Експерти: Закъсняхме с мерките, локдаунът е неизбежен

„Всички показатели скачат с 40%, 80% скача смъртността“
8 ное 2020 12:46, Елка Василева
437
Експерти: Закъсняхме с мерките, локдаунът е неизбежен
Снимка: архив, БГНЕС

През лятото загубихме време, в което здравната система можеше да бъде подготвена с мерки, предварително обмислени, разписани, артикулирани с обществото, за да може то да ги приеме. Това бившият министър на здравеопазването д-р Мими Виткова пред БНТ.

Не знаем дали развитието на кризата ще спре и кога, засега донякъде са решени проблемите с приема на болни от COVID. Докога обаче ще издържи здравната система кадрово, за тези хора смяна няма, отбеляза д-р Виткова.

По думите й в провинцията системата е в много тежки дисбаланси. Ако донякъде сме се справили с болничната помощ, какво правим с доболничната такава, попита още тя.

Още по темата

Според образователния експерт и здравен анализатор Петър Велков сме се запътили към хуманитарна криза. Числата на заразените нарастват, а когато нараства една здравна криза, няма как да я управляваш без строги мерки, както го показа досега опитът на всички държави.

"Само за последните 7 дни всички показатели скачат с 40%, 80% скача смъртността, ситуацията тепърва ще ескалира, данните са ретроспективни, в момента ние дори не виждаме пиковите стойности", заяви Петър Велков.

И прогнозира, че в следващите две-три седмици тепърва ще растат много числата и в зависимост от това кога вземем мерки, след които трябва да минат над 14 дни, за да видим резултатите и едва тогава може да се види кога ще обърнем кривата.

Наближава ли локдаун в България?

Притеснително е и това, че броят карантинирани хора е по-малък от броя позитивни. По думите на Велков ние вече тотално не управляваме пандемията. Неизбежно е да стигнем до локдаун, въпросът е кога ще го направим и с какви жертви. И международните организации доказват, че кратките ефективни мерки са икономически по-изгодни от тлеещите неефективни, неспазващи се мерки.

Закъснелите мерки ще са с по-тежки последствия, отколкото по-ранните, по-ограничени, но аргументирани мерки, подчерта д-р Виткова.

"В здравеопазването закъсняхме с такива мерки, затова виждаме последствията", категорична беше Мими Виткова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


437
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
285
6
 
6
 
! Отговори
Владо Путката преди 3 години
До FateЛайлайняр. Във Фашия да не би да има здравопазване? Мрът като мухи!
284
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Батко каза че чували ще има за всички,тъй че не се кахърете и косите. Още по-от преди когато всички по света се чудеха що да правят,Батко излезе найсмарт като направо приготви чувалите.Тааа не мой се косите.
283
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да ни заключват, като се развявахте по изгнилите хотелчета цяло лято и си трошихте кинтите за ланшни кюфтета, не ви мина през ума да закътате хилядарката за зимата, е на ви сега... трагедията е още по голяма и заради това, че повечето нямат ,, бели пари за черни дни,,, така де важно е купон да има.
282
8
 
11
 
! Отговори
Fate преди 3 години
Здравеопазването се унищожава по заповед на големия брат. Трябва да стане демократично като във фащ
281
24
 
21
 
! Отговори
Човек преди 3 години
Само локдаун ще ни спаси! Затвяряйте държавата.
280
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Помните ли като протестираха сестрите, как се отнесоха към тях гербавите и лично Дариткова. Сега реват, че нямало сестри. Не е лесно да си тиква
279
12
 
13
 
! Отговори
Не на робството преди 3 години
Всякакви форми на насилствено ограничаване, задържане и карантиниране на здрави хора, описвани с чисто българската дума локдаун са форма на геноцид срещу човечеството. Ще си платите ***. А Кил Гейс, Маск и всички подобни *** организиращи тая гавра само да ми паднете първо ще ви ваксинирам с кожената инжекция отзад след което ще ви размажа чуторите с камъни.
278
6
 
26
 
! Отговори
Оставка преди 3 години
Ако митингите не свалиха хунтата, то един локдаун ще накаутира ГЕРБ за по-малко от 24 часа. Пролетта ни обещаха че ни заключват за да подготвят здравната система. Сега се оказа, че докато сме седяли под ключ, нищо не са свършили, системата е в колапс. Сега пак искат да ни заключат за да може пак да овладеят положението. Е до кога ще ги търпим тези ***?!
277
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичко пламна след като натикахте децата в училищата. Лятната ваканция защо нямаше пикове и чували трупове?! И митинги имаше и децата си играеха на улиците. Всичко гръмна изведнъж след 15 септември.Никакакъв локдаун не ни трябва и няма смисъл от него. Просто спрете децата от присъствено училище.
276
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези, които разсипаха здравеопазването за собствена облага, сега ще ви затварят за ваше добро. Някой с повече пълнеж в тиквата да вярва на това?
275
5
 
5
 
! Отговори
До Тонката преди 3 години
Педро,вожда ти е ясно че ще го линчуват,ама такива като теб какво ли ще ги правят?
274
8
 
8
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 3 години
КовЕЙд се лекува само чрез въстание. Въстание отчаяно, диво, решително, дръзко е масово. Яки юмручни удари по медици и политици. Як мариз и див даяк.
273
19
 
9
 
! Отговори
до 280 преди 3 години
От началото на обявяването на "пандемията" с по 3-*** заразени от грип на ден нито веднъж не съм носил маска правилно - винаги ми е била под носа, под брадата или на *** защото пари за глоби няма да видят от мен. Постоянно работя сред всякакви хора, возя се в градския, в метрото. Е къде е тая зараза бе майка му? Да почна да лижа дръжките ли? Как не съм умрял до сега? Чувалите са само в болните ви мозъци.
272
10
 
10
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Според ковидистите, чувалите винаги почват след две седмици до месец, и това е така от началото на истерията :)))))
271
3
 
9
 
! Отговори
Бако преди 3 години
Не се обяснявайте, а се затваряйте по кошарите, иначе няма евра, а ромските кичеци не са без пари
270
12
 
12
 
! Отговори
Позитано преди 3 години
Другаря Радев каза на Шипка , че България няма никакви проблеми с този мижав вирус. Другаря Мангъров и той колко пъти каза по телевизията , че такова животно няма ! Хвала на такива отговорни политици и доктори които единствено и само, денонощно мислят за народа си !
269
2
 
2
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 3 години
Дойде време за страшен даяк, лобот, мариз......трите начина за лечение на ковЕЙд.....
268
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
do 274 кретенчоКретенчо, прочети статията мойто момче, чувалите почват след 2-3 седмици само ти и твоя вожд не виждате това
267
2
 
5
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
НАСТОЯВАМ БОЙКО БОРИСОВ ДА ВЗЕМЕ МЕРКИ-МИМИ ВИТКОВА И ПЕТЪР ВЕЛКОВ С НЕГОВИТЕ ПРОГНОЗИ.
266
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бих гласувал за герб, но тези десет години не показаха с нищо, че могат и заслужават да управляват държавата, особено пък в кризи