Вярваме в конспирациите, 37% няма да си сложат ваксина срещу COVID-19

Доц. Околийски: Надявам се рязкото увеличение на случаите да вразуми хората
10 ное 2020 09:06, Александър Попов
287
Вярваме в конспирациите, 37% няма да си сложат ваксина срещу COVID-19
Снимка: БГНЕС

Данните за разпространението на коронавируса в момента са доста песимистични и разчитаме единствено ваксината да ни помогне и да ни даде мощно оръжие в борбата с коронавируса, заяви пред bTV доц. Михаил Околийски, представляващ СЗО в България.

Изследване на здравната организация относно нагласите и поведението на българите по време на корона кризата, показва, че около 37% от хората не искат да си поставят бъдеща ваксина.

В България ваксинирането е традиционно ниско, а отделно причините се коренят във фалшиви вярвания в конспиративни теории, че ваксината има някакви други намерения.

Още по темата
"В сравнение с други страни в Европа, ние сме на едно от първите места по конспиративно мислене и по това да вярваме, че има тайни организации, които движат определени процеси – например пандемията. От друга страна през годините в България много малко се е инвестирало в обществено здраве и превенция", каза доц. Околийски.

Изследването на СЗО показва още, че с настъпването на нови месеци по време на пандемия българинът става все по-мнителен.

Надявам се рязкото увеличение на случаите да вразуми хората, че това е много сериозно и те да се убедят, че ваксината е нещо полезно, коментира доц. Михаил Околийски.

Според него неспазването на мерките не е защото сме недисциплинирани или много лоши европейци, а е знак за това, че нещо с психиката ни скърца.

"Ние се чувстваме тъжни, депресирани, често хаотични и един от знаците за това е неспазването на мерките", обясни още представителят на СЗО.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


287
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Обаче 100% от хората са ваксинирани против лъжи и измами от СЗО, аре ни се махайте от главата. Тръмп не им ли спря финансирането на тия сега отде се изхранват ако не от продажба на ваксини ? Да трупаш пари от болести е престъпление. СЗО са пуснали вируса.
15
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оруел 1984.....в тунела с вакуум
14
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вируса го оставете - и без ваксина ще премине.........Гошкоо за теб пише в статиятаШибан каскет.
13
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз не вярвам в конспирациите, но вярвам в науката. Няма как за няколко месеца да се изобрети, тества и докаже една ваксина като ефективна. Ами страничните ефекти? Години са нужни.
12
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Управлението на Боко Тиквата ви докара чума, суша, земетресения, вражда с македонците и война с марсианците. Какво още трябва да ви се случи, за да махнете Боко Тиквата от власт?
11
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали се сещате, че тоя вирус мутира? Ако това се случи ваксината става фактически неизползваема.
10
23
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В другите европейски държави е подобна картинката. Вируса го оставете - и без ваксина ще премине, макар и с много повече жертви. Конспирациите спъват развитието на цялото общество и не позволяват да се реагира адекватно на ситуацията по принцип. Вредят на рационалното мислене. Затова азиатските държави така дръпнаха. Там подобни странични ефекти, характерни за потребителското общество липсват.
9
5
 
37
 
! Отговори
Васил преди 3 години
Дали е ваксина, или не, не знам, но преди 2000 години Йоан е писал за това, което предстои: "И принуждаваше всички, малки и големи, богати и сиромаси, свободни и роби, да им се тури белег на десницата или на челата им; за да не може никой да купува или да продава, освен оня, който носи за белег името на звяра или числото на неговото име." Това е централизирана икономика, в която всяка трансакция се следи. Никак не е далеч от реализиране, но трябва някакъв катализатор, за да се осъществи.
8
2
 
32
 
! Отговори
Д-р Коронис Кауза преди 3 години
Вчера имаше статия че маската създавала имунитет. Защо тогава ни е ваксина?
7
3
 
28
 
! Отговори
Галин Костов преди 3 години
Никога! Бройте и мен!
6
3
 
41
 
! Отговори
Зоро преди 3 години
Е за какво ми е ваксина???Според СЗО и маската вършела чудесна работа.
5
2
 
23
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
СЗО ОБЯВИ В КРАЯ НА ОКТОМВРИ 2020 , ЧЕ ВАКСИНАТА ЩЕ ЗАПОЧНЕ ДА СЕ ПОСТАВЯ НАЙ-РАНО ПРЕЗ СРЕДАТА НА 2021-ВА ГОДИНА!!!ВСИЧКИ УПРАВНИЦИ КОИТО КАЗАХА, ЧЕ ЩЕ Е В КРАЯ НА ГОДИНА ИЗЛЪГАХА С ЦЕЛ ДА ПЕЧЕЛЯТ ВРЕМЕ.---------------------ДО СРЕДАТА НА 2021-ВА ГОДИНА ИМА ОЩЕ МНОГО ВРЕМЕ ДА ВИДИМ КАКВО ЩЕ СТАНЕ ДОТОГАВА
4
1
 
50
 
! Отговори
Айде бе преди 3 години
Всяка година по това време има доста хора, заболели от грип! С падането на първия сняг- бройката рязко намалява! Процента на хората, НЕ искащи ваксина обаче ми се струва прекалено нисък! Постоянното налагане на страх,паника,ужас от медиите си оказа все пак резултат.Позната тактика-лъжи,лъжи и лъжи докато на хората им писне и приемат лъжата за истина- типично джендърска методика-дали няма нещо общо между двете тактики?
3
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
37% няма да си го сложат, но 80% ще си го.
2
3
 
39
 
! Отговори
Nona преди 3 години
Не са 37%....
1
3
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами естествено че няма да искаме да си сложим ваксина.Гледай какво правят властите - щурат се като мухи без глави и са на принципа проба-грешка. И вие очаквате ние да се доверим на същите тия хора да се ваксинираме. Че те не могат витамин Д да раздадат на населението, без да объркат нещо. Вие за висши изпълнения като ваксини ми говорите.Да се чудиш как още не са се объркали къде се бърше с тоалетна хартия и къде се слага четката за зъби сутрин. А може и да са объркали и това вече.