Експерти: Закъсняхме с мерките, локдаунът е неизбежен

„Всички показатели скачат с 40%, 80% скача смъртността“
8 ное 2020 12:46, Елка Василева
437
Експерти: Закъсняхме с мерките, локдаунът е неизбежен
Снимка: архив, БГНЕС

През лятото загубихме време, в което здравната система можеше да бъде подготвена с мерки, предварително обмислени, разписани, артикулирани с обществото, за да може то да ги приеме. Това бившият министър на здравеопазването д-р Мими Виткова пред БНТ.

Не знаем дали развитието на кризата ще спре и кога, засега донякъде са решени проблемите с приема на болни от COVID. Докога обаче ще издържи здравната система кадрово, за тези хора смяна няма, отбеляза д-р Виткова.

По думите й в провинцията системата е в много тежки дисбаланси. Ако донякъде сме се справили с болничната помощ, какво правим с доболничната такава, попита още тя.

Още по темата

Според образователния експерт и здравен анализатор Петър Велков сме се запътили към хуманитарна криза. Числата на заразените нарастват, а когато нараства една здравна криза, няма как да я управляваш без строги мерки, както го показа досега опитът на всички държави.

"Само за последните 7 дни всички показатели скачат с 40%, 80% скача смъртността, ситуацията тепърва ще ескалира, данните са ретроспективни, в момента ние дори не виждаме пиковите стойности", заяви Петър Велков.

И прогнозира, че в следващите две-три седмици тепърва ще растат много числата и в зависимост от това кога вземем мерки, след които трябва да минат над 14 дни, за да видим резултатите и едва тогава може да се види кога ще обърнем кривата.

Наближава ли локдаун в България?

Притеснително е и това, че броят карантинирани хора е по-малък от броя позитивни. По думите на Велков ние вече тотално не управляваме пандемията. Неизбежно е да стигнем до локдаун, въпросът е кога ще го направим и с какви жертви. И международните организации доказват, че кратките ефективни мерки са икономически по-изгодни от тлеещите неефективни, неспазващи се мерки.

Закъснелите мерки ще са с по-тежки последствия, отколкото по-ранните, по-ограничени, но аргументирани мерки, подчерта д-р Виткова.

"В здравеопазването закъсняхме с такива мерки, затова виждаме последствията", категорична беше Мими Виткова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


437
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
305
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Схемата работи, овцете вече сами напират да бъдат заключвани. Полека лека и за чипчето ще се натискате, въпрос само на време е
304
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 315-СЕДИ СИ ДОМА БЕ-АМА НЯМА КАТО ГЪРЦИЯ 800?-КОЙ ЩЕ ТЕ ХРАНИ БЕ МЪР.Ш.О.
303
7
 
20
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 3 години
Мишоци, така и така ще умрете.....поне умрете в адска битка за свобода. Така поне ще станете човеци, а не просто страхливи мишоци. Локдаун за здраве мечтаели.....хайсиктир бе.
302
17
 
12
 
! Отговори
Вес преди 3 години
всичко тръгна от отровното трио,кой ще им търси отговорност за тези седенки...
301
9
 
5
 
! Отговори
до ядосания преди 3 години
Ай скрий се и си се ядосвай колкото си искаш. Дреме ми на...., че някакъв си без акъл бил против. Кой си ти, бе?
300
12
 
15
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Колеги, нека спрем с конспирациите. Вирусът е сериозен, ежедневно пълни чували. Ако не беше той, Борисов щеше да е оправил страната вече, няколко пъти, но заради вируса оправянето се отлага с още три четири мандата. Така е, вервайте му
299
11
 
13
 
! Отговори
Боко да затваря преди 3 години
Политиците лично да носят отговорност с подаване на оставки, заради този хаос. Затваряйте щото няма да има кой да ви избира.
298
0
 
3
 
! Отговори
Я па ти.. преди 3 години
До Дядо от село 277 И кой ще е тази някой , който маже да вземе мерки ? А сега де !
297
9
 
12
 
! Отговори
до оня със свободата преди 3 години
Оня дето е цитирал за отнемането на свободата, да иде да си вилнее колкото си иска - после ще има възможност да се увери сам в скъпото ни здравеопазване, обикаляйки болниците в търсене на място. Останалите искаме да живеем. *** народ. Само тук ви лъжат и ограбват, навсякъде хората разбраха и няма такива драми. Отнемали му свободата, абе гольоооо....
296
5
 
25
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Лятото посред протестите нямаше нищо, защото вирусът бил на почивка, и той човек все пак, ама октомври се върна на работа и затова така. Звучи правдоподобно. Ако си пълен с тиквена пулпа горе
295
9
 
7
 
! Отговори
до 305 преди 3 години
Опорката е само в елементарната ти главица. Аман от конспиратори, ***, ама упорити в конспирациите си.
294
18
 
12
 
! Отговори
няма време преди 3 години
ако сега не затворим за месец, ще се наложи да затворим по-късно и за по-дълго.
293
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо решихте да представяте Мими Виткова като ЕКСПЕРТ?!... За другият пък господин, който сте обозначили като експерт, за сефте чувам. Това ако са "експертите" , които са призвани да дават акъл за коравируса...
292
11
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Списък с опорките: - Всички които не вярват да дойдат доброволци да се уверят сами - Приятел, ако го изкараш тежко като мен 13 дена между небето и земята, друга песен ще запееш - Това го кажете на роднините на загиналите - Това го кажете на лекарите на първа линия - така говориш ама като те хване трябва да ти откажат лечение - целия свят затваря / спазва мерки, само бай *** не вярва - ми какво толкова ще ти стане да носиш маска то само за малко (само ***)
291
4
 
13
 
! Отговори
Винету преди 3 години
Локдауна (строга карантина) няма да помогне, само дету шъ таковаме Лелята и на без туй "анемичната" ни икономикъ!!!!!Решението е многу просту:- Маски и Еднократни Ръкавици в закрити сгради и помещения (магазини, офиси и др.) и в обществения транспорт.- Дезинфектанти (в малки джобни тубички) нправо върфу ръкавиците докато сте навън.- миене на ръцете с Антибактериален *** веднагъ когату съ приберете у къщи!И туй е всичку!Е, верну нощните Чалгутеки и Партитъ шъ требвъ дъ съ отменят...
290
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами, като здравната система в провинцията е застрашена, затваряйте ги тези хора! Аз какво да направя, че селяните не умеят да спазват елементарна хигиена, боли ме ф...
289
12
 
16
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Всички,които не вярват,че има корона да дойдат доброволци и да се уверят сами.
288
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Уважаеми ковидисти, защо чакате мерки, а не напуснете работа и се барикадирате вкъщи проактивно още сега? Нали това е правилно, спасете себе си, нека другите пълнят чувалите
287
12
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Измама ,лъжи ,манипулация!Крадене на пари ,пълнене на чекмеджета това е истината .Бунтове навсякъде по света за да се измете тази лакома лъжлива каста!Оставете ни да си живеем живота ,не ни занимавайте с лъжливите ви коровановируси .Те съществуват винаги с човека ,но никога не е имало локдауни.Прода-жници!
286
5
 
5
 
! Отговори
Ран-Ът-ББ преди 3 години
Видими резултати.