Оценка: В магазините повече спазвали мерките преди

Богомил Николов: Гражданите имат инструменти да повлияят
8

В търговските центрове отново се извършват проверки за спазване на противоепидемичните мерки и носенето на предпазни маски. От 10 октомври са извършени 11 177 проверки и са съставени 9 акта. Спазват ли се мерките там?

"РЗИ-тата трябва да следят, но те са много претоварени и с работата да пишат карантини, така че едва ли можем да храним илюзии, че те ще обикалят и по супермаркетите. През пролетта имаше доста по-добра мобилизация от страна на магазините, през лятото имаше разпускане, надявам се сега отново да започнат по-стриктно да прилагат тези мерки", каза председателят на асоциацията "Активни потребители" Богомил Николов в предаването "Денят ON AIR".

По думите му във веригите магазини трябва да има човек, който да осъществява контрол на входовете за спазването на т.нар. "зелени" коридори за пазаруване за възрастните хора.

"Гражданите имат достатъчно инструменти да повлияят на веригите. Всеки подход е добре дошъл - забележка към персонала, оплакване към мениджмънта, към институциите, в социалните мрежи. За санкции трябва да отиде инспектор от РЗИ", добави Николов.

Според него трябва да се проверява и за качеството на дезинфектантите в магазините.

"Не можем да очакваме, че хората сами ще се преброят колко са в магазина. Сега не се следи, но трябва", отбеляза председателят на "Активни потребители" в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че не очаква да има проблеми при основните продукти, тъй като вече всички са по-подготвени.

"Средно намалението на газа беше около 20%. Когато по телевизора кажат 40%, това създава свръхочаквания в хората. Ако допълним студеното време от март и по-продължителния сезон, накрая изравнителната сметка може да регистрира дори увеличение. Отделният човек не може да си обясни как получава 2-3 или 4 различни сметки, защото той не знае, че съседът му не е осигурил достъп, подадена е жалба и се преизчисляват сметки", отбеляза Богомил Николов.

Той разясни и казуса с нужната смяна на топломерите, които са на радиаторите.

"Средно в едно жилище има около 4-5 такива, един такъв уред струва средно около 30 лева. Неудобството при него идва от това, че всяка година трябва да идва отчетник, за да засече. Модерните уреди са с дистанционно отчитане. Беше приет регламент на ЕС, според който до 2027 г. всички уреди трябва да се подменят с дистанционни", изтъкна събеседникът на Ганиела Ангелова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
10% не носили маски, моля ви се! Край, всички се заразихме! Какво ще правим сега?!?
3
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Бг нито пролета нито после са спазвани каквито и да е мерки в супермаркетите.В Гърция дори в най-дивите села през лятото нито може да влезеш без маска, без да сидизенфктираш ръцете или без номер от който е ясно точно колко хора има в магазина.Българите са орда варвари без глам мозък и дисциплина.Глупаво племе с глупав премиер обречени да изчезнат от лицето на земята.Бг ВЪН от ЕС !!
2
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кви маски бе,това са пълни дивотиии!
1
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не влизам в магазина, ако поискат да слагам маска. Точка.