в които да се сложат легла и парвани? Вярно е, че доктори, сестри и т.н. се страхуват да не се заразят - ама това им е професията, това им е работата. От изказването на Ум, Белия делфин - излиза - че в болниците има място, а хората умират.
9
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Просто и логичноЗаради такива "прости и логични" като вас сме още на това дередже.
8
4
 
3
 
! Отговори
123 преди 3 години
Връщат хора от болниците за да плашат хората. Болниците са полупразни. Срещу хората се води геноцид. Хората ще измират от реалните болести заради тея измамници.
7
3
 
8
 
! Отговори
Просто и логично преди 3 години
Kво се чудите, целта е да има пазарлък и който даде повече пари да докторчетата от бялата мафия ще лежи, който няма пари ще умирише бъзито.
6
2
 
12
 
! Отговори
Знаете ли преди 3 години
Знаете ли кое е трагичното? В момента на вратата на всеки лл е залепена бележка - пациенти с температура, кашлица, хрема не се преглеждат. Масово лл просто изпращат за пср тест, които горкият данъкоплатец заплаща 90 лв от и без това скъсания си джоб. И дори + или - пак го лекуват по телефона, нищо че осигуровки внася. Жалка картина, трагична и смешна. Лекари в кавички
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*28%
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като само 2% от леглата са заети, то защо се отказва приема на болни от CoVID и хората умират, търсейки къде да ги приемат?
3
1
 
13
 
! Отговори
Пресиян преди 3 години
Така е. Сега може да те лекуват само от Ковид. Хилядите с други заболявания не са приоритет. Срам за България! Да не говорим, че Ряпата не отдели няколко милиона за поне два медицински хеликоптера. Колко безпомощни хора сега има по планинските села, без болници, без спешни центрове, дори без здравни служби, с по едно джи пи на 10 села и което лекува по телефона. Отвратително е, нямам думи!
2
1
 
17
 
! Отговори
Бибо преди 3 години
ЩО ЗА ТЪПОТИЯ ЩО ЗА ГАВРА СЪС ХОРАТА? 50,60% СВОБОДНИ ЛЕГЛА. ХОРА УМИРАТ ПО ЛИНЕЙКИ ПО ДОМОВЕТЕ СИ НА УЛИЦАТА ПРЕД БОЛНИЦИ. 7 МЕС КАКВО ПРАВИХА ГЪРЦИЯ МОРЕТО ПО КУРОРТИ. НЕ ВЗЕХА МЕРКИ НИКАКВИ. ТЕСТОВЕТЕ МАЛКО АКО НА ДЕН НАПРАВЯТ 30 000 ТЕСТА ХЕМ ЩЕ ХВАНАТ ПОВЕЧЕ ЗАРАЗЕНИ ХЕМ ЩЕ СИ НАПЪЛНЯТ ЛЕГОВАТА БАЗА. ТО НЕ БЯХА АРЕНА АРМЕЕЦ ТО НЕ БЯХА ДЕТСКИ ПЛОЩАТКИ. ЕДИН КАЗВА НЯМА ЛЕГЛА ДРУГ НА 50 60% ЛЕГЛА СВОБОДНИ.
1
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знаех, че коронавируса се лекува... с легла...Явно, това е пробива в борбата срещу епидемията. Гениално...